Connect with us
Publicitate

Uncategorized

„Pianul călător” la Alba Iulia. Concert susţinut Horia Mihail la Casa de Cultură a Sindicatelor. Compoziţii ale lui Brahms, Liszt şi Schumann

Publicat

horia mihail pianistUnul dintre cei mai reputați artiști români Horia Mihail, va fi prezent la Alba Iulia, miercuri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

De la ora 19.00, are loc evenimentul „Pianul călător”, în cadrul căruia albaiulienii și oaspeții lor vor avea ocazia să fie părtași la un moment de excepție dedicat celor care iubesc muzica de calitate.

Ideea „Pianului călător” a început în 2011 și s-a concretizat în ore și ore de recitaluri mai mult decât ofertante. Turneul Internaţional Pianul Călător, ediţia a V-a, se desfăşoară în perioada 22 martie – 20 mai şi este organizat de Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.

Miercuri, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 19.00 pianistul Horia Mihail va interpreta cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi va încheia cu Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann.

„Am parcurs mai mulţi „ani de pelerinaj”, am trecut prin lumea temelor cu variaţiuni, a lui Beethoven şi a lui Mozart, pentru a plonja în 2015 în cel mai profund şi incontestabil romantism, cu Brahms, Liszt, Schumann şi Rachmaninov.”, spun cei care au dat viață acestei idei.

Pianistul Horia Mihail a debutat în orasul său natal Brașov interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti si cu Orchestra Naţională Radio.

Citeşte şi CALENDARUL EVENIMENTELOR la ALBA IULIA în 2015. Spectacole şi festivaluri organizate de primărie pentru albaiulieni şi turişti

De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România. În afara scenelor din România, în ultimii ani, muzicianul a sustinut recitaluri si concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Shanghai, în Danemarca şi Germania, în Argentina, dar şi în Bulgaria sau Republica Moldova.

“Într-o lume agresată de sintetic și avansuri tehnologice, e o binecuvântare rară să mai vezi și auzi ceva pur, clasic, nemodificat de computer și cu magia venind doar din vibrațiile clapelor. Nu avem ocazia sa participăm la un concert de pian cu coadă în fiecare zi, tocmai de aceea eu zic ca merită să „facem coadă” să vedem la lucru un adevărat virtuoz și pianul lui călător”, spune Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Popasul de la Alba Iulia al pianistului Horia Mihail este posibil cu sprijinul Primăriei Alba Iulia, al Centrului Cultural Media-Radio România și al Asociației Accendo.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.

Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Evenimentul este susţinut de Radio România și este organizat la Alba Iulia de Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural, Fundația Accendo și Primăria municipiului Alba Iulia.

Invitațiile pot fi ridicate de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în regim de gratuitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. ispas Daniel

  miercuri, 22.04.2015 at 23:30

  Da, l-am vazut la Sibiu pe Horia Mihail
  Un adevarat virtuozo. Merita fiecare secunda. Rar un pianist poate sa exprime si sa ajunga sa transmita exact ce a pus compozitorul pe note in lucrare.
  Pur si simplu magnific.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Seceta în România: aproape 700 de localități au restricții la alimentarea cu apă. Debite scăzute pe râuri din Alba și din țară

Publicat

Aproape 700 de localități din țară au restricții la alimentarea cu apă, din cauza secetei, inclusiv din județul Alba. Debitele mai multor râuri din țară, printre care cele din bazinele hidrografice Arieș și Târnave, au scăzut sub 30%.

La nivel național, sunt 696 de localități alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață și din subteran, potrivit Administrației Naționale Apele Române.

În această situație sunt 291 de localități alimentate din sursă de apă de surpafață (din 24 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Maramureș, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorjși Bihor) și 405 din foraje/fântâni (din 13 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureș).  Aceasta înseamnă un procent de 20-30% din numărul total al fântânilor de la nivel național.

Cele mai afectate de secetă rămân județele din zona Moldovei, în special localitățile mici și satele unde alimentarea este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran.

Pentru toate celelalte, inclusiv localitățile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață, rezerva de apă este suficientă, chiar dacă se menține într-un proces de scădere.

Debite în scădere

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele: Crișul Negru, Mureș, Siret (exceptând râurile din bazinul Bârladului unde au fost staționare), cursul Someșului (aval staţia hidrometrică Dej), și cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere. Pe cursul Nerei și pe cursul mijlociu și inferior al Timișului, debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.

Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-80% din normalele lunare, mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele: Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnava Mare, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Amaradia, Suceava, Moldova, Bârlad, cursul Tazlăului, cursul superior al Siretului, unii afluenți din bazinul mijlociu și inferior al Oltului și din bazinul superior al Argeșului.

Având în vedere situația hidrologică actuală cu regim deficitar, Administrația Națională „Apele Române” a mărit numărul secțiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice de la 80 la 120 (de secțiuni de monitorizare). Dintre acestea, în 33 de secțiuni (adică 26% din totalul celor monitorizate), debitele se află sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu potasigura simultan necesarul de apă pentru toate folosințele aflate pe sectoarele de râuri respective. De aceea, pentru aceste secțiuni, este necesară aplicarea Planului de restricții și utilizare a apei în perioade deficitare.

Treptele de avertizare sunt stabilite de către fiecare folosință/operator de apă în parte în funcție de necesități. În funcție de aceste praguri și de bilanțul debitelor pe sector, se impun treptele de avertizare.

Rezerva de apă

Rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri este 3,13 miliarde de metri cubi de apă față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022.

În prima jumătate a lunii august, Administrația Națională „Apele Române”, alături de reprezentanții Hidroelectrica, reușesc să mențină un coeficient de umplere de peste 70%, în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă), adică de 71,95%.

Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în scădere având valoarea de 1950 mc/sfiind la jumătate față de media multianuală a lunii august (4300 mc/s). În aval de Porțile de Fier, debitele au fost în scădere până la Gruia și pe sectorul Isaccea-Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat-Galați.

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar și apoi va fi într-o ușoară scădere, ajungând în data de 15 august în jurul valorii de 1900 mc/s.

La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,75metri (= 75 cm) până la atingerea treptei II, valoare în jurul căreia va rămâne până în 15 august a.c.

Administrația Națională „Apele Române” face încontinuare apel la identificarea și adoptarea unor practici corecte în direcția folosirii raționale a resurselor de apă și, pe cât posibil, a economisirii acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scandal la Alba Iulia: bărbat cu dosar penal după ce și-a amenințat mama și a spart ușa locuinței

Publicat

Un bărbat de 50 de ani este cercetat penal după ce și-ar fi amenințat mama și a spart geamurile unei uși din locuință, la Alba Iulia. Polițiștii au emis și ordin de protecție.

Potrivit IPJ Alba, luni, 8 august, în jurul orei 23.00, în urma unui apel prin 112, polițiștii din Alba Iulia au intervenit la o locuință din municipiu, de unde o femeie a reclamat faptul că fiul său avea un comportament violent.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că bărbatul, în vârstă de 50 de ani, și-ar fi amenințat mama și ar fi distrus geamurile unei uși din locuință.

Polițiștii au emis, față de acesta, ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care i-au interzis să se apropie de mama sa și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și distrugere.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 10.000 de cazuri noi de COVID, înregistrate în România în ultimele 24 de ore. Au fost raportate 43 de decese

Publicat

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.864 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 5.175 mai multe față de ziua anterioară, potrivit datelor transmise de autorități.

1.996 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.077 cu 222 mai puține față de ziua anterioară.

În intervalul 08.08.2022 (10:00) – 09.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 43 decese (20 bărbați și 23 femei), dintre care 2 decese raportate anterior intervalului de referință.

De asemenea, la ATI sunt internate 295 persoane, cu 21 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 295 pacienți internați la ATI, 257 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 605 sunt minori, 601 fiind internați în secții, cu 53 mai puțini față de ziua anterioară și 4 la ATI, cu 1 mai mult față de ziua anterioară.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.703 teste RT-PCR ( 3.492 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.211 la cerere) și 26.500 teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.351.483 teste RT-PCR și 10.915.766 teste rapide antigenice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Un deces și 73 de cazuri COVID, confirmate în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 9 august

Publicat

Au fost înregistrate 73 de cazuri COVID, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), marți, 9 august.

Comparativ, luni erau raportate 69 de cazuri noi. În județ sunt, în total, 1.684 cazuri active (1.660 anterior).

A fost raportat un deces: femeie 63 de ani, din Cugir. Era nevaccinată și avea și alte afecțiuni.

În județul Alba, în mediul urban, cea mai mare incidență COVID este la Blaj (9,07) și la Alba Iulia (8,01). În mediul rural – Crăciunelu de Jos (8,42) și Valea Lungă (8,04).

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 56.694 cazuri confirmate, 53.711 persoane vindecate, 1.299 decese.

În același interval au fost procesate 483.961 teste, din care 361.578 PCR și 122.383 rapide.

În ultimele 24 de ore, în județul Alba, au fost făcute 466 testări: 100 PCR (59 la DSP și 41 la spitalul județean) și 366 teste rapide.

Cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore în județul Alba

Mediul urban

 • Alba Iulia – 16 cazuri (+6 cazuri reinfectare)
 • Cugir – 12 cazuri
 • Blaj – 6 cazuri
 • Sebeș – 5 cazuri (+1 caz reinfectare)
 • Aiud – 2 cazuri
 • Abrud – 1 caz
 • Ocna Mureș – 1 caz
 • Teiuș – 1 caz
 • Zlatna – 1 caz

Mediul rural

 • Cut – 2 cazuri
 • Săsciori – 2 cazuri
 • Cenade – 1 caz
 • Daia Română – 1 caz
 • Doștat – 1 caz
 • Ighiu – 1 caz
 • Întregalde – 1 caz
 • Jidvei – 1 caz
 • Mihalț – 1 caz reinfectare
 • Râmeț – 1 caz reinfectare
 • Roșia de Secaș – 1 caz
 • Roșia Montană – 1 caz
 • Sohodol – 1 caz
 • Șona – 1 caz
 • Șpring – 1 caz
 • Unirea – 1 caz
 • Valea Lungă – 1 caz
 • Vințu de Jos – 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 4,52 (anterior 4,45).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Incidența Cazuri
Urban    
MUNICIPIUL BLAJ 9.07 187
MUNICIPIUL ALBA IULIA 8.01 616
ORAŞ CUGIR 6.04 153
MUNICIPIUL AIUD 4.83 121
MUNICIPIUL SEBEŞ 3.87 127
ORAŞ ZLATNA 3.73 29
ORAŞ OCNA MUREŞ 3.41 47
ORAŞ ABRUD 3.3 17
ORAŞ TEIUŞ 2.8 20
ORAŞ CÂMPENI 1.97 14
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.07 4
Rural    
CRĂCIUNELU DE JOS 8.42 18
VALEA LUNGĂ 8.04 25
ŞONA 6.65 29
CIUGUD 5.73 19
MOGOŞ 5.41 4
RIMETEA 5.11 5
BUCIUM 4.38 6
VINŢU DE JOS 4.34 24
SÂNCEL 4.26 11
METEŞ 4.03 11
BUCERDEA GRÂNOASĂ 3.98 9
JIDVEI 3.58 19
CIURULEASA 3.57 4
GALDA DE JOS 3.4 15
CRICĂU 3.07 6
ŞIBOT 3.01 7
STREMŢ 2.9 7
BERGHIN 2.65 5
ARIEŞENI 2.62 4
ALMAŞU MARE 2.53 3
IGHIU 2.53 18
MIHALŢ 2.48 8
RĂDEŞTI 2.38 3
SÂNTIMBRU 2.32 7
CETATEA DE BALTĂ 2.29 7
BLANDIANA 2.27 2
POŞAGA 2.25 2
CÂLNIC 2.07 4
MIRĂSLĂU 2.05 4
OCOLIŞ 2.03 1
RÂMEŢ 2.01 1
ŞPRING 1.96 5
ROŞIA MONTANĂ 1.86 5
ÎNTREGALDE 1.82 1
PONOR 1.74 1
NOŞLAC 1.65 3
LUNCA MUREŞULUI 1.58 4
SĂLCIUA 1.46 2
PIANU 1.4 5
SĂLIŞTEA 1.28 3
ROŞIA DE SECAŞ 1.27 2
SĂSCIORI 1.24 8
CERGĂU 1.23 2
ŞUGAG 1.06 3
DOŞTAT 0.99 1
GÂRBOVA 0.94 2
BISTRA 0.89 4
HOPÂRTA 0.87 1
UNIREA 0.83 4
LOPADEA NOUĂ 0.8 2
SCĂRIŞOARA 0.67 1
LUPŞA 0.35 1
DAIA ROMÂNĂ 0.32 1
ALBAC 0 0
AVRAM IANCU 0 0
CENADE 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
CUT 0 0
FĂRĂU 0 0
GÂRDA DE SUS 0 0
HOREA 0 0
LIVEZILE 0 0
OHABA 0 0
POIANA VADULUI 0 0
SOHODOL 0 0
VADU MOŢILOR 0 0
VIDRA 0 0

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax