Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

13 iunie: Înălţarea Domnului. Importanța religioasă a acestei sărbători importante pentru creștini

inaltarea domnului

Publicat

13 iunie: Înălțarea Domnului este o sărbătoare creștină importantă care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos la 40 de zile după Învierea Sa.

În calendarul ortodox, această sărbătoare este mobilă și are loc întotdeauna la 40 de zile după Paște, ceea ce înseamnă că data variază în fiecare an, la fel ca și data Paștelui.

În anul 2024, Înălțarea Domnului se sărbătorește pe 13 iunie, potrivit crestinortodox.ro..

13 iunie: Înălţarea Domnului:Semnificații, tradiții și obiceiuri

Înălțarea Domnului este o sărbătoare care simbolizează triumful lui Iisus asupra morții și păcatului și întoarcerea Sa la dreapta Tatălui în ceruri.

Această sărbătoare este menționată în Noul Testament, în special în Faptele Apostolilor (capitolul 1, versetele 9-11), unde se descrie cum Iisus a fost înălțat la cer în fața ucenicilor Săi.

De-a lungul timpului, în diferite regiuni, Înălțarea Domnului a fost însoțită de diverse tradiții și obiceiuri, dintre care unele sunt păstrate și astăzi:

Participarea la Sfânta Liturghie: Creștinii participă la slujba specială care se oficiază în biserici pentru a comemora acest eveniment.

Salutul tradițional: În ziua Înălțării, unii creștini folosesc salutul „Hristos S-a Înălțat!” la care se răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat!”

Pomenirea morților: În unele regiuni, se obișnuiește să se facă parastase și să se pomenească morții în această zi.

Ziua Eroilor: În România, sărbătoarea Înălțării Domnului este și Ziua Eroilor, o zi de comemorare a celor căzuți în războaie.

13 iunie: Înălțarea Domnului. Importanța religioasă

Înălțarea Domnului este una dintre cele douăsprezece mari sărbători domnești (Praznice Împărătești) din calendarul ortodox și are o importanță teologică deosebită.

Ea încheie perioada de 40 de zile de la Înviere, perioadă în care Iisus li s-a arătat de mai multe ori ucenicilor Săi și a continuat să-i învețe despre împărăția lui Dumnezeu.

Calendar ortodox iunie 2024: Ghid complet cu sărbători, tradiții și sfaturi pentru luna lui Cireșar

Prin celebrarea acestei sărbători, creștinii își exprimă credința în viața veșnică și în promisiunea reîntoarcerii lui Iisus Hristos la sfârșitul timpurilor, conform crezului creștin.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax