Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

12 mai, Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Oamenii care fac imposibilul pentru pacienții din spitale


Publicat

Anual, în data de 12 mai se serbează Ziua Internațională a Asistenților Medicali (International Nurses Day). 

Totodată, în aceeași zi s-a născut Florence Nightingale considerată fondatoarea și cea care a pus bazele asistenței medicale (12 mai este ziua ei de naștere).

În prezent, asistentele medicale sunt recunoscute ca profesioniști calificați, dar nu a fost mereu așa.

La începutul secolului al XIX-lea, asistentele medicale nu aveau niciun fel de pregătire si nu erau plătite.

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai.

Celebrarea din acest an este deosebit de specială, având în vedere desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi marcarea a 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN).

În acest context, preşedinta ICN, Annette Kennedy, a declarat că se aşteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru profesia de asistent medical.

Pentru a atinge acest obiectiv, ICN planifică şi coordonează o serie de activităţi pe tot parcursul anului.

  • Să faci ceea ce nimeni altcineva nu e dispus să facă, într-o manieră în care nimeni altcineva nu poate, în ciuda tuturor greutăților întâmpinate – asta înseamnă să fii asistent.” – Rawsi Williams, avocat american care lupta adesea pentru drepturile asistentilor medicali

Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei mondiale a sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei internaţionale a moaşelor (5 mai), potrivit site-ului www.icn.ch. dedicat zilei din acest an.

Florence Nightingale (1820) a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare.

În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

Anul 2020 reprezintă o oportunitate pentru asistenţii medicali de a-şi face cunoscută meseria pe care o practică, pentru a avea o lume sănătoasă, aşa cum evidenţiază tema din acest an stabilită de ICN: „Profesia de asistent medical – O voce făcută să conducă spre o lume sănătoasă”.

Asistenţii medicali, femei sau bărbaţi, joacă un rol-cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor.

Atributele, profesionalismul şi responsabilităţile pe care şi le asumă asistenţii medicali demonstrează vitalitatea profesiei lor, potrivit site-ului menţionat.

Există peste 20 de milioane de asistenţi, în întreaga lume, prezenţi din momentul naşterii unei vieţi şi pe tot parcursul acesteia, rolul lor fiind esenţial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Asistenţii sunt, în numeroase situaţii, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii accesibili pentru mulţi oameni, în timpul vieţii lor.

De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone dezavantajate, desfăşurându-şi activitatea în condiţii dificile şi într-un stres extrem, potrivit raportului ICN publicat pentru Ziua internaţională a asistenţilor medicali în 2020, conform icnvoicetolead.com.

Evoluţia profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora.

Cu prilejul Zilei internaţionale a asistenţilor medicali, Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali recomandă atragerea unei noi generaţii în sistemul asistenţei medicale pentru a continua contribuţia şi a creşte nivelul acesteia la realizarea dezvoltării durabile, în următorul deceniu, potrivit site-ului www.who.int.

Asociaţiile naţionale ale asistenţilor au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea şi sprijinirea în desfăşurarea activităţii acestei categorii de profesionişti.

În România, există Facultăţi de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Sursă: Agerpres

Foto: Marcela Vîlcan, asistenta șefă a Secției de Boli Infecțioase Alba

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Averea primarului Pleșa și a viceprimarilor din Alba Iulia: Câte case, terenuri și mașini au și ce bani scot în afară de salarii

Publicat

Câteva terenuri, locuințe, mașini, o colecție de timbre de aproape 10.000 de euro și bani din dividente – un rezumat al bunurilor pe care primarul Gabriel Pleșa și viceprimarii municipiului Alba Iulia, Marius Filimon și Emil Popescu  le-au trecut în declarațiile de avere.

Primarul Gabriel Pleșa – USR 

Potrivit declarației de avere, primarul Pleșa are două terenuri intravilane în Alba Iulia: unul de 1470 de metri pătrați și altul de și altul de 1000 de metri pătrați. De asemenea mai are un teren agricol tot în Alba Iulia, de 680 de metri pătrați, cotă parte, acesta fiind obținut prin moștenire.

Primarul deține o casă de locuit de 275 de metri pătrați, construită în 2005 și are o cotă parte a unui apartament de 78 de metri pătrați.

La capitolul autoturisme, în declarația de avere figurează un Daewoo Matiz, din 2005, moștenit, însă primarul este văzut mai tot timpul la volanul unui Mercedes.

De asemenea, primarul este pasionat de timbre, pasiune pe care și-a exprimat-o public în mai multe rânduri. Colecția începută din 1997 și până în prezent ajunge la 10.000 de euro.

La capitoul datorii, are un credit la Banca Românească, scadent în 2031, în valoare de 32587.86 de euro. ab24

Salarii:

Pe anul 2020, de când când a ajuns primar, Gabriel Pleșa are trecut în declarația de avere un venit de 55000 de ron. De la firma SC VIVA SRL, societate pe care o deține alături de fratele său Călin Pleșa, a obținut un salariu de 40257 de lei, tichete cadou de 450 de lei,  tichete de masă în valoare de 2670 lei și tichete de vacanță de 2000 de lei.

De la firma Matex SRL a obținut dividente în valoare de 10000 de lei, iar de la firma VIVA SRL în valoare de 105000 de lei.

Viceprimarul Marius Filimon  – PNL

Viceprimarul Marius Filimon are un teren intravilan de 500 de metri pătrați în Alba Iulia, donat în anul 2013 și casă de locuit de 142 de metri pătrați, obținută tot prin donație, tot în același an.

Are două autoturisme, o Honda Civic din 2016 și o Opel Corsa din 2015, potrivit declarației de avere.

La capitolul bunuri înstrăinate, în documentul citat, apar un autoturism vândut în 18 mai pe suma de 7000 de lei și casă de vacanță pe care o deținea în Ungaria, dar pe care a vândut-o pentru suma de 1500000 huf.

Are două conturi bancare deschise la Banca Transilvania: unul din 2002, în valoare de 17395 lei și altul deschis în același an în valoare de 50140 lei.

În  ceea ce privește împrumuturile acordate în interes personal, pe declarația de avere figurează: ab24

Un împrumut de 35150 de lei către firma pe care o deține alături de soția sa, Diana Filimon, SC Dimars Invest SRL, și un alt împrumut de 127000 de lei tot către firma respectivă.

Veniturile obținute în 2020 de câtre viceprimarul Filimon sunt: 18860 de lei de când a ajuns viceprimar, 10389 de lei și 5465 de lei, salarii de la SC Dimars
Invest SRL.

Viceprimarul Emil Popescu – USR

Emil Popescu deține în coproprietate alături de soția sa trei terenuri intravilane în Alba Iulia: unul de 3000 de metri pătrați, altul de 320 de metri pătrați și încă unul de 720 de metri pătrați cumpărat în 2020.

De asemenea, în declarația de avere sunt trecute 4 apartamente: trei de 80, 73 și 160 de metri pătrați în Alba Iulia (unul pe numele soției și două în coproprietate) și un apartament în Cluj Napoca de 52 de metri pătrați deținut tot alături de soție.

Mai deține un spațiu comercial de 40 de metri pătrați în Alba Iulia și o casă de locuit de 110 metri pătrați.

La capitolul autovehicule are un Ford Mondeo din 2004 și unul din Ford Fiesta din 2014.

Are și un cont bancar deschis în 2021, în valoare de 9500 de euro și figurează cu un împrumut acrodat în interes personal de 6000 de euro.

În ceea ce privește partea financiară din câte se pare funcția de viceprimar întărește foarte mult veniturile familiei.

Mai exact, potrivit declarației de avere, din funcția de avocat, Emil Popescu a câștigat anul trecut 15.436 de lei, iar funcția de viceprimar i-a adus 18.860 de lei.

De asemenea a mai încasat 9.475 lei, din închirierea unui spațiu comercial situat pe Vasile Goldiș.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

104 de noi cazuri de COVID-19, înregistrate pe teritoriul României. Câți pacienți s-au vindecat

Publicat

Au fost raportate 104 de noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise miercuri, 16 iunie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Până astăzi, 16 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.983 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.044.687 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 32.028 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.06.2021 (10:00) – 16.06.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 71 de decese (37 bărbați și 34 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bihor, Buzău, Cluj, Dâmbovița, Galați, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

53 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.150.910 teste RT-PCR și 1.314.093 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 18.032 de teste RT-PCR (8.878 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.154 la cerere) și 12.673 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 2.695 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.290 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 22.727 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 84 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 321 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 582 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Viceprimarul din Sebeș, Adrian Bogdan, a fost ELIBERAT din funcție. Dezbatere în ședința consiliului local

Publicat

UPDATE: Viceprimarul Adrian Bogdan a fost eliberat din funcție, după votul consilierilor. Acesta nu a fost prezent la ședință, fiind în concediu medical. 

Votul a fost secret, deși a existat un amendament prin care s-a cerut vot deschis (amendamentul a picat la vot).

Au participat 17 consileri locali, doi fiind absenți.

14 consilieri au votat pentru demiterea viceprimarului, iar 3 și-au anulat votul. ab24

De altfel, unul dintre consilierii PSD chiar a anunțat public că își anulează votul.

La discutarea proiectului, primarul Dorin Nistor și-a început discursul spunând că îi dorește sănătate viceprimarului Adrian Bogdan: ”Sperăm că este bine, îi dorim mult sănătate. Domnul viceprimar a anunțat ieri că este în concediu medical”.

Apoi a făcut o prezentare în power point în care a prezentat documente și a încercat să arate că Bogdan nu și-a îndeplinit sarcinile administrative trasate, în atribuirea contractului de transport public.

Știrea inițială:

Eliberarea din funcție a viceprimarului din Sebeș, Adrian Bogdan, este dezbătută miercuri în ședința consiliului local.

Primarul Dorin Nistor (PNL) le propune consilierilor locali să voteze pentru demiterea acestuia.

Motivul: prestația administrativă slabă a viceprimarului, legată de atribuirea contractului de transport public, dar și interesele pe care le-ar avea la Ocolul Silvic, unde soția sa este consilier juridic.

Pentru a fi adoptată, hotărârea are nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor locali.

Amândoi fac parte din PNL, ceea ce face ca lupta să se dea în interiorul consiliului local, dar și în interiorul organizației locale a partidului.

Liberalii au 14 mandate de consilier local, iar PSD are 5.

Ședința a fost precedată, în zilele anterioare de o serie de declarații publice, schimbate între cei doi.

Citește și: Cum se va tranșa războiul de la vârful Primăriei Sebeș, dintre Nistor și Bogdan. Ce poate pierde fiecare din acest conflict

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă zi fără nici un caz de COVID-19 în județul Alba. Ce incidență este în fiecare localitate în parte

Publicat

Miercuri, 16 iunie, este o nouă zi fără nici un caz de COVID-19, în județul Alba, potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Alba. 

Mai exact, după testările realizate marți, 15 iunie, nu a fost depistat nici un caz de infectare.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21370 de persoane au fost confirmate pozitiv cu COVID. Dintre acestea, 20586 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 710 decese.

Marți, în Alba au fost prelucrate în total 403 probe (155 la DSP si 248 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 223184.

De asemenea DSP Alba a transmis și incidența la 14 zile a cazurilor de COVID.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate