Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

21 decembrie, la Alba Iulia: ”Revoluția Română la un sfert de veac”. CJ Alba a aprobat 40.000 de lei pentru program de evenimente

Publicat

depunere coroane revolutie În acest an se împlinesc 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, eveniment care a marcat decisiv istoria poporului român. Ca urmare, consilierii județeni au aprobat, marți, un program de activități ce vor avea loc în data de 21 decembrie, sub numele de ”Revoluția Română la un sfert de veac”. Pentru desfășurarea corespunzătoare a acestor activități, a fost alocată suma de 40.000 de lei din bugetul propriu al Județului Alba.

Există în viața fiecărui popor evenimente ce-i marchează decisiv existența și care se înscriu ca puncte de reper în istoria sa. Un asemenea eveniment a fost Revoluția din decembrie 1989 ce a însemnat deopotrivă dispariția regimului comunist și începutul unei noi etape istorice, cea a democrației și libertății, se arată în documentaţia proiectului prezentat consilierilor judeţeni.

Dacă în decembrie 1989, Timişoara a fost primul oraș liber de comunism, Cugirul și Alba Iulia i-au urmat.

În Alba revoluția a început în 21 decembrie 1989 la Cugir. În noaptea de 21-22 decembrie s-a extins în Alba Iulia, unde s-a constituit Frontul Patriotic Libertatea care a elaborat o platformă program unică în țară. Abia în 22 decembrie, după-amiaza, forțele revoluționare au preluat puterea, au înființat Frontul Salvării Naționale și au elaborat un program.

Cugirul și Alba Iulia erau deja orașe libere, iar revoluția din Alba își avea propriul program, aprobat de mulțime.

La Alba Iulia ultimul prim-secretar al Comitetului Județean al Partidului Comunist Român, Ioan Savu, a renunțat la funcție în fața revoluționarilor. Alba Iulia și Cugirul se despărțiseră de comunism înaintea Bucureștiului.

Alba a plătit tribut ”revoluției sângeroase” 23 de morți și 111 răniți, iar Alba Iulia și Cugir au fost declarate Orașe Martir ale Revoluției din decembrie 1989, se mai arată în proiect.

Împlinirea a 25 de ani de la victoria Revoluției din decembrie 1989 în județul Alba oferă prilejul de a evoca momentele fierbinți ale evenimentului, motivează iniţiatorii.

Programul ”Revoluția Română la un sfert de veac”:

– dezvelirea plăcii comemorative

– depuneri de coroane flori la Monumentul Revoluției

– acordarea de diplome, plachete și albumul aniversar

Pentru desfășurarea corespunzătoare a acestor activități este cuprinsă suma de 40.000 lei, din bugetul propriu al Județului Alba. Cheltuielile privind desfășurarea activităților dedicate festivităților de ”Revoluția Română la un sfert de veac” privesc costuri de promovare, materiale informative, tipărituri, masă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax