Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

20-22 iunie: Festivalul CETĂŢILOR DACICE la Ighiu. Bătălii de noapte între daci şi romani, ateliere, concerte şi ritualuri. PROGRAMUL


Publicat

Weekendul viitor, este prilej de spectacol inspirat din istorie. Judeţul Alba, mai precis comuna Ighiu găzduieşte Festivalul Cetăţilor Dacice, un eveniment care a ajuns la ediţia a opta şi care vă prezintă atmosfera şi ritualurile din vremuri „de legendă”. Bătălii de noapte între daci şi romani, demonstraţii de mânuire a armelor, ritualuri, întreceri dacice, dar şi concerte sunt programate în fiecare dintre cele trei zile de festival.

Dovezi istorice ale luptelor daco-romane, extrase de pe Columna lui Traian, vor putea fi urmărite într-o expoziţie de machete ce reînvie lumea animată de tarabostes – nobilii geto-daci, pilophori, kometai – războinicii pletoşi, capillatti – oameni de rând, alături de soldaţii romani legionari, trupele de cavalerie – alae, însoţiţi de tubicenii şi buccinatorii (muzica militară), cele de infanterie şi numeri – recrutaţi de romani din rândul populaţiei cucerite. Veţi putea vedea arsenalul şi echipamentul bogat al vremii, ilustrat în detaliu, cu informaţii despre tehnica militară. Exponatele sunt însoţite de panouri explicative privind scenele originale care au stat la baza realizării dioramelor şi contextul evenimentelor.

Veţi avea ocazia să vedeţi „live” bătălii între daci şi romani pe timp de zi şi noapte, expoziţii de arme de pe vremea dacilor, ateliere antice, ritualul de incinerare „Rugul lui Zamolxe” şi Dansul nimfelor, demonstraţii de lupte şi întreceri, dar şi demonstraţii cu cai.

Se vor întrece în concurs “echipele de daci” din cetăţile Cricău, Ighiu, Cetatea de Baltă, Cugir şi Săsciori.

Trupele Poarta 3, Zadar, Blackstar Band şi Cargo vor asigura backgroundul muzical de atmosferă, în concert.

Vă prezentăm PROGRAMUL pentru Festivalul Cetăţilor Dacice, Ighiu, 21 – 22 iunie 2014, ediția a VIII-a

Vineri, 20 iunie

Ora 19.00 Vernisajul expoziției de machete „Războaiele daco-romane” – Ighiu, biserica reformată

Ora 19.15 Vernisajul expoziției „Armele războinicilor daci din Apuseni” – Ighiu, biserica reformată

Ora 19.30 Concert de orgă susținut de Maria Abrudan – Ighiu, biserica reformată

Ora 22.30 Marșul de noapte al luptătorilor daci și romani – Alba Iulia, Poarta a IV-a a Cetății

Sâmbătă, 21 iunie

Ora 11.00 Deschiderea taberei luptătorilor.  Ateliere antice – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 11.00 Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Demonstrații de mânuire a armelor – Ighiu, biserica reformată

Ora 16.00 Târg de meșteșuguri dacice. Standuri cu vin din zona Ighiului – Ighiu, centrul satului

Ora 16.00 Bătălii între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 19.00 Concert Poarta 3, Zadar, Blackstar Band, CARGO – Ighiu, centrul satului

Ora 22.00 Bătălii de noapte între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 23.00 Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Duminică, 22 iunie

Prezentator: Marius Vintilă. Locație: stadionul de fotbal din Ighiu

Ora 15.00 Parada luptătorilor și a trupelor de reenactment

Ora 15.30 Întreceri Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier

Ora 17.00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment

Ora 17.30 Întreceri dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii

Ora 18.30 Demonstrații ecvestre cu Denis Ștefan

Ora 19.00 Premierea cetății câştigătoare

Ora 19.30 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal. Soliști: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa. Prezentator: Daniela Floroian (evenimentul are loc pe stadionul din Ighiu)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. maria

  sâmbătă, 14.06.2014 at 11:13

  Spectacolul folcloric va fi in ighiu sau alba?

  • Camelia Toma

   sâmbătă, 14.06.2014 at 14:00

   Spectacolul folcloric va avea loc la Ighiu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Șeful Poliției Locale Alba Iulia va fi demis, după scandalul în care a fost găsit cu alcoolemie la volan. Ce spune Gabriel Pleșa

Publicat

sediu politia locala

Șeful Poliției Locale Alba Iulia, Daniel Ilcu va fi demis în cursul zilei de astăzi, joi, 13 mai, a declarat pentru alba24.ro primarul Gabriel Pleșa.

Interimatul va fi asigura de șeful de serviciu, Ioan Voda.

Daniel Ilcu a fost găsit inconștient cu mașina instituției, cu o alcoolemie uriașă, în urmă cu câteva luni.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost deschis la momentul respectiv un dosar penal in rem.

Tot atunci, primarul Gabriel Pleșa a declarat că în cazul respectiv a fost deschisă o anchetă disciplinară și că vor urma mai multe măsuri.

Contactat de Alba24, Gabriel Pleșa a declarat că lucrurile ”nu mai puteau continua așa”.

Acesta a explicat că șeful Poliției Locale Alba Iulia, Daniel Ilcu, a fost invitat de dimineață pentru o discuție la viceprimarul Emil Popescu, dar nu a venit. Nu a fost de găsit nici la sediul instituție, spune Gabriel Pleșa.

”Exista o disoluție pe care o resimțeam la nivelul Poliției Locale, oamenii nu mai știau de ce ordine să asculte… Am hotărât demiterea, chiar dacă riscăm un proces, pentru comportament neadecvat.

Regret că este așa o dramă în viața domnului Ilcu, dar nu pot să compromit Poliția Locală, nu pot să am un șef acolo, suspectat de fapte penale, repet, suspectat… Îi doresc să iasă cu bine dinaceastă situație, nu este o plăcere pentru mine dar nu se mai putea așa” a declarat primarul.

Potrivit lui Pleșa, Gabriel Ilcu a avut un concediu medical de 90 de zile, timp în care a fost nevoie să îi fie folosit biroul, motiv pentru care s-a înlocuit iala.

La întoarcere, Ilcu spart ușa biroului cu piciorul. Primarul spune că urma să i se dea o cheie, dar nu a avut răbdare.

Gabriel Pleșa a mai spus că în perioada următoare, va urma oricum o restructurare la nivelul Poliției Locale, care va fi tranformată în serviciu.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Zile libere plătite pentru cei care se vaccinează: Proiectul de lege a trecut în comisia pentru Muncă de la Senat

Publicat

Proiectul care prevede acordarea unei zile libere pentru vaccinare a fost adoptat miercuri în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Proiectul „O zi liberă pentru vaccinare”, care a fost inițiat de deputații Oana Țoiu și Radu Molnar, a fost votat adoptat în unanimitate în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Propunerea a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, Comisia de Sănătate și Comisia de Buget.

Urmează votul în Senat și dezbaterea din Camera Deputaților.

Proiectul prevede acordarea unei zile libere plătite, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării și a rapelului, atât în cazul angajaților din sistemul public, cât și cel privat;

În cazul elevilor și al studenților, se acordă o zi în care sunt scutiți de frecvență.

„De aceste drepturi beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului/persoanei cu dizabilități în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 18 ani sau a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă pentru vaccinare nu se acordă în situația angajaților care sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului”, a anunțat deputatul USR PLUS Oana Țoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Percheziții în Alba, București și alte 14 județe la traficanții de țigări. Suspecții vindeau tutun pe rețelele de socializare

Publicat

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova au efectuat 32 de percheziții, în Alba, în alte 14 județe (Prahova, Ilfov, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor) și în București, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi comercializat sau deținut în mod ilicit tutun de fumat.

9  mandate de aducere au fost puse în executare.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna februarie 2021, până în prezent, mai multe persoane, domiciliate în județele Prahova, Ilfov și București, ar fi desfăşurat activităţi de  prelucrare și comercializare în mod ilicit a tutunului de fumat, prin intermediul anunțurilor postate pe rețelele de socializare.

Persoanele bănuite, în perioada menționată, ar fi efectuat, zilnic, diverse tranzacţii de preluare sau comercializare a tutunului de fumat.

Acţiunea s-a desfăşurat cu participarea a peste 100 de poliţişti din cadrul inspectoratelor județene de poliție Prahova, Ilfov, Argeș, Ialomița, Alba, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor.

La activitate, au participat și polițiști ai serviciilor pentru acțiuni speciale din Prahova și Ialomița.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mijloace materiale de probă, respectiv: înscrisuri, echipamente electronice și telefoane mobile, precum și 18,2 kg. de tutun mărunțit.

Prejudiciul estimat produs bugetului general consolidat prin faptele ce fac obiectul cauzei penale este de 110.000 de lei.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia în perioada Stării de Urgență. Expoziție a fotografului Cosmin Szekely la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – Strada Muzeului, va găzdui vineri, 14 mai 2021, de ora 17:00, vernisajul expoziției „Alba Iulia în perioada Stării de Urgență”.

Expoziția cuprinde o serie de imagini realizate de fotograful Cosmin Szekely în Alba Iulia, care surprind aspecte ale orașului nostru în perioada Stării de Urgență martie – mai 2020, de la a cărei sfârșit se împlinește un an.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate