Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

21 de SALVE DE TUN de Ziua Națională, la Alba Iulia. Artileria a fost deja amplasată pe zidurile Cetății

Publicat

Batalionul 612 Artilerie Antitanc ”Maramureș” din Baia Mare va executa 21 de salve de tun de Ziua Națională, la Alba Iulia. Cinci tunuri au fost amplasate pe zidurile Cetății Vauban, în apropierea Catedralei Încoronării și a Parcului Unirii. Cele 21 de salve reprezintă o tradiție militară care vine din secolul al XIV-lea, potrivit purtătorului de cuvânt al Diviziei a IV-a Gemina. 

tunuri

Obiceiul celor 21 de salve de tun datează din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Iniţial erau trase șapte salve de tun de pe nave dat fiind faptul că, de obicei, pe o navă se aflau șapte tunuri. Dar, este posibil ca şi semnificaţia specială, astrologică şi biblică a numărului șapte să fi avut influenţă în stabilirea acestui număr.

tunuri

Tunurile de pe uscat puteau trage cam de trei ori mai multe salve de tun, faţă de cele de pe nave, pentru a dovedi că au o cantitate mai mare de muniţie la dispoziţie.

În prezent, salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional sau în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.

tunuri

Numărul de 21 de salve era corespunzător onorului acordat rangului cel mai înalt din ierarhia militară, descrescător spre rangurile inferioare.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cutremur în Vrancea, produs la adâncimea de 150 de kilometri. S-a resimțit în mai multe orașe

Publicat

c

Un seism cu magnitudinea 4 a avut loc miercuri seară, la ora 22:41, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit INFP. Datele cutremurului: a avut o magnitudine de 4 și s-a produs la adâncimea de 150 de kilometri. Inițial fusese evaluat la o magnitudine de 4,1 și a fost localizat la o adâncime de 114 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Femeile au mai puţine şanse de supravieţuire în cazul unui stop cardiac

Publicat

stop-cardiac-femei

Femeile care suferă un stop cardiac în afara unităţilor de îngrijiri medicale au mai puţine şanse de a fi resuscitate de martori şi de supravieţuire în comparaţie cu bărbaţii, sugerează un nou studiu citat marţi de Press Association. Cercetarea, publicată în European Heart Journal, a identificat inechităţi în ceea ce priveşte modul în care sunt […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ŞTIREA TA: Şase cai frumoşi, „la păscut” în parcarea unui supermarket din Alba Iulia

Publicat

cai parcare supermarket

O vizită la cumpărături în zona de supermarketuri de la ieşirea din oraşul Alba Iulia spre Miceşti poate aduce şi surprize celor grăbiţi să ajungă cu produsele achiziţionate acasă. Şi şoferii aflaţi în trafic pot întâlni „obstacole mobile” neaşteptate. Vorbim despre patrupedele care circulă libere pe trotuare, şosea sau în apropierea carosabilului la Alba Iulia. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO ŞTIREA TA: Curcubeu superb pe cerul oraşului Alba Iulia. Imagini inedite, după ploaia de miercuri

Publicat

curcubeu

Un curcubeu superb a putut fi observat după ploaia de miercuri după-amiaza pe cer, la câțiva kilometri de Alba Iulia, spre Drâmbar. O coloană de culori puternice a putut fi admirată minute în șir de la mare distanță. Mai mulți cititori Alba24 au fost martorii acestui eveniment și ne-au trimis fotografii. UPDATE: Cititori Alba24 au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate