Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

25 mai – 8 iunie: Expoziția foto-documentară „Asul regăsit … Dan Valentin Vizanty”, la Cercul Militar Alba Iulia


Publicat

Cercul Militar Alba Iulia organizează, în perioada 25 mai – 8 iunie 2018, expoziţia foto-documentară „Asul regăsit … Dan Valentin Vizanty”, un eveniment de înaltă ținută închinat aviației românești. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 25 mai, de la ora 11:00, la Cercul Militar Alba Iulia, strada Calea Moților, nr. 8.

Descendent al unei familii de boieri moldoveni, Dan Valentin Vizanty studiază 2 ani la Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi, pregătindu-se să devină actor. Renunţă însă la cariera artistică, descoperindu-şi adevărata vocaţie: zborul. Urmează Şcoala Militară de Ofiţeri Aeronautica – Cotroceni (promoţia 1931). În perioada 1931-1940, ca ofiţer şi comandant de escadrilă în Flotila 1 Aero, zboară pe diverse tipuri de avioane: M.S.35, M.S.230, SET, Potez XXV, Moth, Hawk, PZL-11F, Fleet, Heinkel-112, Nardy etc. În perioada iunie 1941 – august 1942, a efectuat campania de la Odessa, comandând Escadrila 43 Vânătoare, participând la peste 50 de misiuni de război în ţinuturile Fălciu şi Ţiganca.

Între august 1942 şi august 1943, a deţinut funcţia de Şef birou la Subsecretariatul de Stat al Aerului (SSA).

De la 1 august 1943 până la 23 august 1944, a fost comandantul Grupului 6 Vânătoare (format din escadrilele 59, 61, 62, bazat iniţial la Pipera, apoi pe Aerodromul Popeşti-Leordeni şi echipat cu aparate româneşti IAR-80, IAR-81), ce avea ca misiune apărarea Bucureştiului şi a zonei petroliere Ploieşti-Câmpina, principalele ţinte ale bombardamentelor anglo-americane. În timpul raidurilor americane, unităţile sub comanda sa, deşi în inferioritate numerică şi tehnică, au scos din luptă peste 90 avioane de bombardament cu 4 motoare şi 45 avioane de vânătoare, din care personal a doborât 12 avioane cu 4 motoare şi 3 avioane de vânătoare.

Memorabilă rămâne ziua de 10 iunie 1944 în care Grupul 6 Vânătoare a reuşit în 12 minute să doboare 24 avioane americane Lightning P-38. La sfârşitul războiului totalizează peste 4600 ore de zbor, 16 victorii și se clasează, astfel, pe poziţia a patra în topul aşilor români din a doua Conflagraţie mondială.

În august 1947 este trecut în rezervă. Având o atitudine fermă, fără compromisuri, suportă cu demnitate şi curaj consecinţele instaurării noului regim. Este condamnat la 5 ani închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Efectuează aproape 2 ani, între 1961-1963, trecând prin penitenciarele Jilava, Gherla, Cluj. Este pus în libertate printr-un decret de graţiere.

Expoziția foto-documentară itinerantă (pusă la dispoziție de fiica marelui aviator Anamaria Vizanti și care va fi prezentă la eveniment) înfățișează viața și, în special, cariera militară a pilotului de vânătoare Lt. Comandor Dan Valentin Vizanty, Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, reconstituind în mare parte atmosfera epocii. Sunt prezente și câteva Brevete ale decorațiilor, plus câteva reviste prestigioase din presa vremii Aripi Românești și Realitatea Ilustrată.

În cadrul acestui eveniment are loc și o expoziție de machete statice, susținută de AMA-IPMS România (Asociația de Modelism afiliată celei mai mari organizații internaționale a modeliștilor). Machetele expuse, adevărate opere de artă, realizate de membrii ai AMA sunt machete statice construite cât mai fidel, după planul și poze și alte documente istorice, reprezentând cât mai fidel aparatele reale.

„Această manifestare omagială este menită a-l aşeza pe Comandorul Dan Valentin Vizanty, considerat asul incontestabil al avionului IAR 80, pe locul ce i se cuvine și anume, în Cartea de Aur a Aviaţiei Române, dar și a arăta încă o dată în plus că Modelismul românesc este de înaltă clasă.

Pentru reușita acestui eveniment ne sprijină Muzeul Național al Unirii, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, AMA-IPMS România, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj și ARPIA Alba”, a transmis prof. drd. Petruța Dorina Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

BLAJ

De vineri, acțiuni de dezinfecție la scările de bloc din Blaj. Informații pentru locatari

Publicat

Primăria municipiului Blaj anunță că începând de vineri, 3 aprilie 2020, ora 17:00, va dezinfecta cu biocid toate scările de bloc din municipiu, respectiv intrarea, casa scărilor și scările până la ultimul etaj. Această operațiune se va încheia, cel târziu, în cursul zilei de duminică.

Dezinfecția se va face cu o substanță din categoria biocidelor, folosită în unitățile de alimentație publică, care nu dăunează sănătății. Populația este rugată ca timp de 30 de minute de la realizarea dezinsecției cu biocid în scara de bloc să nu părăsească locuința.

Deoarece există posibilitatea ca substanța folosită să ajungă și pe ușile apartamentelor, după o jumătate de oră acestea pot fi șterse cu apă și apoi lăsate să se usuce.

„Rugăm populația să manifeste înțelegere, să fie responsabilă, să se informeze doar din surse oficiale și să respecte cu strictețe recomandările autorităților competente”, au transmis reprezentanții Primăriei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Orașul Teiuș a rămas fără apă potabilă, pentru câteva ore bune, din cauza unei avarii

Publicat

Orașul Teiuș a rămas fără apă potabilă, joi, 2 aprilie, din cauza unei avarii la o conductă de distibuție. Potrivit reprezentanților S.C. APA CTTA S.A. ALBA – Sucursala Alba Iulia, avaria a fost produsă de către firma, Prenis Construct,pe strada Cetatuie, în jurul orei 11.30.

Furnizarea cu apă potabilă în Teiuș s-ar putea relua în cursul zilei de astăzi. Reprezentații companiei de apă au transmis că întreruperea ar putea dura circa șapte ore.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Sebeș, scos de polițiști de sub pat. De ce se ascundea

Publicat

politie noaptea

Un bărbat din Sebeș a fost prins de polițiști în interiorul unui apartament din municipiu, în care a pătruns, prin efracției, pentru a fura bunuri. Individul se ascundea sub un pat, încercând să scape. A fost reținut și urmează să fie cercetat sub control judiciar.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de 31.03/01.04.2020, în urma unui apel, la 112, prin care un cetățean semnala o posibilă faptă de furt, polițiștii de siguranță publică din Sebeș s-au deplasat în cartierul Mihail Kogălniceanu unde au constatat că gemul unui apartament situat la parter era spart. Apartamentul aparține unui cetățean din Sebeș și este nelocuit.

Cu ocazia verificărilor efectuate, în interiorul acestuia, a fost identificat un bărbat de 30 de ani, din Sebeș, cunoscut cu antecedente penale, care, în încercarea de a scăpa, se ascundea sub un pat.

Bărbatul a fost reținut, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de furt calificat, iar ulterior a fost prezentat în fața procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș care au dispus, față de acesta, măsura preventivă a controlului judiciar.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

ANAF: Bonificații pentru firme la plata impozitului și scutire de TVA pentru importatorii de materiale sanitare și medicamente

Publicat

anaf ajfp finante alba

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020, inclusiv, beneficiază de o bonificație calculată asupra impozitului datorat, a transmis ANAF, într-un comunicat de joi.

Bonificațiile sunt acordat astfel:

a) 5% pentru contribuabilii mari;

b) 10% pentru ceilalți contribuabili.

Bonificațiile se aplică în mod corespunzător și pentru:

– contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea  nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Acești contribuabili beneficiază de bonificații dacă plătesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020;

– contribuabilii care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020, determinat pentru activitățile desfășurate, altele decât cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege.

Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

Contribuabilii determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de plată prin scăderea din impozitul datorat a bonificației.

Totodată, Guvernul a aprobat, că nu se face plata efectivă a TVA la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal,  care importă, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgență, medicamente, echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19, prevăzute în anexa la OUG 33/2020.

Organele vamale nu solicită plata TVA pentru importurile acestor produse.

Taxa aferentă acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidențiază de către importatori în decontul de taxă, atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă, în limitele și în condițiile stabilite la art. 297-301 din Codul fiscal.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33  din 26 martie 2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative  a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 260 din 30 martie 2020.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate