Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

25 de candidați pe un loc de bibliotecar debutant. Concurență mare pentru două posturi, la Biblioteca Județeană Alba

Publicat

Peste 1.000 de pagini de bibliografie au avut de parcurs și învățat candidații care au participat la un concurs pentru ocuparea a două posturi de bibliotecar debutant, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia.

Chiar și cu așa o amplă bibliografie, s-au înscris în concurs peste 40 de candidați pentru ambele posturi disponibile, respectiv 25 de candidați pentru un post la Sala de lectură și 19 pentru un post la secția de Animație culturală.

Până la proba scrisă, aceștia au avut la dispoziție o lună să parcurgă toată materia pentru examen.

La examenul scris pentru postul de la secția de Animație culturală s-au prezentat doar 10 dintre cei 19 candidați înscriși inițial în concurs. Dintre aceștia, un candidat s-a remarcat în mod special, care a reușit să obțină 99 de puncte din cele 100 posibile, la o diferență de 45 de puncte față de candidatul de pe locul al doilea.

La concurs a mai fost scos și un post pentru inspector de specialitate gradul IA, dar se pare că acolo doritorii nu prea „s-au înghesuit”.

Potrivit listei cu veniturile salariale, publicată în data de 28 septembrie 2018, cel mai mică indemnizație de bază din Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, începe de la 1.923 de lei pentru un îngrijitor, și ajunge 5.593 de lei pentru un post de contabil. 

Salariul de baza al unui bibliotecar variază între 2.289 lei și 3.725 de lei, în funcție de gradație. 

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” anunța, în perioada 17 – 19 decembrie 2018, organizarea a trei concursuri de recuratare pentru trei posturi vacante în interiorul unității de cultură. Unul era pentru un post de bibliotecar debutant la Sala de lectură, al doilea pentru inspector de specialitate gradul IA și al treilea pentru bibliotecar debutant la secția de Metodică și Animație culturală.

Pentru postul de inspector de specialitate s-au înscris în cursă patru candidați, pentru cel de bibliotecar la Sala de lectură – 25 de candidați, iar pentru cel de la secția de Animație culturală – 19 candidați.

Odată cu anunțul făcut în data de 19 decembrie pentru postul de la Animație culturală, a fost făcută publică și bibliografia necesară pentru examenul scris. Aceasta cuprindea:

  • Legea bibliotecilor nr, 334/2002, republicată cu modificările și completările ulterioare
  • Legea numărul 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanții și răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor agenților economici autorităților și instituțiilor publice, cu modificările ulterioare, art 1-4
  • Tratat de biblioteconomie, vol I, Biblioteconomie generală, coordonatoarea generală prof. univ. Mircea Regneală, București, Asociația Bibliotecarilor din România, 2013
  • Tratat de biblioteconomie, vol II, partea I Managmentul colecțiilor și serviciilor de bibliotecă, coordonatoarea generală prof. univ. Mircea Regneală, București, Asociația Bibliotecarilor din România, 2013
  • Catinca Agache. Biblioteconomie, valori tradiționale și moderne, vol I, Iași, Editura Vasiliana 98, 2007
  • Gheorghe Buluță. Animația culturală în biblioteca publică, București, Ministerul Culturii, Centrul de Pregătire și Formare, a Personalului din Instituțiile de Cultură, Caietele Bibliotecarului, 1998.
Chiar și cu o asemenea bibliografie, cei care și-au dorit cu ardoare un post de bibliotecar debutant s-au prezentat la proba scrisă. Ce-i drept, nu toți 19 câți erau inițial înscriși, ci doar zece.

Notele probei au fost făcute publice în data de 19 ianuarie 2019, iar rezultatele au fost surprinzătoare. Doar trei candidați din 10 au reușit să ia peste 50 de puncte, pentru a fi admiși în etapa următoare.

Și ce note!

Primul candidat a obținut 99 de puncte din 100 posibile, al doilea candidat s-a poziționat la o diferență de 45 de puncte față de primul loc (54 de puncte), iar al treilea candidat 50,60 de puncte.

Subiectele au fost din toată bibliografia de concurs, iar întrebările au fost din cele mai diverse. Exemplificăm mai jos câteva dintre ele: 

„O dată la câți ani se inventariază documentele specifice bibliotecilor având un fond cuprins între 100 001 – 1000 000 de documente în sensul Legii numărul 334/2002”, iar răspunsul se găsea la art. 40 alin d, din Legea bibliotecilor nr, 334/2002, republicată cu modificările și completările ulterioare.

„Ce reprezintă dezvoltarea colecțiilor în viziunea cărții Tratat de biblioteconomie, vol II, partea I Managementul colecțiilor și serviciilor de bibliotecă, coordonatoarea generală prof. univ. Mircea Regneală, București, Asociația Bibliotecarilor din România, 2013”, răspunsul fiind la pagina 121 din cartea omonimă.

Lista poate continua, baremul de corectare și punctajul fiecărei întrebări fiind disponibil aici .

Rezultat examen scris

În schimb, la examenul scris pentru ocuparea postului de bibliotecar debutant la Sala de lectură, care a avut aceeași bibliografie, rezultatele nu au fost la fel de strălucite. Din cei 25 de candidați înscriși, la proba scrisă s-au prezentat doar 17 persoane.

Barem de corectare sala de lectură

Candidata de pe primul loc a obținut doar 77,43 de puncte, iar pe locul II s-a clasat o altă candidată, cu un punctaj de 51,13, suficient pentru a ajunge la interviu.

Rezultat exament scris pentru sala de lectură

În schimb la examenul scris pentru postul de inspector de specialitate, din cei patru candidați înscriși, doar doi s-au prezentat la examen, dar nici unul dintre aceștia nu a reușit să ia peste 50 de puncte, ambii fiind declarați respinși.

Rezultat examen scris pentru postul de inspector

După proba scrisă, la proba interviului, situația a fost mai relaxată. Pentru postul de bibliotecar debutant la secția de Animație culturală s-a mai prezentat doar candidatul care a obținut 99 de puncte, iar pentru cel de la Sala de lectură, cele două persoane admise la proba scrisă.

Rezultatele finale ale concursului vor fi făcute publice de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, în 28 și 30 ianuarie 2019.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax