Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

20-22 noiembrie: Festivalul de Folk „Ziua de Mâine” 2015 la Alba Iulia. Recitaluri și PROGRAM


Publicat

festival folk ziua de maine alba iuliaFestivalul-concurs de muzică folk „Ziua de mâine”, ediţia a XI-a, se va desfăşura în perioada 20 – 22 noiembrie, la Alba Iulia. Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiu vor urca zece tineri talentați, care vor interpreta fiecare câte două piese, în încercarea de a impresiona juriul și de a câștiga marele premiu. După concurs, spectatorii se vor putea bucura de recitaluri susținute de interpreți îndrăgiți de muzică folk.

Tinerii talentaţi şi iubitori de muzică folk sunt aşteptaţi să se înscrie la concurs până luni, 16 noiembrie. La concurs se pot înscrie, în calitate de interpreţi, duete, grupuri folk, cei care au vârsta maximă 35 de ani (excepţie sunt grupurile, unde doar unul din membri poate depăşi vârsta de 35 de ani) şi nu au obţinut premiul I la nici o ediţie anterioară a Festivalului concurs de muzică folk „Ziua de Mâine”.

Aceştia vor fi evaluaţi de un juriu de specialitate, care va selecta 10 concurenţi care intră în concurs. Programul evenimentului cuprinde două zile de concurs şi Gala Laureaţilor. În cadrul competiţiei vor fi acordate premiile I, II, şi III, existând şi posibilitatea unor premii speciale.

După etapa de preselecţie, organizatorii vor anunţa concurenţii rămaşi în concurs, cel mai târziu până la data de 18 noiembrie 2015.

Concursul festivalului de muzică folk „Ziua de Mâine” se va desfăşura în perioada 20-22 noiembrie 2015, sub formă de spectacol.

Interpreţii (grupurile) folk vor interpreta live, în concurs, cele două piese transmise pentru preselecţie. Durata fiecărei piese nu trebuie să depăşească 5 minute, iar ordinea intrării în concurs se face prin tragere la sorţi. Din juriu fac parte cantautori, reprezentanţi desemnaţi de partenerii media, realizatori radio-tv, ziarişti din presa muzicală, în proporţia stabilită de organizator. Notarea pieselor se va face de către fiecare membru al juriului pe un formular special, imediat după interpretarea piesei în concurs.

Toţi concurenţii vor primi diplome de participare, iar cei mai buni dintre ei au şansa la Premium I (1500 de lei), Premiul II (1000 de lei) sau Premiul III (800 de lei). Juriul poate aproba acordarea de premii speciale cu valoare între 300 – 500 lei sau poate redistribui premiile funcție de valoarea participanților.

Câştigătorul “Premiul I al festivalului-concurs de muzică folk “Ziua de Mâine” va deschide Gala recitalurilor din prima zi a ediţiei a XI-a.

Programul Festivalul-concurs de muzică folk „Ziua de mâine”, ediţia a XI-a:

Vineri, 20 noiembrie:

11:30 – Cafeaua cu folk
– Conferință de presă: – întâlnirea artiştilor cu elevii colegiului
– Prezentarea cărţii TAIFAS CU MENESTREL, autori: Florin Săsărman şi Vali Şerban
Locație: Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”

17:30 – Prezentări de cărţi şi albume, Casei de Cultură a Sindicatelor, foaier

18:00 – Concurs, Casa de Cultură a Sindicatelor

19:00 – Recitaluri, Casa de Cultură a Sindicatelor
– Laura Todică, laureată ediţia 2014
– Adrian Ivaniţchi
– Cătălin Condurache & Sandy Deac
– Mircea Bodolan
– Zoia Alecu
– Mircea Baniciu

Sâmbătă, 21 noiembrie:

11:30 – Cafeaua cu folk
– Conferinţă de presă
– Prezentarea cărţilor DESTINE CU HAR şi SĂRUTUL FEMEII POEM, autor Clara Mărgineanu
Locație: Casa de Cultură a Sindicatelor, sala de protocol

17:30 – Prezentări de cărţi şi albume, foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor

18:00 – Concurs, Casa de Cultură a Sindicatelor

19:00 – Recitaluri, Casa de Cultură a Sindicatelor
– Silvan Stâncel
– Dan Vană
– Florin Săsărman &Alexandru Filip
– Cristian Buică
– Poesis
– Vasile Şeicaru

Duminică, 22 noiembrie:

11:00 – Cafeaua cu folk
– Conferință de presă
– Prezentarea albumului LASĂ TOT şi a cărţii RAIUL LUPILOR, autor Adrian Săsărman
Locație: Casa de Cultură a Sindicatelor

17:30 – Prezentări de cărţi şi albume, foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor

18:00 – Gala Laureaţilor, Casa de Cultură a Sindicatelor

19:00 – Recitaluri, Casa de Cultură a Sindicatelor
– Daniel Avram & Şcoala de folk
– Vali Şerban & Ziua de Mâine
– Adrian Sărmăşan
– Maria Gheorghiu
– Mircea Vintilă
– Ducu Bertzi & Friends

Director festival: Vali Șerban

Biletele sunt puse în vânzare la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Prețul unui bilet este de 20 lei, iar prețul unui abonament este de 50 lei. Evenimentul este organizat de către Consiliul Judeţean Alba (deţinătorul mărcii înregistrate), Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Medic: Tehnologia vaccinurilor anti-COVID va putea fi folosită inclusiv pentru tratarea cancerului

Publicat

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a explicat la Digi24 care este tehnologia pe baza căreia au fost dezvoltate vaccinurile aflate cel mai aproape de lansarea pe piață. El a spus că este o tehnologie revoluționară care va fi folosită în viitor și pentru tratarea altor boli, inclusiv a cancerului.

Vaccinurile dezvoltate de Moderna și Pfizer sunt pe bază de mesager ARN, care este un cod, și nu conțin virus inactivat.

Medicul a explicat că, după ce cercetătorii au obținut secvența genomică a coronavirusului SARS-CoV2, au pornit de la cunoștințele pe care le aveau deja legate de virusurile SARS și MERS. Proteina față de care se formează anticorpi protectori, existentă în virus, are un cod ARN.

„Reprezintă, dacă vreți, rețeta după care se fabrică acea proteină. Vaccinul conține de fapt acea rețetă, strict pentru acea proteină. Acest segment de ARN face parte din secvența ARN. Acest lucru a permis să avem într-un timp scurt o cantitate mare de ARN mesager care a putut fi studiat în aceste studii clinice. Este și motivul pentru care s-a putut ajunge în acest stadiu de studii de preaprobare într-un interval de câteva luni”, a spus medicul.

Valeriu Gheorghiță a precizat că odată administrat unei persoane, organismul acesteia decodifică acest mesaj și produce proteina fără să mai facă boala, însă va face anticorpi strict împotriva acestei proteine și va fi protejată față de infecția eventuală cu SARS-CoV2.

„Nu va fi finalul acestei vaccinări COVID, foarte probabil această tehnologie va fi folosită de aici înainte ani de zile pentru multe alte boli infecto-contagioase, dar și pentru terapii genice și pentru terapia în cancer și alte boli genetice. Este un salt uriaș pe care medicina l-a făcut și cred că tot acest efort conjugat al cercetării medicale furnizează rezultatele extrem de valoroase de astăzi”, a mai spus acesta.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în CODUL RUTIER: Noi reguli pentru înmatricularea și circulația tractoarelor. ITP și omologarea la RAR, obligatorii

Publicat

tractor

Legislația privind omologarea vehiculelor rutiere și eliberarea cărții de identitate în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România a fost din nou modificată și completată cu noi obligații pentru proprietarii mașinilor agricole.

Este vorba, mai exact, despre Legea nr. 260 din 20.11.2020 pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.

Legislația privind circulația tractoarelor pe drumurile publice a fost completată în ultima perioadă cu noi obligații pentru proprietarii mașinilor agricole. Încadrate conform Legii 260/2020 (publicată în Monitorul Oficial pe 20 noiembrie și intrată în vigoare din 23 noiembrie) în categoria vehiculelor lente, tractoarele și combinele trebuie să fie omologate la Regia Autonomă «Registrul Auto Român».

O altă obligație mai veche, dar care acum a intrat și la verificare este cea de a avea ITP valabil pentru toate mașinile agricole în circulație pe drumurile publice.

Ordonanța nr. 78/2000 cu modificările ulterioare prevede, la articolul 1, alin. 1 că ”Vehiculele rutiere pot fi comercializate, înmatriculate sau înregistrate în România numai după omologarea și certificarea autenticității acestora, după caz, de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», denumită în continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”.

”Vehicul rutier lent”- categorie introdusă în lista de excepții

Deputații au introdus în lista de excepții o categorie nouă, cea a vehiculelor lente. În proiectul adoptat, vehicul rutier lent este „vehiculul antrenat de un motor încorporat şi care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h”.

Conform inițiatorilor, această categorie de vehicule este tot mai prezentă este deja legiferată în alte state, incluzând soluții eco-friendly, precum și soluții de transport avansate cu vehicule electrice care reduc poluarea.

Omologarea nu este obligatorie, la acest moment pentru utilajele care au fost omologate comunitar, cele care au fost înmatriculate ultima dată într-un stat membru al Uniunii Europene și pentru cele care nu au suferit modificări constructive în raport cu datele înscrise în certificatul de înmatriculare.

În plus la acest excepții, deputații au votat marți și alte două situații excepționale. Astfel, se introduc în legislație următoarele două articole:

  • Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi achiziționate până la data de 30 aprilie 2020, aparținând categoriei T1, nivel de poluare I, echipate cu motoare a căror putere din construcție se situează între 37 și 75 kW. Aceste vehicule vor fi omologate, la cererea deținătorilor în vederea eliberării cărții de identitate, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.”. UDMR precizează că amendamentul vizează tractoare agricole sau forestiere achiziţionate din fonduri nerambursabile şi a căror înregistrare este absolut necesară pentru a putea fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost achiziţionate.
  • Sunt exceptate de la prevederile privind omologarea, vehiculele rutiere lente care au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene.

În lista vehiculelor lente care trebuie înmatriculate la RAR se află tractorul pe pneuri și combina agricolă pentru recoltat cereale sau furaje.

ITP obligatoriu pentru tractoare și remorci

O altă obligație în vigoare privind circulația tractoarelor este ca mașina agricolă să aibă Inspecția Tehnică Periodică valabilă.

Nu toate utilajele agricole necesită efectuarea de ITP, acest tip de verificare fiind obligatorie doar pentru utilajele care au motor sau care vin atașate unui autovehicul (tractor și remorcă) scrie agrointel.ro.

Prin urmare, plugul și semănătoarea, de exemplu, ies din discuție. Pe de altă parte, o inspecție tehnică pentru un tractor U445, de exemplu, costă 250 de lei, putând ajunge și la 1.100 de lei, în cazul tractoarelor mari.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Liceul Tehnologic din Aiud, reabilitat și dotat printr-un proiect de 15,9 milioane de lei. Turnul clădirii va deveni observator

Publicat

Reprezentanții Primăriei Aiud au semnat marți contractul de finanțare din fonduri europene privind reabilitarea și dotarea Liceului Tehnologic Aiud. Potrivit administrației locale, valoarea proiectului este de 15.915.858,86 de lei, din care contribuția proprie este de 318.293,38 de lei.

Implementarea proiectului va însemna:

  • Reabilitarea interiorului și exteriorului „Frumoasei Venețiene”;
  • Dotarea a 30 de săli de clasă cu mobilier și echipamente TIC (table interactive, imprimante, videoproiectoare, etc.)
  • Laboratorul TIC va fi dotat cu tehnologii actuale;
  • Cele trei ateliere (prelucrare mecanică, auto și electrotehnică-electronică-automatizări vor fi echipate cu aparatură modernă;
  • Turnul clădirii va deveni observator;

Unitate de tradiție a învățământului profesional și tehnic, în prezent Liceul Tehnologic Aiud are 856 de participanți în procesul de învățământ, iar prin acest proiet se instituie premisele ca Liceul să devină un etalon al învățământului profesional și tehnic din județul Alba.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 – Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 10.2 – Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții.

Termenul de implementare este 30 noiembrie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Gică Hagi, omagiu pentru Maradona: Simt o tristețe fără margini la moartea unui geniu. Cum s-au cunoscut cei doi

Publicat

Gheorghe Hagi a postat pe Facebook un mesaj emoționant după vestea morții lui Diego Armando Maradona, alături de o fotografie în care apar cei doi mari fotbaliști în timpul partidei Argentina-România, de la Campionatul Mondial din Italia, 1990.

„Este o zi de doliu pentru fotbal și pentru întreaga omenire. Simt o tristețe fără margini la moartea unui geniu care, și mai nedrept, a dispărut prea repede. Dumnezeu să-l odihnească pe unicul Diego Maradona!”, a scris Gheorghe Hagi pe Facebook.

Citește și: Legendarul Diego Armando Maradona a MURIT la vârsta de 60 de ani. Argentina, în lacrimi

„Eu l-am cunoscut în ’84, cand a jucat naționala României cu echipa celor mai buni stranieri din Spania, eram foarte tânăr atunci… la Vigo, înainte de turneul final european din Franța. S-a terminat la egalitate, el a marcat din penalty, spectaculos, avea o tehnică specială și la executarea penalty-urilor… atunci l-am cunoscut…

Avea o tehnică în regim de viteză incredibilă, dusă la perfecțiune. Un geniu pe teren! Avea putere, a condus echipe, le-a făcut să câștige, el, de unul singur, unde a jucat a tras echipa după el la victorie, mi-a plăcut ca era un luptător, avea caracter puternic, nu se ferea de contacte, îi placea foarte mult duelul și avea o viteză de gândire nativă extraordinară.

În ’90 a fost o mare provocare pentru mine. Pentru el era ceva obișnuit, era Maradona cel mare, eu eram Maradona cel mic, din Carpați și, personal, am avut o mare provocare” a declarat Gheorghe Hagi pentru Fanatik, în urmă cu trei săptămîni, la împlinirea vârstei de 60 de ani de către Maradona.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate