Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

15 decembrie, Sfântul Elefterie. Povestea mucenicului care a fost aruncat în cuptor

Publicat

sfantul

Pe 15 decembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie și pe mama acestuia, Sfânta Muceniță Anita.

Sfântul Mucenic Elefterie era din Cetatea Eternă, Roma. Încă de o vârstă foarte fragedă acesta rămâne orfan de tată și este crescut doar de mama sa, Antia, care fusese învățată despre tainele și credință creștină însuși de Sfântul Apostol Pavel. Iar Elefterie va învață Sfintele Scripturi după ce mama să îl va duce la episcopul Anichit.

Citește și MESAJE CREȘTINE de ANUL NOU 2018. Felicitări și urări cu texte frumoase pentru cei dragi

Acesta din urmă îlva rândui pe Elefterie în ceața clericilor. Când împlinește 15 ani, Elefterie va fi hironit diacon, iar la 18 ani preot. Când ajunge la vârsta de 20 de ani, Sfântul va fi hironit ca episcop al Iliricului. Acesta va atrage foarte multe persoane la credința cea dreapta prin învățăturile și propovăduirea Mântuitorului. Din această cauză, împăratul Adrian va trimite soldații pentru a îl aduce în fața acestuia.

Când se afla în față împăratului, Sfântul își mărturisi credință în Hristos. Atunci Adrian a ordonat ca Elefterie să fie supus la foarte multe chinuri, pe care sfântul le va îndura cu seninătate.

La sfatul prefectului Coremon, împăratul a comandat să fie făcut un cuptor care să aibă țepușe ascuțite și de o parte și de alta.

La rugăciunea Sfântului Elefterie către bunul Dumnezeu, Coremon a intrat întâi în cuptor, mărturisind că Iisus Hristos este Dumnezeu.

Din cuptor a ieşit nevătămat şi i s-a tăiat capul. A fost aruncat şi Sfântul Elefterie în cuptor; dar s-a stins focul şi a ieşit sănătos. Apoi a fost legat într-un car tras de cai sălbatici. Dezlegat de îngeri, sfântul a fost dus într-un munte înalt, unde trăia cu animalele sălbatice; aceste fiare se îmblânzeau când sfântul le vorbea cuvintele lui Dumnezeu. Împăratul a trimis ostaşi ca să-l prindă; dar sfântul i-a îndrumat la Hristos şi i-a botezat. Odată cu ei au mai crezut în Hristos şi alţii ca la cinci sute. Dus la împărat a fost ucis de doi ostaşi.

Mama lui Elefterie, Antia, a fost ucisă şi ea cu sabia pe când îmbrăţişa şi săruta pe fiul ei mort.

sursă: calendar-ortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax