Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

29 octombrie – Ziua internațională a internetului. Care a fost primul mesaj transmis online în urmă cu 51 de ani

Publicat

La 29 octombrie este aniversată, din 2005, Ziua internaţională a internetului. Reţeaua de internet este considerată de foarte mulţi drept cea mai importantă invenţie a umanităţii.

În România, Ziua Internațională a internetului a fost celebrată pentru prima dată în anul 1999 cu ocazia celei de-a 30-a aniversări, atunci când domeniul „.ro” a fost pentru prima dată alocat unui computer din cadrul ICI (Institutul pentru Cercetări în Informatică), astăzi numit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică. Primul site românesc a fost, cum era de aşteptat, www.ici.ro. 

Data aleasă celebrează efortul comun depus de cei care au contribuit la realizarea spaţiului virtual şi de a atrage atenţia, totodată, asupra muncii celor din domeniul tehnologiei informaţionale pentru îmbunătăţirea serviciilor furnizate prin acest tip de conexiune, care a însemnat îmbunătăţirea serviciilor folosite de oameni în viaţa de zi cu zi.

Celebrarea acestei zile este promovată de Asociaţia Utilizatorilor de Internet. La scurt timp de la desfăşurarea summit-ului Societăţii Informaţionale, în noiembrie 2005, în Tunis, s-a avansat Naţiunilor Unite propunerea de instituire la 29 octombrie a Zilei mondiale a societăţii informaţionale, care a devenit Ziua Internetului, potrivit www.itu.int.

Marcarea acestei zile atrage atenţia asupra posibilităţilor oferite de noile tehnologii pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă printr-o mai bună înţelegere a tehnologiei şi funcţiilor sale.

Actul de naștere al internetului

Totul a început la 29 octombrie 1969, la doar câteva luni de la momentul istoric pentru omenire când astronautul american Neil Armstrong a făcut primii paşi pe Lună.

Într-un laborator al prestigioasei instituţii americane de învăţământ superior UCLA, absolventul Leonard Kleinrock a telefonat la prestigioasa Universitate Stanford şi a comunicat lui Charley Kline şi Bill Duvall că va trimite un mesaj prin intermediul internetului. Era vorba despre proiectul intitulat ARPANET, o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta astfel patru terminale independente dispuse la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California – Santa Barbara.

Intenţia lui Kleinrock a fost de a trimite cuvântul „login”, însă a reuşit să trimită doar literele „l” şi „o”.

Însă, sub coordonarea profesorului Leonard Kleinrock, Kline a reuşit să transmită complet cuvântul „login” o oră mai târziu. Astfel a fost înregistrată prima comunicare între două terminale folosind internetul, potrivit theinternetday.com.

Cum s-a ajuns la „www”

În 1989, „world wide web” a devenit posibil, mulţumită reuşitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee care a realizat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML – „hypertext markup language” şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată – HTTP – „Hypertext transfer protocol”.

Oficial, proiectul World Wide Web a fost anunţat la 6 august 1991.

Foarte puţini oameni au auzit de internet înainte de începutul anilor ’90 ai secolului trecut, iar primele tranzacţii online au apărut două decenii mai târziu. Iniţial, reţeaua de internet era limitată la universităţi, agenţii guvernamentale şi anumite segmente ale comunităţii ştiinţifice.

Când a intrat internetul în casele oamenilor

Introducerea sistemului de operare Windows 95 a însemnat accesul internetului în casele oamenilor, datorită pachetului Internet Explorer, browser-ul care oferea acces la internet.

În anii 2000, aproape jumătate din locuinţele din Statele Unite ale Americii aveau calculatoare personale.

Numărul site-urilor de internet a explodat în perioada 1996-2008, de la 100.000 la peste 162 de milioane, fenomen generat de doi factori: dotarea instituţiilor de învăţământ cu calculatoare personale, dar mai ales datorită învăţării modului în care poate fi folosit internetul pentru conectarea întregii lumi. Acest lucru a dus la crearea primelor programe de dezvoltare a site-urilor de internet, precum DreamWeaver, care a permis astfel oricui să realizeze portaluri web.

Succesul înregistrat de magazinele online precum Amazon.com şi Ebay.com a însemnat apariţia unor noi platforme de afaceri similare, ceea ce a dus la explozia domeniului ”.com”.

Dezvoltarea fulminantă a internetului l-a determinat pe şeful Google Eric Schmidt (2001-2011) să declare că aproape fiecare locuitor al planetei poate fi conectat la internet până în 2020.

Un muzeu al online-ului

A intra pe un site de internet a devenit astăzi un gest banal și aproape indispensabil. Mulți oameni știu ei înșiși cum să-și creeze un site, fără a mai avea nevoie de ajutorul unui profesionist. În acest ocean de site-uri care există astăzi este destul de greu să le găsești pe cele mai vechi.

Cel care revendică titlul de cel mai vechi site din lume este symbolics.com. Înregistrat în martie 1985, acesta este printre primele nume de domeniu  din lume.

Site-ul este practic un muzeu virtual al internetului. Pe acest site se găsesc toate datele-cheie ale online-ului, de la e-mailurile prin care s-a creat Facebook până la primele atacuri informatice.

Aflăm cu această ocazie că belgianul Paul Otlet a imaginat încă din 1934 conceptul de „web” (rețea). Alții spun că primele idei ale unei rețele globale de informații au venit încă de la începutul secolului XX și i-au aparținut lui Nikola Tesla.

Site-ul care se încăpățânează să existe fără să aibă conținut

Un pic mai „tânăr” decât site-ul muzeului online-ului este  itcorp.com. A fost creat în septembrie 1986 și aparține societății Interrupt Technology Corporation, cu sediul în California. Chiar dacă home page-ul se deschide, site-ul este golit de conținut. Abia are un text de câteva rânduri: „Suntem o mică societate privată de consiliere informatică, specializată în sisteme de stocare și măsurători informatice”, spun creatorii site-ului care îi îndeamnă pe cei care au nevoie de astfel de servicii să scrie la o adresă de e-mail. Pare, desigur, cea mai învechită metodă de publicitate, dar vine și explicația, ușor ironică: „Această pagină web există pentru a veni în întâmpinarea celor care se așteaptă ca orice domeniu să aibă și o prezență web”.

sursa: agerpres.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax