Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

22 aprilie, Ziua Pământului: activități de ecologizare, acțiuni ale autorităților și avertizări ale cercetătorilor privind clima

Publicat

În fiecare an, pe 22 aprilie, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ. Ajunsă la cea de-a 54-a ediţie, este marcată oficial sâmbătă și a prilejuit activități de conservare şi ecologizare desfăşurate în diferite locuri de pe glob.

Voluntari din zeci de state au în plan acţiuni de plantare de arbori, de strângere a gunoaielor sau de impulsionare a guvernelor pentru intensificarea acţiunilor privind combaterea schimbărilor climatice cu prilejul Zilei Planetei Pământ, marcată în acelaşi timp şi de avertizările oamenilor de ştiinţă legate de viitoare episoade de vreme severă şi de temperaturi record preconizate pentru anul acesta, informează Reuters.

Mii de persoane sunt așteptate la Londra pentru a participa la evenimente reunite sub denumirea ”Big One”, organizate de gruparea activistă Extinction Rebellion. La Washington este programat un marş pentru a-l convinge pe preşedintele Joe Biden să îşi ia angajamentul cu privire la încetarea utilizării combustibililor fosili.

Sâmbătă, voluntarii vor demara, de asemenea, campanii majore de curăţenie în zona lacului Dal din oraşul indian Srinigar, precum şi în oraşul devastat de uragan Cape Coral, din statul american Florida.

Joe Biden a promis joi că va creşte ajutorul acordat de Statele Unite ţărilor în curs de dezvoltare pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru a sista defrişările din pădurea amazoniană de pe teritoriul Braziliei, în timpul unei reuniuni cu lideri ai celor mai mari economii ale lumii.

Episoade de vreme severă

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus reprezentanţilor statelor participante la Forumul Economiilor Majore că este necesar un ”progres considerabil în acţiunea climatică” pentru a limita creşterea temperaturilor la 1,5 grade Celsius. El a avertizat într-un mesaj înregistrat şi dedicat Zilei Planetei Pământ că ”părem convinşi să distrugem”.

Ziua Pământului de anul acesta este marcată la câteva săptămâni după un episod de vreme extremă, cu temperaturi record de 45,4 grade Celsius, survenit în Thailanda şi un alt val de caniculă în India, unde cel puţin 13 persoane au murit din cauza insolaţiei la o ceremonie desfăşurată weekendul trecut.

Oamenii de ştiinţă au avertizat săptămâna aceasta că valuri de caniculă mortale pun ”o povară fără precedent” asupra agriculturii, economiei şi sănătăţii publice din India, subminând totodată eforturile îndelungate ale acestei ţări de a reduce sărăcia, inegalitatea şi boala.

Temperaturile medii globale ar putea atinge valori record anul acesta sau în 2024, determinate de schimbările climatice şi de anticipata revenire a fenomenului meteorologic ”El Nino”, au precizat joi oamenii de ştiinţă.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax