Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

19-20 iulie: Atracția verii în Munții Apuseni, Târgul de Fete de la Găina. Finala „Cultură pentru Cultură”, concert Andreea Bănică. PROGRAMUL

Publicat

În perioada 19-20 iulie este mare sărbătoare în comuna Avram Iancu. Atunci va avea loc unul dintre cele mai mari festivaluri în aer liber din România,  Târgul de Fete de pe muntele Găina. Cei care vor ajunge în acel sfârșit de săptămână pe munte, la altitudinea de 1.486 m, pe lângă tradițiile și povestea târgului, vor avea ocazia să vadă fete și feciori îmbrăcați în costum popular. Și asta pentru că o parte din obiceiuri încă se mai păstrează cum ar fi că tinerii urcă pe munte, îmbrăcaţi în cele mai frumoase haine. Organizatorii au pregătit și în acest an parada portului popular, faza finală a concursului „Cultură pentru Cultură”, spectacole de muzică populară, discotecă în aer liber, foc de tabără și foc de artificii pe Muntele Găina. Tot acolo va avea loc și un concert Andreea Bănică, Dan Helciug și Spitalul de Urgență.

Pe vremuri feciorii și fetele din satele învecinate veneau la târg să îşi găsească aleasa sau alesul şi se cununau chiar pe Muntele Găina. Acum tradiția nu se mai păstrează, dar povestea este  încă vie prin organizarea acestui eveniment.

Târgul de pe Găina are loc an de an în comuna Avram Iancu din județul Alba, într-o poiană de pe platoul muntelui, situat la altitudinea de 1.486 m, de mai bine de două secole, pe data de 20 iulie, Ziua Sfântului Ilie.

În vremurile în care tradiția se mai păstra, pe muntele Găina, cei care urcau pentru a face schimb de produse, îi duceau cu ei și pe cei tineri, pentru a se cunoaște și, dacă se plăceau, se puteau căsători. „Înțelesul” se făcea pe loc între părinții fetei și ai băiatului, iar de multe ori, cununia avea loc chiar pe munte, oficiată de preoți veniți la eveniment cu această misiune.

În ziua de azi, Târgul de Fete de pe muntele Găina s-a transformat într-o sărbătoare câmpenească, prilej de petrecere și voie bună, cu spectacole de muzică și dansuri populare, obiceiuri vechi și gastronomie tradițională.

În cadrul târgului, mai exact sâmbătă, 19 iulie, în comuna Avram Iancu va avea loc și faza finală a Festivalului – concurs „Cultură pentru Cultură”. Aici câștigătorii fazelor zonale se vor întrece pentru premii în valoare de 100.000 de lei, respectiv locul I 50.000 de lei, locul II 30.000 de lei şi locul III 20.000 de lei. Astfel că una dintre comunele care au câştigat locul I în cadrul celor patru etape are şansa să câştige în total 100.000 de lei.

Roşia de Secaş, Săsciori și Albac sunt comunele care au câștigat primele trei etape ale competiției. Cea de-a IV-a etapă va avea loc duminică, în zona Tarcău, între localitățile Ponor și Rîmeț, cu echipe din zona Aiud. Vor participa comunele Ciugud, Fărău, Livezile, Cricău, Noșlac, Stremț şi Unirea.

PROGRAMUL TÂRGULUI DE FETE DE PE MUNTELE GĂINA:

SÂMBĂTĂ, 19 iulie

în comuna Avram Iancu

11.00 Parada portului popular

12.00 Festivalul – concurs „Cultură pentru Cultură”

16.00 recital Ansamblul Folcloric al Județului Alba cu soliștii Roxana Reche, Dorina Narița, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa, dirijor: Alexandru Pal

17.00 Recital Leontina Fărcaș

17.30 Recital al Ansamblului „Flori de Romanați”, din județul Olt

18.00 Concert de muzică de fanfară susținut de Fanfara județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș

pe Muntele Găina

19.00 Spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba cu soliștii Roxana Reche, Dorina Narița, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa

20.00 Recital Leontina Fărcaș

21.00 Concert Andreea Bănică

22.00 Concert Dan Helciug și Spitalul de Urgență

23.00 Discotecă

24.00 Foc de tabără și foc de artificii

24.15 Discotecă în aer liber

DUMINICĂ, 20 iulie

10.00 Te Deum și depuneri de coroane la Crucea lui Avram Iancu

10.30 Deschidere oficială a Târgului Meșterilor Populari

11.00 Spectacolul Folcloric prezentat de județele invitate

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax