Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

13 august: Ziua Internațională a Stângacilor. Ce înseamnă să fii stângaci, într-o lume a obiectelor pentru dreptaci

Publicat

Ziua Internațională a Stângacilor este o zi internațională celebrată anual pe 13 august pentru a sărbători persoanele care folosesc predominant mâna stângă.

Ziua a fost pusă în valoare pentru prima dată în 1976 de Dean R. Campbell, fondatorul Lefthanders International, Inc.

Ziua Internațională a Stângacilor a fost creată și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la avantajele și dezavantajele de a fi stângaci într-o lume dominată de dreptaci.

Sângacii reprezintă șapte până la zece la sută din populația lumii. Stângăcia este caracterizată de preferința sau abilitatea de a folosi predominant mâna stângă pentru activitățile zilnice, cum ar fi scrisul, desenul sau munca.

Este sângăcia o problemă?

În România, până nu demult, părinții și bunicii îi obligau pe cei mici, dacă observau că aceștia sunt stângaci, să folosească mâna dreaptă.

Motivele pentru care o persoană devine stângace nu sunt pe deplin înțelese, dar se presupune că pot exista factori genetici și de dezvoltare în spatele acestei preferințe.

Stângăcia este în general considerată o trăsătură biologică normală, iar oamenii s-au născut stângaci sau dreptaci în funcție de o serie de influențe genetice și de dezvoltare.

Cu toate acestea, nu este pe deplin clar de ce unii oameni devin stângaci și alții dreptaci.

Unele teorii sugerează că stângăcia poate avea legătură cu dezvoltarea creierului și a sistemului nervos în timpul dezvoltării fetale și cu utilizarea preponderentă a unei anumite părți a creierului.

Alții sugerează că poate fi influențată de genele moștenite de la părinți.

Este important să subliniem că stângăcia nu este o problemă și nici nu este legată de nicio problemă medicală.

Dezavantajele de a fi stângaci

Din păcate, există situații în care preferința pentru folosirea mâinii stângi poate prezenta unele dificultăți într-o lume predominant proiectată pentru dreptaci. Iată câteva exemple de situații în care stângăcia poate genera anumite provocări:

Echipament: Multe obiecte și dispozitive sunt proiectate pentru utilizarea cu mâna dreaptă, ceea ce poate face folosirea lor neconfortabilă sau ineficientă pentru stângaci. De exemplu, unelte de scris, foarfece, obiecte de bucătărie sau instrumente muzicale.

Scrierea: În multe culturi, scrierea de la stânga la dreapta este norma, ceea ce poate face ca stângacii să întâmpine dificultăți în a nu întinde mâna peste cerneală sau a nu șterge ceea ce tocmai au scris.

Spații publice: Anumite dispozitive publice, cum ar fi mașinile de scris, automatele de bilete sau tastaturile, clanțele la uși, pot cauza disconfort sau dificultăți pentru stângaci.

Educație: În școli, cadrul educațional poate fi adaptat în mod predominant pentru dreptaci, de la mobilierul din săli până la unele activități fizice sau artistice.

Activități sportive: În anumite sporturi sau activități, unii stângaci pot întâmpina dificultăți în utilizarea echipamentelor standard.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax