Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

2011 a adus în Alba o recoltă bogată la hectar şi material săditor de calitate superioară

Publicat

Anul bun agricol şi-a pus amprenta şi pe calitatea seminţelor şi a materialului săditor. Pe lângă soiurile autohtone de cereale ce se cultivă în judeţul Alba, în acest an au fost introduse la multiplicare soiuri noi, cu producţii ridicate şi indici de calitate superiori: grâu de toamnă „Estevan”, „Element”, „Mulan”, orzoaică de toamnă „Laverda”. Au crescut suprafeţele loturilor semincere de floarea soarelui, hibrizi din Franţa („Robia CS” şi „Dalia CS”) bine adaptaţi pentru zona noastră.

La ora actuală sunt înregistraţi pentru desfăşurarea operaţiunilor de producere, prelucrare sau comercializare a seminţelor şi materialului săditor 186 operatori economici, din care 109 pentru activitatea de producere . În anul agricol 2011 a fost înscrisă în programul de multiplicare al judetuţui Alba suprafaţa de 650 hectare cereale păioase de toamnă, din care: 599 ha grâu de toamnă cu o producţie realizată de 2.265 tone; 25 ha orz de toamnă cu o producţie de 92 tone; 26 ha triticale cu o produţie de 85 tone.

Suprafaţa cultivată cu loturi semincere în primăvara anului 2011 a fost de 242 hectare, din care: 56  ha cereale orzoaică de primăvară cu o producţie realizată de 93 tone; 65 ha porumb cu o producţie de 142 tone; 75 ha floarea soarelui cu o producţie de 67 tone; 46 ha soia cu o producţie de 87 tone.

Pentru infiinţarea culturilor din toamnă, vor fi puse la dispoziţia producătorilor agricoli 1.500 tone grâu de toamnă, 90 tone orz de toamnă şi 85 tone triticale, sămânţă certificată produsă în judeţ. O problemă întâmpinată în această toamnă de agricultori este seceta, fapt ce va afecta culturile de grâu şi orz pentru anul viitor.

Pentru campania de primăvară vor fi certificate aproximativ 140 tone porumb, orz de primavăra 93 tone, soia 80 tone şi floarea soarelui 65 tone. Pentru prelucrarea semintelor de cereale păioase şi porumb a fost pusa în funcţiune în acest an, la Şard, de un întreprinzător privat, o staţie modernă de prelucrare. Staţia are şi un cuptor special pentru uscarea seminţelor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax