Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

20-22 iunie: Festivalul CETĂŢILOR DACICE la Ighiu. Bătălii de noapte între daci şi romani, ateliere, concerte şi ritualuri. PROGRAMUL


Publicat

Weekendul viitor, este prilej de spectacol inspirat din istorie. Judeţul Alba, mai precis comuna Ighiu găzduieşte Festivalul Cetăţilor Dacice, un eveniment care a ajuns la ediţia a opta şi care vă prezintă atmosfera şi ritualurile din vremuri „de legendă”. Bătălii de noapte între daci şi romani, demonstraţii de mânuire a armelor, ritualuri, întreceri dacice, dar şi concerte sunt programate în fiecare dintre cele trei zile de festival.

Dovezi istorice ale luptelor daco-romane, extrase de pe Columna lui Traian, vor putea fi urmărite într-o expoziţie de machete ce reînvie lumea animată de tarabostes – nobilii geto-daci, pilophori, kometai – războinicii pletoşi, capillatti – oameni de rând, alături de soldaţii romani legionari, trupele de cavalerie – alae, însoţiţi de tubicenii şi buccinatorii (muzica militară), cele de infanterie şi numeri – recrutaţi de romani din rândul populaţiei cucerite. Veţi putea vedea arsenalul şi echipamentul bogat al vremii, ilustrat în detaliu, cu informaţii despre tehnica militară. Exponatele sunt însoţite de panouri explicative privind scenele originale care au stat la baza realizării dioramelor şi contextul evenimentelor.

Veţi avea ocazia să vedeţi „live” bătălii între daci şi romani pe timp de zi şi noapte, expoziţii de arme de pe vremea dacilor, ateliere antice, ritualul de incinerare „Rugul lui Zamolxe” şi Dansul nimfelor, demonstraţii de lupte şi întreceri, dar şi demonstraţii cu cai.

Se vor întrece în concurs “echipele de daci” din cetăţile Cricău, Ighiu, Cetatea de Baltă, Cugir şi Săsciori.

Trupele Poarta 3, Zadar, Blackstar Band şi Cargo vor asigura backgroundul muzical de atmosferă, în concert.

Vă prezentăm PROGRAMUL pentru Festivalul Cetăţilor Dacice, Ighiu, 21 – 22 iunie 2014, ediția a VIII-a

Vineri, 20 iunie

Ora 19.00 Vernisajul expoziției de machete „Războaiele daco-romane” – Ighiu, biserica reformată

Ora 19.15 Vernisajul expoziției „Armele războinicilor daci din Apuseni” – Ighiu, biserica reformată

Ora 19.30 Concert de orgă susținut de Maria Abrudan – Ighiu, biserica reformată

Ora 22.30 Marșul de noapte al luptătorilor daci și romani – Alba Iulia, Poarta a IV-a a Cetății

Sâmbătă, 21 iunie

Ora 11.00 Deschiderea taberei luptătorilor.  Ateliere antice – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 11.00 Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Demonstrații de mânuire a armelor – Ighiu, biserica reformată

Ora 16.00 Târg de meșteșuguri dacice. Standuri cu vin din zona Ighiului – Ighiu, centrul satului

Ora 16.00 Bătălii între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 19.00 Concert Poarta 3, Zadar, Blackstar Band, CARGO – Ighiu, centrul satului

Ora 22.00 Bătălii de noapte între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 23.00 Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Duminică, 22 iunie

Prezentator: Marius Vintilă. Locație: stadionul de fotbal din Ighiu

Ora 15.00 Parada luptătorilor și a trupelor de reenactment

Ora 15.30 Întreceri Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier

Ora 17.00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment

Ora 17.30 Întreceri dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii

Ora 18.30 Demonstrații ecvestre cu Denis Ștefan

Ora 19.00 Premierea cetății câştigătoare

Ora 19.30 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal. Soliști: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa. Prezentator: Daniela Floroian (evenimentul are loc pe stadionul din Ighiu)ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. maria

  sâmbătă, 14.06.2014 at 11:13

  Spectacolul folcloric va fi in ighiu sau alba?

  • Camelia Toma

   sâmbătă, 14.06.2014 at 14:00

   Spectacolul folcloric va avea loc la Ighiu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, în vizită la Alba Iulia, în contextul unor relații tensionate cu România

Publicat

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, se va afla astăzi la Alba Iulia, într-o vizită în România pe parcursul căreia va mai merge la București și Cluj-Napoca. Detaliile vizitei sale în oraș nu au fost făcute publice dar se pare că se va întâlni cu reprezentanți ai comunității maghiar și ai bisericii, 

Cu doar câteva ore înainte de întâlnirea de marți de la București cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Szijjártó Péter a transmis un mesaj pe Facebook: „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, în contextul unor relații recente tensionate între cele două țări.

Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Szijjártó.

Citește și: Cum a reacționat Ungaria la declarațiile președintelui României. Ministrul de Externe: ”Mai mult respect pentru maghiari”

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat după declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta a atacat dur UDMR și PSD pentru adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

OFICIAL: Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online. Cum se va desfășura

Publicat

Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online, prevede un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

“Depunerea proiectului în vederea susținerii examenului de certificare, în format pdf, se realizează on-line, la adresa de e-mail a unității de învățământ, urmând a fi arhivat în format digital și păstrat 3 (trei) ani.

În cazul în care elevii nu au mijloacele necesare transmiterii proiectului în format pdf la adresa de e-mail a unității de învățământ, acesta va fi depus, fizic, la secretariatul unității de învățământ,” se arată în documentul citat de Edupedu.ro.

Citește și: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

“Pentru fiecare candidat se completează Fișa de evaluare a proiectului de către fiecare evaluator din comisia de examinare. Aprecierea se face prin acordarea unui punctaj, pentru fiecare indicator”.

“Președintele comisiei de examinare mediază situațiile în care apar diferențe mai mari de 3 puncte la unul sau la ambele criterii de evaluare din Fișa de evaluare. Hotărârea președintelui este definitivă”.

Vezi și: OFICIAL: Calendarul examenelor la BAC 2020. În ce zi se desfășoară fiecare probă și când vor fi afișate rezultatele

“Pentru fiecare candidat, punctajul final se calculează de către comisia de examinare ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a punctajelor totale acordate de către cei 2 membri evaluatori ai comisiei de examinare și se consemnează în Fișa de evaluare, iar apoi se stabilește calificativul obținut, conform anexei nr. 2”, prevede ordinul citat.

Rezultatele finale pot fi: «admis», cu precizarea calificativului obținut pentru fiecare elev («Excelent», «Foarte bine», «Bine» sau «Satisfăcător»), «respins», «neprezentat». Cel neprezentat înseamnă că nu a depus proiectul.

Sursă: Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COVID-19 nu se răspândește prin apă: Piscinele, lacurile și marea sunt sigure. Ce trebuie să facem pe plajă

Publicat

Noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine, spun experţii în sănătate publică din Statele Unite. „Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA.

„Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a spus Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing.

De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Similar, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă.

Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Acolo este de obicei multă lume, iar obiectele și spațiile folosite în comun (cum sunt toaletele, de exemplu) pot fi periculoase. Asta pentru că virusul poate supravieţui pe suprafeţele uscate.

Din acest motiv, este important ca persoanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O fetiță de 5 ani și alte șapte persoane, vindecate de coronavirus la secția de Infecțioase a spitalului din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilei de duminică și luni, 24 și 25 mai 2020, un număr de 8 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative, au transmis reprezentanții instituției.

Cel mai tânăr pacient vindecat este o fetiță în vârstă de 5 ani, iar cel mai vârstnic o femeie de 63 de ani. Cei 8 pacienți externați (4 de sex feminin și 4 de sex masculin) locuiesc în comuna Noșlac (3), orașul Ocna Mureș (3) municipiul Sebeș (1), comuna Șpring (1).

În total, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase a SJU Alba Iulia au fost vindecați de COVID-19 un număr de 52 de pacienți, majoritatea cu forme ușoare și medii, respectiv cu evoluție favorabilă la tratamentul administrat.

De asemenea, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați 179 de pacienți suspecți de COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Rezultatele analizelor de laborator la 93 dintre ei au ieșit pozitive, în vreme ce în cazul celorlalți 86 de pacienți rezultatele au ieșit negative, infirmând astfel prezența virusului.

Dintre cei 97 de pacienți pozitivi, 52 au fost declarați vindecați, iar 30 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (15) și Sibiu (2). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 15 pacienți confirmați cu COVID-19.

SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate