Connect with us
Publicitate

Uncategorized

„Pianul călător” la Alba Iulia. Concert susţinut Horia Mihail la Casa de Cultură a Sindicatelor. Compoziţii ale lui Brahms, Liszt şi Schumann

Publicat

horia mihail pianist Unul dintre cei mai reputați artiști români Horia Mihail, va fi prezent la Alba Iulia, miercuri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

De la ora 19.00, are loc evenimentul „Pianul călător”, în cadrul căruia albaiulienii și oaspeții lor vor avea ocazia să fie părtași la un moment de excepție dedicat celor care iubesc muzica de calitate.

Ideea „Pianului călător” a început în 2011 și s-a concretizat în ore și ore de recitaluri mai mult decât ofertante. Turneul Internaţional Pianul Călător, ediţia a V-a, se desfăşoară în perioada 22 martie – 20 mai şi este organizat de Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.

Miercuri, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 19.00 pianistul Horia Mihail va interpreta cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi va încheia cu Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann.

„Am parcurs mai mulţi „ani de pelerinaj”, am trecut prin lumea temelor cu variaţiuni, a lui Beethoven şi a lui Mozart, pentru a plonja în 2015 în cel mai profund şi incontestabil romantism, cu Brahms, Liszt, Schumann şi Rachmaninov.”, spun cei care au dat viață acestei idei.

Pianistul Horia Mihail a debutat în orasul său natal Brașov interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti si cu Orchestra Naţională Radio.

Citeşte şi CALENDARUL EVENIMENTELOR la ALBA IULIA în 2015. Spectacole şi festivaluri organizate de primărie pentru albaiulieni şi turişti

De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România. În afara scenelor din România, în ultimii ani, muzicianul a sustinut recitaluri si concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Shanghai, în Danemarca şi Germania, în Argentina, dar şi în Bulgaria sau Republica Moldova.

“Într-o lume agresată de sintetic și avansuri tehnologice, e o binecuvântare rară să mai vezi și auzi ceva pur, clasic, nemodificat de computer și cu magia venind doar din vibrațiile clapelor. Nu avem ocazia sa participăm la un concert de pian cu coadă în fiecare zi, tocmai de aceea eu zic ca merită să „facem coadă” să vedem la lucru un adevărat virtuoz și pianul lui călător”, spune Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Popasul de la Alba Iulia al pianistului Horia Mihail este posibil cu sprijinul Primăriei Alba Iulia, al Centrului Cultural Media-Radio România și al Asociației Accendo.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.

Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Evenimentul este susţinut de Radio România și este organizat la Alba Iulia de Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural, Fundația Accendo și Primăria municipiului Alba Iulia.

Invitațiile pot fi ridicate de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în regim de gratuitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ispas Daniel

    miercuri, 22.04.2015 at 23:30

    Da, l-am vazut la Sibiu pe Horia Mihail
    Un adevarat virtuozo. Merita fiecare secunda. Rar un pianist poate sa exprime si sa ajunga sa transmita exact ce a pus compozitorul pe note in lucrare.
    Pur si simplu magnific.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax