Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

26 iunie: Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri. Activități pregătite de CPECA Alba

Publicat

26iunie 2015 ok.cdrÎncepând cu anul 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba a desfășurat cu această ocazie o serie de activități, printre care informarea, sensibilizarea și conștientizarea în rândul tinerilor, distribuirea de materiale informative și mini-expoziție de picturi, realizate de o personă privată de libertate.

An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu.

Tema UNODC pentru Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri de anul acesta are ca mesaj: „Trăieşte-ţi viaţa fără droguri!”. Medicii, psihologii şi asistenţii sociali ai ANA atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun persoanele care consumă droguri: infecţii grave (HIV, HVC, HVB, TBC etc.), infarct sau hemoragii cerebrale, deces, abandon şcolar, degradarea relaţiilor sociale, pierderea locului de muncă, infracţionalitate etc.

Astfel, specialiştii antidrog invită publicul să se alăture acestui demers pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile şi consecinţele nocive ale consumului şi traficului de stupefiante.

flyer26iunieÎn cadrul unei conferinţe de presă Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, a prezentat calendarul activităţilor pentru marcarea acestei zile.

Ca urmare, au fost desfăşurate activităţi de informare, sensibilizare, conştientizare în cadrul Colegiului Tehnic Apulum Alba Iulia şi proiecţia unui film cu specific antidrog, urmată de discuţii cu tinerii prezenţi în cadrul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia.  În cadrul evenimentului a fost subliniată importanţa luptei antidrog şi utilizarea tuturor resurselor pentru stoparea consumului de droguri, promovarea unei atitudini de apropiere faţă de consumatorii de droguri şi reintegrarea lor în societate, în detrimentul atitudinii generale de marginalizare a acestora, la activităţi participând peste 100 elevi.

Tot în cadrul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia a fost desfăţurată festivitatea pentru acordarea scrisorilor de mulţumire din partea directorului ANA adresate voluntarilor CPECA din cadrul unităţii de învîţământ.

CPECA Alba în parteneriat cu CPECA Sibiu şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Turnu Roşu a desfăşurat o activitate în cadrul Penitenciarului Aiud ce a avut scopul de conştientizare şi informare a unui număr de 15 elevi cu privire la consecinţele consumului de droguri şi a comportamentelor de risc. Tot în cadrul Penitenciarului Aiud, CPECA Alba a desfăşurat o activitate de prevenire, cu tema „Consecinţele consumului şi traficului de droguri”, adresată persoanelor private de libertate.

Activităţi informative au fost desfăşurate şi în cadrul Casei de tip familial „Sf. Ghelasie” Stremţ dar şi la Winner’s Club Ţălnar-Baza Sportivă, unde au fost distribuite şi materiale informative.

Vineri, 26 iunie, începând cu ora 10.00, la sediul DSP Alba a avut loc o mini-expoziţie captivantă şi atractivă de picturi realizate de o personă privată de libertate care a încercat să redea lumea văzută prin ochii consumatorilor de droguri, acţiune organizată de CPECA Alba în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Alba şi Penitenciarul Aiud.

În paralel a fost organizată şi o activitate de panotaj unde publicul a fost invitat să transmită mesaje despre pericolele drogurilor, fiind amenajat și un stand informativ. Lucrările vor fi expuse şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi Casa de Cultură a Studenţilor Alba în perioada următoare în parteneriat cu aceste instituţii. Voluntarii Centrului vor distribui materiale informative la aceste activităţi şi vor invita publicul să se alăture acestui demers pentru a trage un semnal de alarmă aupra consecinţelor consumului de droguri.

De asemenea în cadrul campaniei se va organiza şi o activitate de informare adresată asistenţilor medicali comunitari, care la rândul lor vor disemina informaţiile referitoare la consumul de droguri şi efectele acestora, precum şi serviciile de asistenţă şi prevenire oferite de ANA/CPECA Alba în rândul comunităţilor din care provin.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax