Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

24 IUNIE | Ziua Universală a IEI tradiționale românești: Proiecție de film documentar, expoziție de obiecte meșteșugărești și muzică populară

Publicat

Pe 24 iunie, românii de pretudindeni sărbătoresc Ziua Universală a Iei tradiționale românești, oriunde s-ar afla pe Planetă.Ca în fiecare an, evenimentul va fi celebrat și la Alba Iulia. O proiecție de film, o expoziție de obiecte meșteșugărești, muzică populară dar și povești cu și despre ia românească sunt doar câteva dintre elementele ce fac parte din programul evenimentului.

IA este matricea noastră culturală, un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Noaptea de 23 spre 24 iunie este Noaptea Sânzienelor și totodată un bun prilej de a face cunoscută în lume o frumoasa tradiție românească alături de piesa principală din portul nostru tradițional- IA.

Pentru a sărbători Ziua Universală a Iei, alături de alte zeci de localități din lume, Centrul de Cultură „Augustin Bena” a pregătit câteva surprize. Dacă anul trecut ziua a fost sărbătorită atât prin activități în mediul virtual cât și prin spectacole interactive, anul acesta instituția a decis să se adreseze în primul rând copiilor și tinerilor.

Astfel, în cadrul proiectului „Școala de vară” desfășurată de serviciul Școala de arte și meșteșuguri, marți vor avea loc activități ce vor pune în prim plan ia, piesa de rezistenta a portului popular românesc. Cursanții Școlii de vară vor audia legende și prelegeri despre costumul popular românesc și despre sărbătoarea Sânzâienelor iar doritorii vor putea viziona filmul „Ițe de Sălciua” sau vor putea viziona o mini expoziție de obiecte meșteșugărești. De asemenea în cadrul cursurilor se va pune un accent deosebit pe interpretări ale melodiilor populare românești atât la clasele de canto cât și la clasele de instrument iar în cadrul orelor de design și pictură vor fi reproduse elemente ale artei populare românești.

Pe tot parcursul zilei, participanţii la eveniment sunt invitaţi să poarte ie, iar de la ora 17.00, în prezența specialiștilor centrului, va avea loc o activitate metodica de îndrumare a ansamblului folcloric din comuna Livezile, ansamblu îndrumat de bibliotecara Maria Gligor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax