Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

13 iulie, Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. Semnificații ale sărbătorii pentru credincioși


Publicat

Pe 13 iulie, în calendarul creștin ortodox se sărbătoreşte, pentru a doua oară, soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. Acesta mai este mai este sărbătorit pe 26 martie, în ziua de după Buna Vestire şi pe 8 noiembrie, când este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail. 

Arhanghelul Gavriil este una dintre căpeteniile îngerilor vestitori ai voii lui Dumnezeu. După mărturiile Sfintei Scripturii și ale Sfintei Tradiții, Arhanghelul Gavriil a fost cel care l-a învățat pe Moise, în pustiul Egiptului, să scrie prima carte a Vechiului Testament, Facerea (Geneza).

Vezi și MESAJE de Sfinţii Arhangheli MIHAIL și GAVRIL. Felicitări și urări pentru oameni dragi. Colegi, rude, prieteni

Sfântul Arhanghel Gavriil a tâlcuit Prorocului Daniil vedeniile cele minunate, referitoare la ceea ce se va întâmpla în vremurile din urmă. I-a mai spus despre eliberarea poporului lui Dumnezeu din robia Babilonului și despre vremea venirii celei dintâi a lui Hristos în lume, prin întruparea cea din Preacurata Fecioară.

Acesta s-a arătat Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, care se tânguia în grădina sa pentru că nu se învrednicise de nașterea de prunci, rugându-se cu lacrimi lui Dumnezeu, și i-a spus că va naște pe fiica cea aleasă pentru a fi Maica Mântuitorului, Care avea să vină spre izbăvirea neamului omenesc.

Tot Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfântului Proroc Zaharia că Elisabeta va naște pe Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a adus vestea cea bună Sfintei Fecioare Maria. Reprezentat în iconografia Bisericii Ortodoxe ca având în mâini floarea de crin, Sfântul Arhanghel Gavriil mai este sărbătorit și la 8 noiembrie, împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail.

Sărbatoarea din 13 iulie datează din secolul al IX-lea, potrivit creştinortodox.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Toc pentru păstrarea prafului de pușcă, exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

Publicat

Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un toc pentru păstrarea prafului de puşcă, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Artefactul, provenind din colecția lui Ioan Raica, a intrat în patrimoniul muzeului încă din anul 1958. Confecționat din corn de cerb, tocul a fost folosit de vânătorii din Munții Sebeșului la alimentarea cu pulbere a puștilor cu cremene. Armarea cu tablă de alamă a compartimentului pentru dozarea prafului de pușcă, situat în partea superioară a tocului, constituie un indiciu că piesa a fost confecționată în Moldova, mai precis în zona Sucevei, unde, de altfel, are bune analogii.

Tocul este bogat ornamentat, având aproape întreaga suprafață acoperită cu motive decorative: solare, vegetale și geometrice. În zona centrală de află o rozetă fără braţe, încărcată de elemente vegetale, fiind vorba de o reprezentare a soarelui în varianta statică. Braţele tocului sunt decorate cu coroane de „tip oriental”, stilizate, motiv interpretat de specialişti ca fiind un „cerc magic” care avea rolul de a păstra puterea prafului de pușcă.

Tocurile pentru pulbere au apărut odată cu folosirea armelor de foc uşoare, portabile, şi ele au existat atât timp cât încărcarea cu praf de puşcă şi plumb se făcea pe ţeavă. Unele dintre primele tocuri despre care există informații sunt cele folosite de armatele din spațiul german, acestea fiind cunoscute însă doar din descrieri datând de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui următor. Exemplarul cel mai timpuriu, datat sigur, este cel al regelui Angliei, Henric al VIII-lea Tudor (1509-1547), din 1531. Pe teritoriul ţării noastre, cel mai vechi, se pare, este un exemplar provenind de la Deva, pe care e inscripţionat anul 1608, aflat, în prezent, într-o colecţie particulară din Bucureşti.

Deşi cartuşul de hârtie – folosit pentru prima dată de armata suedeză în timpul regelui Gustav Adolf (1611-1632) – a fost introdus, începând cu anul 1740, în dotarea armatelor din toate ţările europene, tocurile pentru păstrarea prafului de puşcă au fost utilizate, în continuare, însă doar pentru armele de vânătoare. În întreaga zonă alpino-carpatică, din Croaţia până în Ucraina şi Polonia, coarnele cerbului au fost prelucrate sub forma unor tocuri pentru pulbere, însă specialiştii consideră că primele piese de acest tip au pătruns în Transilvania şi în Moldova din zona Tirolului, unde exista o şcoală de pădurari ce deservea Imperiul Habsburgic, populaţia învăţând să le imite, însă aplicând pieselor confecționate un decor local. Aceste obiecte, pe lângă rolul lor practic, au ajuns să reflecte și un anumit statut social, fiind, în același timp, şi trofee de vânătoare ale deținătorilor, ceea ce explică și calitatea execuției acestora.

Numărul destul de mare de astfel de artefacte în zona Sebeşului poate fi explicat, pe de o parte, prin pasiunea pentru vânătoare a locuitorilor, iar pe de alta, prin includerea unora dintre satele de aici în Regimentul 1 de Graniță de la Orlat, ceea ce a dus la răspândirea armelor de foc şi, implicit, a tocurilor pentru păstrat pulberea. De altfel, din zonă se cunoaşte şi o reţetă tradiţională pentru făcut „prav de puşcă”, pe care Nicolae Filimon, din Sebeşel, a consemnat-o în manuscrisul său, datând din 1873:  „pentru a face prav de puşcă, şialitron 12 loţi, floare de pucioasă 10 loţi, cărbuni de alun 8 loţi, zdrobite laolaltă cu oţăt de vin, să se usuce apoi muete cu aluat. De acela se va dospi, apoi fermentat iar, apoi [în]tins la soare să se usuce, apoi ucisu în mujeriu de lemn, va fi prav de puşcă”.

sursa: Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Anul școlar 2021- 2022 va începe cu elevii în clase. Ministrul Educaţiei crede că valul patru al pandemiei nu va fi agresiv

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, se declară convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învăţământ.

El spune că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice.

„Pierderile au fost mari şi foarte mari. După cum cred că vă amintiţi, din prima zi a mandatului meu de ministru, am declarat ca obiectiv întoarcerea la şcoală cu prezenţă fizică.

Am făcut pas cu pas tot ce s-a putut face în raport cu evoluţia epidemiologică. Deci, în mod evident, sunt susţinătorul prezenţei fizice în şcoli, fără să neg avantajele pe care această perioadă le-a avut din perspectiva îmbunătăţirii abilităţilor digitale ale profesorilor, elevilor, studenţilor, dar prezenţa fizică este necesară pentru a stopa acele pierderi nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică, potrivit Agerpres.

Ministrul s-a declarat „optimist” în privinţa unui val patru al pandemiei de COVID-19 în ţara noastră.

„Permiteţi-mi să fiu optimist, am dreptul să fiu optimist şi, chiar dacă va fi un val patru, sunt convins că nu va fi la fel de agresiv, nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme din perspectiva derulării unui proces de învăţământ normal, care, repet, să stopeze din pierderile care au fost foarte mari şi care sunt foarte dificil de recuperat.

Dacă vom intra în continuare în online, aceste pierderi se vor amplifica, cu efecte pe termen lung şi cu posibilităţi de recuperare foarte reduse”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul consideră că învăţământul online a adus pierderi mari elevilor, care vor putea fi recuperate cu greu.

Cîmpeanu: Masca va rămâne obligatorie la școală

El s-a arătat convins că regulile de protecţie sanitară vor fi păstrate şi respectate în continuare în şcoli.

„Sunt convins că se vor păstra în continuare regulile de protecţie sanitară, de la regulile de igienă, până la aerisirea spaţiilor de învăţământ, purtarea măştii de protecţie în continuare, pentru că pandemia nu s-a încheiat, iar şcolile din România au dovedit că pot respecta aceste reguli mult mai bine decât în multe alte locuri”, a susţinut ministrul.

Potrivit acestuia, acordarea de stimulente pentru vaccinarea anti-COVID este un subiect în discuţie la nivelul Guvernului.

„Până atunci, ştiu exemple de universităţi care se gândesc, pe baza autonomiei universitare, să-şi motiveze propriii studenţi pentru a se vaccina. Sunt universităţi care vor beneficia de sprijinul universităţilor de medicină şi farmacie pentru organizarea unor centre de vaccinare în campusurile universitare înainte de cazarea studenţilor pentru începerea anului universitar.

Pentru elevi o să organizăm centre de vaccinare cât mai aproape de şcoli, acolo unde va fi posibil chiar şi în şcoli. Nu trebuie să uităm că pentru elevi este nevoie şi de acordul părinţilor”, a menţionat Cîmpeanu.

El a adăugat că un procent important de elevi din rândul celor care au terminat clasa a XII-a şi au susţinut Bacalaureatul s-au vaccinat anti-COVID pentru a nu periclita unul dintre cele mai importante examene din viaţa lor.

Ministrul Educaţiei a indicat că nu va susţine acordarea unei zile libere pentru elevii care se imunizează contra COVID-19. „Eu nu cred că o zi de stat acasă este un stimulent şi nu voi susţine astfel de stimulente între ghilimele”, a declarat Cîmpeanu.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Campanie de sterilizare gratuită a câinilor fără pedigree, cu stăpân, la Alba Iulia. Cât este bugetul estimativ

Publicat

Din luna august, la Alba Iulia ar urma să se desfășoare o campanie de sterilizare gratuită a câinilor fără pedigree, cu stăpân. Proiectul intră la aprobare în ședința Consiliului Local din 29 iulie.

Proiectul este propus pentru ”reducerea incidenței abandonului pe domeniul public a animalelor fără stăpân și a actelor de cruzime și maltratare”.

”Singura soluție umană, sustenabilă și eficientă de a controla numărul animalelor cu sau fără stăpân este sterilizarea în masă”, se arată în documentația semnată de șef Serviciu Gestionare Câini fără Stăpând, dr. Vasile Bereș.

Potrivit sursei citate, înmulțirea necontrolată a animalelor, în special a câinilor, reprezintă una dintre cauzele principale de abandon pe domeniul public.

”În privința abandonului de animale, acesta provine atât din iresponsabilitatea proprietarilor, cât și din înmulțirea necontrolată a animalelor pe care le au în posesie, întrucât acestea nu sunt sterilizate, deși obligativitatea există”, se mai precizează în documentație.

Oferta de sterilizare a câinilor cu stăpân prezentată de Asociația ”Prietenii lui Azor” este de 130 de lei (fără TVA) pe exemplar.

Potrivit proiectului, Asociația va derula campania de sterilizare a câinilor fără pedigree, cu stăpân, în perioada 16 august – 30 noiembrie 2011.

Bugetul estimativ este de 35.000 de lei pentru derularea acțiunii, urmând să fie suportat din bugetul local.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 26 iulie-1 august. Zile caniculare cu temperaturi maxime de 35-36 grade. Prognoza meteo în localități din județ

Publicat

Vremea se încălzește săptămâna viitoare în județul Alba. Începând de marți sunt așteptate temperaturi de 35 – 36 grade Celsius și caniculă.

În weekend sunt așteptate câteva furtuni, în special duminică.

La munte, maximele vor fi între la 26 și 31 de grade la Șugag, respectiv între 24 și 29 de grade la Arieșeni.

Prognoza meteo în localități din județul Alba, în săptămâna 26 iulie – 1 august:

Luni, 26 iulie

Alba Iulia: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Sebeș: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Șugag: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Zlatna: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Câmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Arieşeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; predominant noros

Cugir: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Marți, 27 iulie

Alba Iulia: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Sebeș: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 19 grade Celsius, maxime de 36 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 19 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Câmpeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Arieşeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant însorit

Cugir: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Miercuri, 28 iulie

Alba Iulia: minime de 19 grade Celsius, maxime de 36 grade Celsius; caniculă

Sebeș: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de 17  grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o furtună în unele zone

Aiud: minime de 18  grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 19 grade Celsius, maxime de 36 grade Celsius; caniculă

Zlatna: minime de 19 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Joi, 29 iulie

Alba Iulia: minime de 19 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; predominant însorit

Sebeș: minime de 18 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 18 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; predominant însorit

Zlatna: minime de 19 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominan însorit

Cugir: minime de 18 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; predominant însorit

Vineri, 30 iulie

Alba Iulia: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Sebeș: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de 14 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 18 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; însorit

Abrud: minime de 19 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; predominant însorit

Câmpeni: minime de 19 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; predominant însorit

Arieşeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; predominant însorit

Cugir: minime de 19 grade Celsius, maxime de 35 grade Celsius; predominant însorit

Sâmbătă, 31 iulie

Alba Iulia: minime de 19 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Sebeș: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime 19 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 19 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 18 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Zlatna: minime de 17 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Cugir: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Duminică, 1 august

Alba Iulia: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; o furtună puternică

Sebeș: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Șugag: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; câteva furtuni

Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; o furtună puternică

Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; o furtună puternică

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; o furtună puternică

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o furtună puternică

Abrud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în unele zone

Câmpeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în unele zone

Arieşeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; o aversă

Cugir: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate