Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

21 mai: Ziua Eroilor, comemorată la Alba Iulia. Ceremonial religios, depuneri de coroane şi paradă militară. Manifestări şi în judeţ

Publicat

cimitirul eroilor Joi, de Ziua Înălțării Domnului – o mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere – se celebrează Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român,în memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă. Tot joi, 21 mai, creştinii ortodocşi şi catolici îi celebrează pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Cu ocazia comemorării Zilei Eroilor, la Alba Iulia şi în judeţul Alba vor fi organizate o serie de manifestări menite să readucă în amintirea comunităţii importanţa jertfei celor care au luptat pentru credinţă, libertate şi dreptate.

Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor – 21 mai 2015 a fost stabilit prin HG nr.309/06.05.2015 care prevede o serie de măsuri administrative-organizatorice necesar a fi adoptate pentru desfăşurarea în bune condiţii a ceremonialului comemorativ, transmit reprezentanţii Prefecturii Alba.

Potrivit planului de măsuri, sunt stabilite o serie activităţi şi acţiuni ce sunt coordonate de către prefecţi, în calitate de reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, în vederea comemorării evenimentului şi gestionării misiunilor asociate pentru menţinerea climatului corespunzător de ordine şi siguranţă publică.

Prin grija Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba, evenimentul va fi marcat de tragerea clopotelor la ora 12.00, în toate lăcaşurile de cult din judeţ.

De asemenea, la aceeaşi oră, în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ judeţene se va păstra un moment de reculegere în cinstea eroilor neamului căzuţi la datorie.

Totodată, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia se va desfăşura un ceremonial de depunere de coroane şi jerbe de flori, care va fi precedat de un moment religios.

Manifestările se vor încheia cu o paradă militară.

Doresc să mai informez opinia publică, că vor fi organizate ceremoniale cu prilejul “Zilei Eroilor” în toate municipiile şi oraşele din judeţul nostru”, a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.

În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 — care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.

Ca urmare a conjuncturilor politice, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative a menținut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai să fie considerată Ziua Eroilor, sărbătorindu-se cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului.

După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului.

La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege conform căreia Ziua Înălțării Domnului a fost declarată Ziua Eroilor, pentru a omagia jertfa celor căzuți în luptă pentru libertatea și independența poporului român.

Ziua Înălțării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălțării Domnului, drept sărbătoare națională a poporului român.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax