Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

16 septembrie: Ziua Internațională a Prezervării Stratului de Ozon. Ce comemorează această zi și ce activități include

Publicat

În fiecare an, în data de 16 septembrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Prezervării Stratului de Ozon. Evenimentul comemoreză data la care a fost semnat Protoculul de la Montreal pentru Substanțe care Epuizează Stratul de Ozon, în anul 1987.

Stratul de ozon prezent în atmosfera terestră acționează ca un filtru care reține cea mai mare parte din radiația ultravioletă nocivă solară, reglează temperatura din atmosferă, cu implicații deosebite în protejarea biosferei.

Evenimentul reprezintă o ocazie de a aduce în atenția opiniei publice importanța subiectului și de a mări gradul de conștientizare, nu o sărbătoare publică.

Cauzele care au dus la alegerea acestei zile

La data de 16 septembrie 1987 reprezentanții a 24 țări s-au întânit la Montreal pentru a se adresa unei probleme de interes global, distrugerea stratului de ozon. Astfel, aceste state și-au luat angajamentul de a eradica subtanțele care dăunează stratului de ozon prin semnarea Protoculul de la Montreal pentru Substanțe care Epuizează Stratul de Ozon.

În anul 1994 Adunarea Generală a ONU a proclamat data de 16 septembrie  ca fiind Ziua Internațională a Prezervării Stratului de Ozon. Evenimentul a fost celebrat pentru prima dată în anul 1995.

Ce activități au loc în această zi

În mediul școlar profesorii organizaează activități la clasă care au în prim plan subiecte precum stratul de ozon, schimbările climatice și epuizarea stratului de ozon.

Alte activități, organizate de diferite grupuri, comunități, particulari sau instituții din întreaga lume, includ: promovarea produselor prietenoase cu stratul de ozon, distribuirea de materiale care descriu Programul pentru Mediul Înconjurător al ONU pentru a spori gradul de conștientizarea al publicului larg față de subiect, programe și evenimente care se concentrează pe tema stratului de ozon și oferirea de premii și titluri celor care fac eforturi considerabile pentru portejarea stratului de ozon.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate