Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

16 septembrie, ziua dedicată celui mai cunoscut personaj de benzi desenate: Batman. Cum a luat naștere fenomenul

Publicat

Probabil cel mai cunoscut supererou și personaj de benzi desenate, Batman, este sărbătorit anual, în a treia sâmbătă a lunii septembrie. 

În anul 2023, celebrarea personajului care asigura pacea orașului fictiv Gotham, are loc în toată lumea sâmbătă, 16 septembrie.

Evenimentul a fost realizat de către firma DC Comics, publicația de benzi desenate care deține drepturile de autor asupra personajului.

Batman este probabil cel mai cunoscut supererou datorită logoului inconfundabil, un liliac, pe un fond galben.

Există o serie de dezbateri la nivel mondial între amatorii de benzi desenate dacă Batman este mai cunoscut decât Superman sau invers.

Cert este că din 1939 personajul Batman rezistă pe piață și a caputrat imaginația a miliarde de amatori de desene, filme și benzi desenate timp de generații.

Acesta a fost creat de către de către artistul plastic Bob Kane și scenaristul de benzi desenate, Bill Finger. Personajul a debutat în revista Detective Comics 27 (mai 1939), și de atunci a apărut mai ales în publicații deținute de DC Comics. Inițial i se spunea „Bat-Man”.

Batman a devenit un personaj popular destul de rapid după introducerea sa, acaparând propriul său titlu de benzi desenate, Batman, care a început să apară din 1940

Personajul fictiv Batman se diferențiază prin restul supereroilor prin simplul fapt că nu are puteri speciale. Nu a căpătat puteri supraomenești, sau nu este de pe altă planetă precum Superman, ci doar un simplu om.

Între amatorii de benzi desenate, Batman este considerat cel mai mare detectiv al tuturor timpurilor, personajul fiind inspirat și din Sherlock Holmes.

În spatele măștii de liliac se află miliardarul Bruce Wayne, care a asistat la moartea părinților săi, într-o alee de lângă teatrul din Gotham.

Crescut de majordomul familiei, Alfred Pennyworth, Bruce Wayne, se transformă dintr-un milionar excentric în salvatorul orașului Gotham.

Pe parcursul celor 80 de ani de existență ai personajului, creatorii DC Comics, i-au oferit acestuia o serie de inamici, dar și ajutoare în lupta cu aceștia.

Cel mai cunoscut inamic al supereroului este Joker, o antiteză a lui Batman. De cele mai multe ori, în  benzile desenate sau în desene, Joker susține că nu poate exista fără Batman și nici Batman fără el.

De asemenea, pe lângă erou mai apar o serie de personaje care îl ajută pe acesta în lupta cu inamicii săi, precum Robin, sau Batgirl.

Personajul Batman a dus și la o serie de filme și seriale TV.

Cele mai cunoscute ecranizări sunt cele din anii 1989 și anii 90”, unde Batman a fost interpretat de o serie de actori cunoscuți precum  Michael Keaton, Val Kilmer sau George Clooney.

De asemenea, actori precum Arnold Schwarzenegger, Uma Thurman și Jim Carrey au interpretat rolurile negative.

Cel mai cunoscut actor care l-a interpretat pe Batman este Christian Bale, care l-a interpretat în trei filme, din seria Cavalerul Negru.

Pentru personajul Joker, actorul Heath Ledger, a fost premiat post mortem cu un Oscar.

De asemenea fenomenul Batman se întinde și dincolo de seriale, benzi desenate și filme.

Există sute de jucării și figurine cu Batman și restul personajelor din universul său pe care colecționari din lumea întreagă le strâng de zeci de ani.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax