Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

22 martie, Ziua Mondială a Apei. De ce este important modul în care această resursă este utilizată și distribuită

Publicat

Ziua mondială a apei este marcată, în fiecare an, la 22 martie, apa fiind un element esenţial în construcţia vieţii, vitală pentru crearea de locuri de muncă şi sprijinirea dezvoltării economice, sociale şi umane.

Tema Zilei mondiale a apei din 2021 se opreşte asupra evaluării apei. Dezvoltarea economică şi o populaţie globală în creştere înseamnă că agricultura şi industria au nevoie de mai multă apă, iar intensificarea producţiei de energie pentru a satisface cererea depinde de o cantitate mai mare de apă.

Modul în care folosim apa determină modul în care apa este gestionată şi distribuită. Valoarea apei, dată de utilizarea sa, este cu mult mai mare decât preţul ei – apa are o valoare enormă şi complexă pentru gospodăriile noastre, agricultură, sănătate, educaţie, economie şi integritatea mediului nostru natural.

Dacă trecem cu vederea oricare dintre aceste valori, riscăm să gestionăm greşit această resursă finită, de neînlocuit, se menţionează pe pagina dedicată zilei, www.worldwaterday.org.

Ziua mondială a apei este coordonată de UN-Water – mecanismul ONU de colaborare inter-agenţie pentru toate problemele legate de apa dulce.

Ziua mondială a apei marchează şi faptul că 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără acces permanent şi sigur la apă potabilă, fiind necesară luarea de măsuri pentru a gestiona criza mondială a apei. Un obiectiv central al Zilei mondiale a apei este susţinerea realizării Obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) 6: apă şi canalizare pentru toţi până în 2030, din Agenda ONU.

În această zi este lansat şi Raportul ONU – World Water Development, care se concentrează pe acelaşi subiect ca şi campania din acest an şi recomandă factorilor de decizie direcţia politică, care ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme mondiale.

În 2010, ONU a recunoscut „dreptul la apă potabilă şi la salubritate în condiţii de siguranţă şi curăţenie ca pe un drept uman”, potrivit căruia toţi cetăţenii planetei trebuie să dispună, fără discriminare, de apă suficientă, sigură, accesibilă pentru necesităţile fizice, atât, pentru uz personal, cât, şi pentru uz casnic, ceea ce include apă pentru băut, salubritate personală, spălare de haine, pregătire de produse alimentare şi igienă personală şi de uz casnic.

Pentru a accelera eforturile de a face faţă provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat anii 2018-2028 Deceniul internaţional de acţiune „Apă pentru Dezvoltare Durabilă”, care a început odată cu marcarea Zilei mondiale a apei, la 22 martie 2018, şi se va încheia în ediţia din 2028 a Zilei mondiale a apei, potrivit www.un.org/en/events/waterdecade.

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluţia 47/193). În 2013, a fost marcat Anul internaţional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 65/154, la 11 februarie 2011.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 22.03.2021 at 12:31

    Bucurie fratiolor !De cand asteptau PNL-istii de la APA CTTA sa mai primeasca niste prime babane. Ca CJP aproba, ca nevasta lui Dumitrel e pe cai mari acolo.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax