Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prima ediție a Festivalului de tradiții românești „Din lada de zestre” în Piața Cetății din Alba Iulia. Vezi programul evenimentului

Publicat

Prima ediţie a Festivalului de tradiţii româneşti – „Din lada de zestre”, care se desfăşoară în perioada 23-24 august în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, le oferă iubitorilor de tradiţii, dar şi turiştilor ocazia de a lua parte atât la spectacole de muzică populară, cât şi la demonstraţii de obiceiuri care se practicau în trecut sau se mai practică şi astăzi.

Acest festival care va avea loc pe parcursul a două zile reprezintă un eveniment cultural tradiţional, unde publicul albaiulian şi turiştii vor avea ocazia să vadă care este diferenţa dintre un spectacol folcloric şi o manifestare autentică românească. Iubitorii de tradiţii vor putea să afle cum se manifestau oamenii în satul tradiţional românesc, care erau obiceiurile pe care le practicau, ce înseamnă cântecul autentic şi cum anume a ajuns acesta să fie stilizat şi interpretat de cântăreţii de muzică populară.

Pentru acest eveniment au fost alese 12 grupuri şi ansambluri tradiţionale din mai multe judeţe care vor aduce din lada de zestre locală fragmente din viaţa satului românesc. În Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, care cuprinde județele Alba și Mureș, în cele 10 protopopiate (Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Câmpeni, Blaj, Târgu Mureș, Reghin, Luduș, Sighișoara și Târnăveni) există interes pentru promovarea și valorificarea zestrei tradiționale locale, prin implicarea directă a preoților.

De asemenea, organizatorii vor accentua nota tradiţională a evenimentului prin amenajarea în spatele Sălii Unirii a unei case tradiţionale realizate din împletituri de alun şi acoperită cu paie, casă realizată cu sprijinul meşterului popular Nicolae Comşa din Stremţ. De asemenea, pe lângă casă se va realiza şi un gard împletit din alun, care va marca curtea gospodăriei, iar casa va fi împodobită cu obiecte şi cusături tradiţionale din care nu va lipsi nici lada de zestre.

În ultima zi a festivalului se va organiza simpozionul naţional de etnografie şi folclor „Cultura tradiţională în era globalizării”. La acest simpozion vor participa specialişti din domeniu, etnografi, folclorişti, scriitori şi iubitori de folclor şi se vor prezenta lucrări legate de tematica stabilită, lansări de carte şi vor avea loc vizionări de filme tradiţionale. Totodată, aici se vor amenaja expoziţii de icoane şi fotografii vechi care arată aspecte din viaţa satului românesc tradiţional.

Pe de altă parte, acest festival este dedicat şi celor mici care, sâmbătă, 24 august, de la ora 16.00, vor putea lua parte la piesa de teatru de păpuşi inspirată din satul tradiţional românesc, „Poveste veste”, prezentată de Teodora Popa şi Amalia Pop.

Ambele seri ale festivalului vor fi difuzate live pe TVR 3, TVR Cluj şi TVR Internaţional în cadrul emisiunilor „Cântec şi poveste” şi „Vine Cluju pe la noi!”

Evenimentul este inclus în cadrul Târgului Meşterilor Populari din Cetatea Marii Uniri, un proiect mai amplu cultural-educativ, care doreşte ca publicul să îndrăgească adevărata cultură tradiţională.

Festivalul „Din lada de zestre” este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Primăria Municipiului Reghin, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Asociația Prietenii Muzeului Unirii și Asociația ASTRA Blaj.

Vă prezentăm programul evenimentului:

Vineri, 23 august 2013, începând cu ora 20.00

Ansamblul „Urmaşele dacilor” din Şerbeni, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, prezintă obiceiul „Cununa la secerat”

Ansamblul „Cântul Sălciuan” din Sălciua, judeţul Alba, instructor Vasile Gog, prezintă obiceiul „Nunta la Sălciua”

Ansamblul „Vinţana” din Vinţu de Jos, judeţul Alba, instructor Albu Eneşel, prezintă „Jocul căluşarilor”

Ansamblul „Ecoul Călimanilor” din Petriş Vale, judeţul Mureş, instructor Emilia Sorlea şi Stelian Friciu, prezintă obiceiul „Urcatul oilor la munte”

Ansamblul „Hodăceana” din Hodac, judeţul Mureş, instructor Maria Pop şi Cornelia Butilcă – prezintă obiceiul „Întoarcerea ţapinarilor”

Sâmbătă, 24 august 2014, de la ora 19.00

Ansamblul „Urisana” din Urisiu de Sus, judeţul Mureş, instructor Maria Pop, prezintă obiceiul „Şezătoarea”

Grup tradiţional din Deal, Câlnic, judeţul Alba, instructor Alexandru Başa, prezintă obiceiul „De unde cătana pleacă”

Ansamblul „Coroniţa din Solovăstru”, judeţul Mureş, instructor Florentina Bathory, prezintă obiceiul „Coborâtul jocului”

Ansamblul „Amintiri din strămoşi” din Idicel Pădure, judeţul Mureş, instructor Rafila Moldovan, prezintă obiceiul „Bgilitul pânzei”

Ansamblul „Mărginenii de pe Valea Frumoasei” de la Căpâlna, judeţul Alba, instructor Antoneta Mihaiu, prezintă obiceiul „Seara la stână”.

Invitat special, în încheierea Festivalului, este Ansamblul „Glanetaşul” din Agrieş, judeţul Bistriţa – Năsăud, instructor Flore Pop, care va valorifica scenic un obicei de nuntă.

Oana ALEXA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Pingback: semnalplus.ro » 23-24 August: Prima ediţie a Festivalului de tradiţii româneşti “Din lada de zestre” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia

  2. Ion

    luni, 19.08.2013 at 03:34

    Cat costa aceste manifestari…??? Cine face deconturile??? Nu sufla nimeni nimic…..Ma refer la instituiile care fac dcontarile……!Nu se prezinta bugetul alocat fiecarei manifestari….????!!!

  3. Ionel pentru Ion

    luni, 19.08.2013 at 14:43

    Ioane, fugi si impusca-te! Iute, iute!

  4. Pingback: ASTĂZI și MÂINE: Actorul Dan Purceleanu și doi voluntari Speromax vor promova Festivalul de tradiții românești „Din lada de zestre” în Alba Iulia | Alba24

  5. Pingback: DISTRACŢIE de WEEKEND în ALBA: Spectacole de muzică şi tradiții populare românești, lupte între daci şi romani şi expoziţii | Alba24

  6. Pingback: FOTO-VIDEO: S-a deschis Târgul Meșterilor Populari la Alba Iulia. Vezi ce minunății poți găsi în „Lada de Zestre” | Alba24

  7. Pingback: – Propuneri de weekend: 23-25 august

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax