Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sfânta Sofia și fiicele ei, pomenite de Biserica Ortodoxă. Povestea despre credinţă şi sacrificiu

Publicat

sfant

În fiecare an, la data de 17 septembrie, Biserica Ortodoxă săvârşeşte pomenirea Sfintei Sofia şi a celor trei fiice ale sale: muceniţele Pistis, Elpis şi Agapis, care au suferit moarte martirică în timpul împăratului roman Adrian, pe la anul 137, potrivit basilica.ro.

Sfânta Sofia este una din sfintele-model de mamă ale Tradiției creștine. Ea s-a căsătorit, a dat naştere la trei fiice, Pistis, Elpis și Agapis iar soţul i-a murit în scurt timp, rămânând văduvă.

Fiind o femeie de o înțelepciune rară, precum îi este tâlcuit și numele (Sofia = înțelepciune), după decesul soţului a trăit în rugăciune şi milostenie, sădind în inima fiicelor sale semințele cele bune ale virtuţilor. Le-a fost model de vieţuire creştină, le-a crescut cu dragoste şi cu multă rugăciune, astfel încât la maturitate fetele erau pline de înţelepciune dumnezeiască şi curtate chiar de feţe împărăteşti. Ele au învățat de la mama lor să își mărturisească credinţa.

În anul 137, prefectul provinciei, Antioh, auzind de înţelepciunea şi frumuseţea celor trei fete şi convingându-se că sunt creştine, l-a înştiinţat pe împăratul Adrian, care în scurt timp a trimis slujitorii pentru a le aduce pe cele trei fete la palat. Împreună cu ele a venit şi mama lor, care le-a întărit în credinţă, sfătuindu-le şi învăţându-le în continuare.

Împăratul a vrut să le convingă să își abandoneze credința în Dumnezeu și să aducă jertfe zeilor, însă cele trei fete au refuzat cu desăvârşire, mărturisind credinţa pe care o învățaseră de la Sf. Sofia.

Astfel, pentru credinţa lor de neclintit, fetele au fost martirizate. Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani iar Agapis 9 ani, însă mărturisirea lor a fost, într-adevăr, cea a unor fiice vrednice ale „Înțelepciunii”. Mama lor le-a înmormântat pe un deal din afara cetăţii, iar după trei zile de rugăciune la mormântul acestora, și-a dat duhul în mâinile Domnului. Deși nu a îndurat chinuri, ea a devenit muceniță, pentru că, trăind creștinește prin fiicele sale, a și murit creștinește, prin moartea lor.

Mormintele Sfintei Sofia şi ale fiicelor sale Pistis, Elpis şi Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte a fost ridicată Biserica „Sfântul Mucenic Pangratie”.

SFÂNTUL IOAN 2018: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax