Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

16 mai: Ziua internațională a luminii aniversează prima operațiune de succes a laserului

Publicat

Ziua internaţională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operaţiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul şi inginerul, Theodore Maiman.

Laserul este un exemplu perfect al modului în care o descoperire ştiinţifică poate aduce beneficii revoluţionare în domenii precum comunicaţii, medicină şi multe alte domenii.

UNESCO subliniază faptul că Ziua internaţională a luminii nu este doar despre lasere şi ştiinţă, ci include şi aspecte ale artei, culturii sau divertismentului.

În acest sens, iniţiatorii arată că lumina este un subiect de inspiraţie pentru multe discipline şi este catalizatorul perfect pentru a promova educaţia ştiinţifică în rândul tinerilor.

Programele de predare care utilizează ştiinţa şi tehnologia uşoare dezvoltă capacitatea educaţională la nivel mondial prin activităţi care vizează copiii sau prin concentrarea, în special, asupra ţărilor cu economii emergente.

Ziua internaţională a luminii este, astfel, o iniţiativă globală care oferă, anual, oportunitatea de apreciere continuă a luminii şi rolul pe care îl joacă în ştiinţă, cultură şi artă, educaţie şi dezvoltare durabilă şi în domenii diverse precum medicina, comunicaţiile sau energia.

Tema largă a luminii va permite multor sectoare diferite ale societăţii din întreaga lume să participe la activităţi care demonstrează modul în care ştiinţa, tehnologia, arta şi cultura pot contribui la atingerea obiectivelor UNESCO – educaţie, egalitate şi pace.

Iniţativa marcării acestei zile a aparţinut Comitetului executiv al UNESCO, care, pe 19 septembrie 2016, a adoptat o rezoluţie pentru susţinerea Zilei internaţionale a luminii.

Rezoluţia a fost înaintată Comitetului de către statele Ghana, Mexic, Noua Zeelandă şi Federaţia Rusă, iar o decizie favorabilă a fost luată împreună cu încă 15 co-sponsori din: Argentina, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, Iran, Liban, Malaezia, Maroc, Nicaragua, Serbia, Nigeria, Paraguay, Qatar, Vietnam şi Uganda. Rezoluţia a fost, în final, adoptată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO, din 7 noiembrie 2017.

Cu această ocazie, încă 12 state s-au mai alăturat iniţiativei: Columbia, Republica Cehă, Republica Democrată Congo, Finlanda, Coasta de Fildeş, Kenya, Madagascar, Africa de Sud, Sudan, Suedia, Togo şi Zimbabwe.

În 2022, cu ocazia celebrării celei de-a cincea ediţii a Zilei Internaţionale a Luminii, organizatorii trec în revistă succesele primelor patru ediţii şi evenimentele care au avut loc în întreaga lume.

În acest sens, audienţa totală dedicată activităţilor Zilei Internaţionale a Luminii, de la inaugurarea sa în 2018, este estimată la peste 2 milioane de persoane, inclusiv activităţi faţă în faţă, postări pe reţelele sociale, mesaje video şi alte campanii desfăşurate la nivel naţional şi mondial.

De asemenea, un raport al campaniei din 2021, care se concentrează pe promovarea încrederii în ştiinţă (care continuă să fie o problemă critică a timpului nostru) arată că, deşi societatea în general se confruntă cu multe provocări care îi afectează încrederea în ştiinţă, ultimii ani au demonstrat importanţa soluţiilor bazate pe dovezi, de la asistenţă medicală până la inginerie, potrivit site-ului evenimentului.

După succesul Anului Internaţional al Luminii, a fost clar că proclamarea Zilei Internaţionale a Luminii va oferi o continuare a Anului Internaţional al Luminii în creşterea profilului ştiinţei şi tehnologiei, stimularea educaţiei şi îmbunătăţirea calităţii vieţii la nivel mondial.

Sursa: Agerpres, sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax