Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

22 septembrie: „Cântând Centenarului Unirii”, concert extraordinar al Corului de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Române

Publicat

Corul de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Române susţine, sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Alba Iulia, un concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri. Evenimentul, denumit „Cântând Centenarului Unirii”, va avea loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, începând cu ora 18,00. Intrarea este LIBERĂ, în baza invitaţiilor care pot fi obţinute de la Casa de Cultură a Sindicatelor sau de la sediul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

În program sunt incluse lucrări de Anton Pann, Ion Popescu Pasarea, Gavriil Musicescu, Ion Vidu, Alexandru Cristea, George Enescu, Ioan Cristu Danielescu, Nicolae Lungu, Gheorghe Şoimea, Nelu Ionescu, Alexandru Paşcanu, Constantin Arvinte, Irina Odăgescu, Mihai Moldovan, Constantin Drăguşin, Marin Velea, Valentin Gruescu, Andres Papin, Joseph Strauss.

Corul „Symbol” a fost înfiinţat la data de 18 septembrie 1990 de către profesorul Jean Lupu cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti. În cei 28 de ani de activitate, corul a cântat pe scenele Sălii Palatului, Radiodifuziunii Române, Ateneului Român, a Operei Naţionale, Universităţii Naţionale de Muzică, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Uniunii Compozitorilor, diferitelor universităţi, precum şi în numeroase catedrale şi biserici din capitală şi din ţară. Se cuvine a evidenţia faptul că Filarmonica „George Enescu” include în fiecare stagiune a sa cel puţin un concert al corului „Symbol”.

Corul „Symbol” a imprimat în Kardex, la radio, peste 100 de lucrări corale şi a realizat 18 discuri. De asemenea a fost nominalizat de două ori la rând (2001 şi 2002) la Premiile Industriei Muzicale Româneşti pentru primele sale două CD-uri, alături de artişti profesionişti: Ion şi Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu şi corul „Madrigal”.

Corului „Symbol” i-a fost dedicată, în 1994, Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, scrisă pentru voci egale de către compozitorul Dumitru D. Stancu şi cântată pentru prima oară la Cenaclul Uniunii Compozitorilor.

Pe 9 mai 1999, corul „Symbol” a avut onoarea să dea răspunsurile la Sf. Liturghie, în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea.

La aniversarea unui deceniu de rodnică activitate în slujba artei, corului „Symbol” i-a fost dedicată cartea monografică „Prin muzică spre Dumnezeu” sub semnătura doamnei Doina Popa-Scurtu.

Cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate a corului, a fost lansat un impresionant album bilingv retrospectiv, intitulat sugestiv “Poveste fără sfârşit – Symbol, 15 ani / Never Ending story – Symbol, 15 years”, iar la 20 de ani albumul “Tineri, laudati pe Domnul – Youth, praise the Lord!”

În ianuarie 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, corul „Symbol” a susţinut concertul „Bucureşti – oraş al muzicii”, transmis în toate ţările membre U.E. şi nu numai

Pentru activitatea sa, Corul „Symbol” a fost distins cu numeroase premii şi trofee printre care Diploma de Aur, la categoria „Coruri de copii” şi Diploma de Argint, la categoria „Muzica religioasa”, la editia a 27-a a Concursului Internaţional „Franz Schubert” de la Viena, Austria (2010), premiul I la categoria „Coruri de copii”, la Concursul Coral Internaţional de la Ohrid, Macedonia (2014), premiul I si Medalia de Aur la categoria „Coruri de copii” precum si Premiul I si Medalia de Aur la categoria „Coruri de Tineret” la Concursul Coral Internaţional de la Preveza, Grecia (2015) sau două Medalii de Aur la categoriile „Coruri de copii şi tineret” si respectiv „Coruri de muzică sacră” la Festivalul Concurs „Claudio Monteverdi” de la Veneția, Italia (2016).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax