Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale, la Alba Iulia. Concert cameral extraordinar și expoziție de fotografie. PROGRAM

Publicat

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Alba Iulia printr-un concert cameral extraordinar și o expoziție de fotografie dedicată cărții.

Manifestările vor avea loc în 15 ianuarie, zi care din anul 2010 este declarată prin lege Ziua Culturii Naționale.

Citește și 15 ianuarie: 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, cel mai mare poet român. Ziua Culturii Naționale

Concertul cameral va avea loc la Museikon, începând cu ora 18:00, și va cuprinde în program lecturi alese din „Amintirile lui George Enescu” de Bernard Gavoty și lucrări enesciene care au scris istorie. Astfel amintim lucrările:

  • „Legenda pentru trompetă și pian’’,
  • „Menuet trist și Nocturnă pentru vioară și pian la 4 mâini’’,
  • „Balada pentru vioară și pian’’,
  • „Piesă de concert pentru violă și pian’’,
  • „Lăutarul’’ din Suita „Impresii din copilărie’’ Op. 28,
  • „Cantabile și Presto pentru flaut și pian’’,
  • „Impromptu concertant pentru vioară și pian’’,
  • „Șapte cântece pe versuri de Clément Marot’’ Op. 15,
  • „Suita nr. 2 pentru pian’’ Op. 10.

Lucrările vor fi interpretate de Ovidiu Pârjol – pian, Dan-Liviu Cernat – violă, Lilia Pârjol – pian, Roxana Rusan – soprană, Marius Beteag – trompetă, Emma Damian – flaut, Mihaela Roșiu – vioară.

În paralel, va fi deschisă și expoziția de artă fotografică „Prin ochii cărții”, în cadrul căreia expun lucrări cursanții clasei de artă fotografică din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonator Vasile Sârb​.

Expoziția este deschisă din 15 ianuarie 2023 până în 30 ianuarie 2023, în spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia.

„Ca în fiecare an, sărbătorim Ziua Culturii Naționale oferind tuturor iubitorilor de cultură un program cultural-artistic deosebit.

De această dată, am pregătit un concert cameral extraordinar care cuprinde lecturi alese din ,,Amintirile lui George Enescu” de Bernard Gavoty și lucrări enesciene care au scris istorie.

De asemenea, cursanții clasei de artă fotografică din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonați de Vasile Sârb, au pregătit o expoziție deosebită dedicată cărții​”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Manifestările dedicate „Zilei Culturii Naționale” sunt organizate de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Museikon și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Ziua Culturii Naționale este marcată, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, ziua de nașterea a marelui poet național Mihai Eminescu.

Ziua este sărbătoare națională din anul 2010, când a fost adoptat un proiect de lege.

Inițiatori motivau această decizie prin faptul că „Ziua Culturii Naționale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”.

Ziua Culturii Naționale este marcată în multe alte țări europene prin evenimente culturale care omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

De menționat că și în Republica Moldova, autoritățile au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.

Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, fiind considerat cel mai important poet din literatura română. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani și a murit 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la București.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax