Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

26 august: Sfinții Mucenici Adrian și Natalia, soția sa. Una dintre cele mai frumoase și mai triste povești din istorie

Publicat

Credincioșii creștin ortodocși îi pomenesc în data de 26 august, pe Sfinții Adrian și Natalia, soț și soție. Sfinții Adrian și Natalia au trăit în Nicomidia, în vremea împăratului Maximian.

Povestea lor este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din istoria Bisericii Ortodoxe.

Vezi și Calendar Creștin Ortodox 2021: Toate sărbătorile religioase importante din noul an în Calendarul Bisericesc

Povestea Sfinților Adrian și Natalia este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale istoriei. Singura mare deosebire este faptul că nu este o povestire despre plăcere, ci despre durere, durerea mucenicească.

Credința neclintită a Nataliei în Dumnezeu a determinat-o să-și îndemne soțul, pe Adrian, să suporte chinuri groaznice, fiind încredințată că acestea vor fi scurte, aici pe Pământ, comparativ cu plata veșnică ce are să-și ia în Cer.

Vezi și CALENDAR Creștin Ortodox AUGUST 2021: Toate sărbătorile importante din luna lui Secerar trecute în Calendarul Bisericesc

Cei doi erau căsătoriți de doar 13 luni când tânărul Adrian, în vârstă de 28 de ani și născut din neam ales, cu o slujbă bună, sub Împăratul Maximian a decis să-și dea viața lui Hristos.

Adrian era păgân și pretor al Nicomidiei, iar Natalia era creștină. În timpul unei persecuții, văzând curajul și blândețea a 23 de bărbați creștini, Adrian, un tânar de 28 de ani, a ales să devină creștin.

YouTube video

 

Sfinții Adrian și Natalia – povestea de viață plină de durere

Adrian era păgân și pretor al Nicomidiei, iar Natalia era creștină. În timpul unei persecuții, văzând curajul și blândețea a 23 de bărbați creștini, Adrian, un tânăr de 28 de ani, a ales să devină creștin.

Când împăratul a auzit cele petrecute, l-a întrebat pe Adrian: „Ți-ai ieșit din minți?”. Pretorul Adrian i-a răspuns: „Nu, abia acum mi le-am aflat”. A fost aruncat în temniță împreună cu ceilalți bărbați creștini. Nu trecuseră decât treisprezece luni de la căsătoria lor. Când l-au torturat pe Adrian, Natalia a stat lângă el, întărindu-l în credința, potrivit crestinortodox.ro.

Sfinții Adrian și Natalia, soț și soție – ocrotitori ai familiei

Înainte de a fi omorât, temnicerii i-au permis să meargă acasă și să-și ia rămas bun de la soție și familie. Natalia, când a văzut că Adrian vine acasă, a încuiat ușă. Se temea că acesta a lepădat credința în Hristos și pentru acest lucru a fost eliberat.

Dar când a aflat scopul venirii sale, de îndată supărarea i s-a schimbat în bucurie. După ce și-a luat rămas bun, s-a întors împreună cu ea la temnița.

Pe drum ea l-a îndemnat să nu se îngrijească de cele pământești, ci să cugete la bunătățile cerești.

L-a întărit în suferință spunându-i: „Scurte sunt caznele, dar cele ce urmează sunt fără de sfârșit; scurtă este suferința, dar slava muceniciei veșnică. Suferă durerea numai puțină vreme și curând te vei bucura cu ingerii”.

După torturi prelungite, împăratul a poruncit că brațele și picioarele mucenicilor să fie zdrobite cu ciocanul pe nicovală. În aceste chinuri și-au dat duhul Adrian și cei 23 de creștini.

După câteva zile de la trecerea lor la cele veșnice, Natalia l-a văzut pe Adrian în vedenie

După câteva zile de la trecerea lor la cele veșnice, Natalia l-a văzut pe Adrian în vedenie și acesta i-a descoperit că în curând va veni și ea în lumina cerească. După ce timpul s-a împlinit conform celor vestite, Natalia și-a dat duhul, alăturându-se soțului ei în împărăția lui Dumnezeu.

„O, pereche fără de prihană și aleasa Domnului! O, preadorita doime și lui Hristos preaiubită!

O, însoțire preabuna și lui Dumnezeu fericită! Cine nu se va spăimânta de această, auzind faptele cele mai presus de om?

Cum femeia s-a îmbărbătat asupra tiranului celui amar, și pe bărbatul ei l-a întărit a nu slăbi în cele cumplite, ci să aleagă a muri pentru credință mai degrabă decât a trăi. O, graiuri împletite de Dumnezeu ale înțeleptei Natalia!

O, sfătuiri dumnezeiești care au străbătut cerurile și au făcut pe măritul Adrian cunoscut către însuși scaunul Împăratului Celui mare! O, însoțire sfântă! Rugați-va lui Hristos pentru noi, care din dragoste săvârșim pomenirea voastră, să ne mântuim din ispite și de tot necazul.“ (Mineiul pe August, p. 300)

Sfinții Adrian și Natalia – sărbătoare a familiei

Ziua Sfinţilor Adrian şi Natalia este o sărbătoare a familiei. Este un prilej de a prăznui iubirea, unitatea, respectul şi bucuria. Este un prilej de a sărbători frumuseţea vieţii împreună, dar şi de a ne ruga pentru tot ce avem.

Tot de Sfinții Adrian și Natalia, se face pomenirea Sfinților douăzeci și trei de Mucenici care au fost chinuiți împreună cu Sfântul Adrian, Sfinților Mucenici Atic și Sisenie, Sfântului Cuvios Ivistion, Sfântului Mucenic Adrian, prințul, Sfântului Cuvios Ioasaf, fiul lui Avenir, împăratul Indiei, Sfântului Cuvios Titoe.

Mesaje de Sfinții Adrian și Natalia

De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani, Adrian/Adriana/Adi/Natalia!

La multi ani, Adrian! La multi ani, Natalia! Astazi e ziua ta, o zi frumoasa pentru tine.

La multi ani, Adrian!

Astazi e ziua ta, o zi frumoasa pentru tine. La multi ani, Natalia!

Pentru ca astazi este o zi speciala pentru tine, ma alatur si eu celor ce-ti doresc din adancul sufletului La multi ani!

Astăzi, de ziua numelui tău, îți doresc să se răsfrângă asupra ta bunătatea și dragostea ce izvorăsc dintr-o inima mare și iubitoare.

În această zi specială, cei dragi să te înconjoare cu căldura sufletelor lor într-o seară magică, iar fericirea să te ia in bratele ei în acest moment special!

Îi sărbătorim pe Sfinții Adrian și Natalia și te sărbătorim pe tine. Îmi doresc să fi mereu așa, blând, bun și dragut cu toți cei din jurul tău. Ești un prieten de nadejde și un adevărat om.

Iartă, iubește și trăiește frumos cu cei din jurul tău.

Fie ca sfântul al cărei nume îl porți, să te ocrotească, să-ți călăuzească pașii și să-ți lumineze calea! La mulți ani cu ocazia onomasticii!

La mulți, ani! Cineva acolo sus te iubeşte, cineva aici jos ţine tare mult la ţine.

Azi, de ziua numelui, îţi urez şi eu să fii iubit(a) şi să ai parte de tot ce îţi doreşti.

La mulţi ani de ziua numelui tău.

E o zi cand sufletul invinge orice urma de tristete, cand tot ce a fost greu ti se pare usor. Este ziua numelui tau! La Multi Ani!

Astazi e ziua numelui tau, un nume simplu si frumos, la fel de pur si gingas ca tine. Iti doresc numai bine si sa ai parte de toata fericirea din lume!

În această zi frumoasă, sa se rasfranga asupra ta toata bunatatea si dragostea izvorate dintr-o inima mare.

Surse: Libertatea.ro, calendar-ortodox.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax