Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

14 decembrie, eclipsă totală de Soare, singura din acest an. În ce țări poate fi observat fenomenul astronomic

Publicat

Astăzi este eclipsă totală de Soare, singurul eveniment astronomic de acest fel din 2020. Eclipsa nu poate fi observată și din România, însă este vizibilă în mai multe țări din America latină și anumite regiuni din emisfera sudică.

Eclipsa totală de soare va fi vizibilă în sudul Africii, mare parte a Americii de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic și Oceanul Indian. Locuitorii Europei nu o vor putea vedea, potrivit Space.com. Punctul maxim al eclipsei are loc la ora României 18:13, potrivit digi24.ro.

Începe la ora României 15:33, când va fi vizibilă, ca eclipsă parțială, în Oceanul Pacific, la mii de kilometri depărtare de coasta de sud-est a insulelor Hawaii. Faza totală a eclipsei începe la 16:32.

Punctul de unde va fi văzută cel mai bine este la 29 de kilometri distanță de localitatea Sierra Colorada din Argentina.

Faza de eclipsă totală se încheie la ora 19:54, ora României, și va fi urmată de faza de eclipsă parțială, care durează până la 20:53.

Eclipsele solare apar atunci când luna pare să treacă în fața soarelui, așa cum este văzut de pe pământ. Când se aliniază perfect, luna acoperă în întregime soare și provoacă o eclipsă totală, în timp ce alteori acoperă doar o parte a soarelui, rezultând o eclipsă parțială.

Anul acesta au fost șase eclipse – patru de lună și două de soare. Eclipsa de soare din 21 iunie a fost însă doar parțială.

Anul viitor vor avea loc patru eclipse – două de soare și două de lună.

În România va putea fi observat însă, în decembrie, alt fenomen astronomic deosebit. Planetele Jupiter și Saturn se vor apropia aparent una de alta în seara de 21 decembrie, fiind vizibile ca un astru dublu pe cerul de seară, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus. La București, Soarele va apune la ora 16:49, iar după ora 17 planetele se pot vedea cu ochiul liber. Se pot vedea până în ora 19, când apun.

Fenomenele astronomice până la finalul anului 2020, în România

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă, ora 12.02; începutul iernii astronomice

21 decembrie – Planetele Jupiter şi Saturn în conjuncţie (seara); evenimentul nu a mai avut loc din anul 2000; cele două planete luminoase vor apărea la un arc de numai 7 minute una de cealaltă, pe cerul nopţii, vor părea o planetă dublă luminoasă.

surse: digi24.ro, astro-urseanu.ro, astrobarlad.wordpress.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax