Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

27 ianuarie: Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor a Holocaustului. „Cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete”

Publicat

evrei_holocaust 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor a Holocaustului, iar această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete. Astfel, se recomandă dezvoltarea de programe educaţionale pentru a încerca să se prevină viitoare acte de genocid. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în 27 ianuarie 1945.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor  a Holocaustului a fost comemorată, începând cu anul 2006, în numeroase ţări din întreaga lume. Cu acest prilej, au fost aduse omagii, s-au aprins lumânări şi au avut loc marşuri ale durerii, în memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului.

România s-a alăturat acestui demers și a depus eforturi semnificative în ultimii ani în ceea ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea antisemitismului și condamnarea negării Holocaustului. În școlile din țara noastră există inclusiv un curs opțiunal, „Istoria evreilor – Holocaustul”, iar România a evoluat treptat de la o țară în care negarea Holocaustului era un element important în practica educațională și culturală, la o țară civilizată care își asumă trecutul în totalitate, inclusiv părțile sale negative. Holocaustul a fost, indiscutabil, unul dintre cele mai îngrozitoare genociduri din istorie, iar dacă azi copiii noștri învață despre acest episod nefast al istoriei secolului XX, învață nu doar despre persecuții, crime și tragedii umane, ci învață despre adevăr, toleranță reciprocă și umanitate, adică valori esențiale pe care orice societate democratică trebuie să se bazeze.

Partidul Național Liberal s-a aflat, după 1990, în avangarda demersurilor pentru promovarea drepturilor omului și a adevărului despre Holocaust în România. Iar organizațiile PNL, atât la nivel central, cât și în teritoriu (inclusiv în județul Alba) au susținut, nu de puține ori, diverse activități prin care s-a adus la cunoștiința publicului din România (și mai ales a tinerilor) adevărul despre Holocaust.

„În spiritul dreptății și al umanității, să avem în această zi de comemorare, în gândurile noastre, mesajul necesar pentru ca orori precum Holocaustul (sau Gulagul) să nu mai întunece niciodată istoria noastră și a lumii: <Cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete>”, a transmis Adrian Simion, vicepreședinte PNL Alba Iulia și președinte al Comisiei Naționale de Educație a TNL.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax