Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

15 mai, Ziua Internațională a Familiei. Andronescu: În judeţul Alba, plecarea la muncă în străinătate a părinților a dus la divorțuri și înstrăinarea copiilor

Publicat

rodica andronescu Din 1994, Organizaţia Natiunilor Unite a stabilit data de 15 mai ca Ziua Internațională a Familiei. Potrivit copreşedintelui OFL Alba, Rodica Andronescu, familia românească în general şi cele din judeţul Alba trec prin transformări care nu generează întotdeauna echilibru, armonie, stabilitate, confruntându-se cu problele de ordin social şi financiar.

În judeţul Alba, 4.297 familii beneficiază de venit minim garantat și alte 5.505 beneficiază de alocație pentru susținerea familiei.

De la începutul anului, în Alba Iulia au fost înregistrate 100 de căsătorii şi 13 divorţuri sunt pe rol, conform datelor transmise de copreşedintele OFL Alba.

Andronescu a mai precizat că, în general, salariile în județul Alba sunt mici, media judeţeană fiind cu 17% mai mică decât cea naţională (conform datelor furnizate de INS pentru anul 2012). Salariul mediu net câştigat de angajaţii din judeţul Alba este de 1.273 lei (conform datelor furnizate de INS, aferente lunii decembrie 2012).

„Familia românescă s-a schimbat mult după 1989. Factorii economico-sociali, emanciparea femeii, prioritatea carierei în fața familiei, mobilitatea muncii, pe de-o parte, violenta domestică, mai ales asupra femeii si copiilor, abuzul sexual asupra unuia dintre parteneri, alcoolul, criminalitatea, pe de altă parte, sunt factori care influențează statutul actual al familiei. Adevărul este că familia românească trece prin transformări care nu generează întotdeauna echilibru, armonie, stabilitate.

Multe probleme în cadrul familiei sunt generate de sărăcie și lipsa de educație, iar pentru rezolvarea acestor aspecte, statul are răspunderea majoră. Astfel, în ultimul buletin informativ al ANOFM se precizează că 79,53% dintre șomeri sunt fără studii sau cu studii primare, gimnaziale, profesionale”, a declarat copreşedintele OFL Alba.

Rodica Andronescu consideră că în județul Alba familiile se confruntă cu multe probleme: „Plecarea la muncă în străinătate a părinților a dus la divorțuri și înstrăinarea copiilor lăsați în grija bunicilor, a unei rude sau, mai rău, în grija fraților mai mari”.

Conform INS, după recensământul din 2011, numărul persoanelor din județul Alba plecate în străinătate pentru o perioadă de cel puţin un an, dar care nu fac parte din populaţia stabilă, este de 16.989; dar acest număr nu cuprinde decât o parte a numărului de emigranţi deoarece, mare parte dintre aceste persoane erau plecate în străinătate cu întreaga familie.

De asemenea, în 2015, în județul Alba s-au înregistrat doar 100 de familii și 13 divorțuri, sporul natural negativ a dus la o scădere a populației tinere.

Tot datele arată faptul că în județul Alba, la o populație totală de de 327.258 locuitori (conform INS, 2011), 15.766 persoane figurau în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, dintre care 7.378 femei. Totodată, rata şomajului înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii martie ne situa pe locul 7 în rândul județelor cu cel mai mare șomaj, cu un procent de 8,67% (conform ANOFM, martie 2015).  Din numărul total de șomeri înregistrați, 86 sunt șomeri indemnizați care sunt unic întreținător de familie și  la aceștia se mai adaugă 41 de șomeri de lungă durată neindemnizați, unic intreținător de familie.

Alba ocupă locul patru în topul judeţelor cu cea mai ridicată rată a criminalităţii din ţară. Mai exact, în Alba, la nivelul anului 2011, circa 344 de persoane din 100.000 au fost găsite vinovate de către o instanţă de judecată, cu 54% peste media naţională, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax