Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

14 judecători de pe raza Curții de Apel Alba Iulia au ieșit la pensie. Liviu Odagiu: ”Problema se acutizează pe zi ce trece”

Publicat

odagiu, presedinte curtea de apel

14 judecători au ieșit la pensie, de la instanțele de pe raza Curții de Apel Alba iulia, doar în primele 4 luni ale anului 2022, a precizat președintele instanței superioare, Liviu Gheorghe Odagiu, într-o conferință de presă susținută marți, 19 aprilie. 

Ieșirea la pensie a unui număr destul de mare de judecători, într-un timp atât de scurt, readuce în discuție problemele din instanțele din țară. În timp ce un număr mare de judecători ies la pensie, un număr foarte mic de noi magistrați intră în sistem. 

Președintele instanței, Liviu Odagiu, a tras un semnal de alarmă și a anunțat că problema ”se acutizează pe zi ce trece”. Mai mult de atât acesta a precizat că o persoană cu pregătire juridică nu poate deveni ”de pe o zi pe alta judecător”. Este nevoie de timp și de foarte mulți ani de experiență.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Judecătorul Aurelian Mocan, fost vicepreședinte al Curții de Apel Alba Iulia, iese la pensie după 25 de ani în magistratură

”Problema resursei umane nu este nouă, se acutizează pe zi ce trece, sunt soluții, pot fi identificate soluții, dar nici una nu va da rezultate de azi pe mâine. Toate vor presupune cel puțin un factor și acela va fi factorul timp.

Am spus-o și o repet de fiecare dată, un judecător nu se formează de pe o zi pe alta, un judecător de Curte de Apel chiar în foarte, foarte mulți ani de experiență”, a declarat președintele Curții de Apel Alba Iulia.

De pe raza Curții de Apel Alba Iulia au ieșit la pensie, până în luna aprilie a anului 2022, 14 judecători: 6 de la curte, 8 de la instanțele arondate.

Însă, acesta, cel puțin la nivelul instanței superioare care deservește județele Alba, Sibiu și Hunedoara, s-ar putea vedea ”o mică rază de speranță”: de la începutul anului 2022, la nivelul judecătoriilor de pe raza Curții au fost numiți 12 judecători stagiari, iar după ultimul concurs de admitere în magistratură, 7 judecători au fost repartizați către judecătorii.

De asemenea doi asistenți de judecători și un grefier au promovat concursul la Institutul Național al Magistraturii și din data de 2 mai vor fi auditori de justiție, iar pe viitor magistrați.

În linii mari, însă problema pensionării judecătorilor și numărul mic de noi magistrați care să profeseze este catalogată de către președintele Curții de Apel Alba Iulia ca o ”deficiență majoră”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax