Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

3-5 iulie: Alba Iulia Music & Film Festival, în Cetatea Alba Carolina. Filme premiate și experiențe cinematografice inedite


Publicat

Alba Iulia Music & Film Festival revine cu o ediție adaptată noului context, dar plină de surprize cinematografice. Selecția de filme pregătită de organizatori cuprinde producții românești și internaționale, multe dintre ele niciodată proiectate în sălile de cinema din țară.

„Văzut la început ca un „frate mai mic al TIFF-ului”, Alba Iulia Music and Film Festival a crescut și a confirmat an după an. În 2020  este o formă de rezistență prin cultură în fața „ celor 3 V”: vremurile, virusul și vicisitudinile. E cu atât mai îmbucurător cu cât AIMFF a rămas printre puținele evenimente din calendarul municipalității care au putut fi păstrate pentru că pot fi adaptate contextului actual, cu măsuri clare de siguranță si distanțare. Începutul lui iulie se anunță, așadar, mai mult decât interesant în Cetate, printr-un mix de film si muzică, de imagini și concerte, printr-o stare de bine de care ne era dor tuturor” , spune Voicu Paul , viceprimar cu atribuții de primar al Municipiului Alba Iulia

Toate proiecțiile programate între 3 și 5 iulie, în Cetatea Alba Carolina, vor avea loc în aer liber, cu respectarea regulilor impuse de autorități. Purtarea măștii va fi obligatorie, la fel și distanțarea socială, spectatorii asumându-și, prin participare, respectarea îndrumărilor organizatorilor, pentru a putea trăi experiența festivalului în deplină siguranță.

Un film de o imaginație deosebită și una dintre cele mai apreciate producții românești la nivel internațional, în 2019, Călătoria fantastică a Maronei va deschide prima seară a festivalului. Cel de-al 3-lea lungmetraj de animație al regizoarei Anca Damian este vibrant și surprinzător prin stilistica diferită pe care o abordează. Povestea cățelușei care trece pe la diverși stăpâni, spusă chiar din perspectiva acesteia, a reușit să emoționeze publicul din întreaga lume: a câștigat Marele Premiu și Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Filme de Animație (BIAF) Coreea, Premiul special al Juriului la Animation is Film Festival din Los Angeles, a fost pe lista mai lungă a filmelor candidate la premiul Oscar pentru animație și unul dintre nominalizații la European Film Awards.

Dorian Boguță este din nou prezent la AIMFF, dar pentru prima data în postura de regizor. Thriller-ul Urma este unul dintre puținele filme românești care a apucat lansarea în acest an, fără a ajunge însă în multe săli de cinema din cauza pandemiei. Proiecția din cetatea Alba Carolina va da șansa publicului de a urmări un film foarte captivant, atipic, cu o distribuție în care actori cu experiență precum Teodor Corban, Dragoș Bucur sau Liviu Pintileasa joacă alături de Mădălina Ghenea și Irina Rădulescu, fiica regretatului actor Dem Rădulescu, aflată la debutul său în film.

Două subiecte foarte sensibile din istoria modernă a României sunt aduse în atenția publicului în programul festivalului. Beatificat, în 2019, de Papa Francisc, episcopul Iulian Hossu este personajul în jurul căruia se construiește povestea filmului Cardinalul, un omagiu adus de regizorul Nicolae Mărgineanu preoților care și-au găsit sfârșitul în închisorile comuniste.

Colectiv, primul documentar românesc selectat la Festivalul de la Veneţia, spune povestea primului an de după tragicul incendiu din clubul omonim, în urma căruia și-au pierdut viața 64 de tineri. Vizionarea lui este o experiență intensă și marcantă, dar absolut necesară.

 

Dintre producțiile străine selectate în acest an, în programul AIMFF, spectatorii pot vedea, în premieră la Alba Iulia, The County, cel mai recent film al lui Grímur Hákonarson, lansat la Toronto Film Festival, un nou spectacol vizual în care fascinantul peisaj islandez pare să inspire o forță aparte personajelor.

Parasite nu mai are nevoie de nicio prezentare, a fost filmul senzație al anului 2019, cu un triumf absolut la gala Oscarurilor din acest an. Filmul lui Bong Joon-ho e fascinant la fiecare nouă vizionare și lasă loc de noi descoperiri.

Superstaruri ale muzicii britanice devin subiect de film în As It Was și Rocketman. Fanii încă neconsolați de destrămarea trupei Oasis vor fi alături de Liam Gallagher în As It Was, ce documentează încercarea sa de a reveni la gloria de odinioară. O glorie la care sir Elton John nu a trebuit să renunțe niciodată, fiind una dintre cele mai importante figuri ale muzicii pop din ultimele decenii. Rocketman nu e o biografie a vieții acestuia, insistă regizorul filmului, Dexter Fletcher, ci mai degrabă o reinterpretare a ei din perspectiva celor mai mari hit-uri create de superstar.

Programul complet al filmelor, dar și celelalte evenimente din cadrul festivalului vor putea fi găsite, în curând, pe albafilmfest.ro.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO ȘTIREA TA: Incendiu de vegetație scăpat de sub control, la Unirea. Fumul gros este vizibil din drumul național

Publicat

Un incendiu de vegetație a scăpat de sub control la Unirea, în zona cimitirului, a transmis un cititor Alba24. Incidentul a fost semnalat joi, în jurul orei 10:30.  

Fumul gros este vizibil de la distanță mare, din drumul național.

În momentul transmiterii imaginilor, pompierii nu fuseseră încă chemați la fața locului.

În perioade de caniculă, la temperaturi mari la nivelul solului, incendiile de vegetație sunt și mai greu de stins.

Pompierii avertizează cu privire la acest lucru și solicită populației să nu aprindă focuri în zone în care există pericol de extindere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Au început reparațiile la podul de peste râul Mureș, la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș. Cât vor dura lucrările

Publicat

La Alba Iulia au început, în noaptea de miercuri spre joi, lucrările de reparații la podul de peste râul Mureș. Rosturile de dilatație, cârpite anul trecut cu puțin asflat, s-au dovedit a fi o lucrare de mântuială, iar problemele au început să reapară în urma cu aproape o lună.

Potrivit deputatului Florin Roman, se va lucra timp de 4 – 5 zile, pe timp de noapte, pentru a evita ambuteiajele. 

Calitatea de mântuială a lucrărilor efectuate în urmă cu un an pune la grea încercare nervii celor 50.000 de șoferi care tranzitează zilnic Alba Iulia. Joi dimineața, coloana de autovehicule pe sensul Alba Iulia – Sebeș se întindea, pe două benzi de circulație, pe o porțiune de aproximativ 800 de metri, pe strada Regimentul V Vânători.


„Deși contractul prevedea un termen de 90 de zile de la solicitarea de reparație, lucrarea fiind în garanție, cu sprijinul ministrului Lucian Bode, am reușit să-i <mobilizăm> pe constructori în doar două zile de la semnalarea problemei”, a transmis Florin Roman.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Camera Deputaților dezbate joi proiectul privind carantinarea şi izolarea. Neînțelegeri majore între PSD și PNL

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea iniţiat de Guvern va intra joi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Este un pas obligatoriu pentru ca autoritățile să recapete instrumente legale în lupta cu epidemia de coronavirus. 

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere plenului Camerei Deputaţilor cu „modificări majore”, operate în Comisia juridică. Adică PSD va avea propria variantă a legii.

De altfel, partidul a organizat miercuri o dezbatere la Comisia juridică cu reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale pe tema proiectului, după ce preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că propunerea Guvernului este „un alt zombi legislativ”.

Guvernul a adoptat luni acest proiect, după ce Curtea Constituţională a României a declarat ca fiind neconstituţionale textele de lege privind starea de carantină şi internarea obligatorie, pe motiv că sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

În plus, măsurile luate prin ordonanță de urgență și nu prin lege, au făcut au fost atacate de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională.

  • Potrivit CCR, instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a prevederilor cu cerinţele CCR.

Premierul Ludovic Orban a calificat decizia CCR ca fiind de „o gravitate fără precedent”, susţinând că, de la începutul epidemiei COVID-19, orice demers al Guvernului şi al autorităţilor implicate în lupta împotriva acesteia a fost „boicotat, îngreunat” şi „în multe momente sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii care au fost luate împotriva voinţei Guvernului şi de atitudinea unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale declarate ale PSD”.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Încep înscrierile pentru concursul de TITULARIZARE 2020. Proba scrisă va avea loc în 29 iulie

Publicat

Depunerea dosarelor de înscriere la concursul de titularizare începe, joi, documentele putând fi trimise şi electronic. Înscrierile se vor finaliza în 16 iulie, iar proba scrisă va avea loc în 29 iulie. Primele rezultate se vor afişa în 4 august.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în perioada 9 – 16 iulie, candidaţii la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar îşi vor depune dosarele de înscriere la inspectoratele şcolare sau le vor transmite electronic.

Citește și TITULARIZARE 2020: Înscrieri la concurs, de JOI. Model de cerere, lista posturilor disponibile și alte detalii pentru candidați

În acest an, va fi doar proba scrisă, cu respectarea măsurilor igienico-sanitare în vigoare.

Un nou model de cerere pentru înscrieri a fost publicat miercuri, de IȘJ Alba. AICI model de cerere.

Tot miercuri, a fost actualizată lista posturilor vacante/rezervate în Alba. Sunt 115 posturi titularizabile și 728 neocupate în total. Vezi AICI lista posturilor în Alba.

Cererile-tip de înscriere la concursul național de ocupare a posturilor didactice, sesiunea 2020, însoțite de copii de pe documentele solicitate, se înregistrează la secretariatul comisiei județene de organizare şi desfășurare a concursului, în perioada 9-16 iulie.

Citește și TITULARIZARE 2020 în Alba: Centrele de înscriere la examenul din 29 iulie, pe specializări. Calendarul concursului

În perioada 17 – 21 iulie va avea loc verificarea datelor şi corectarea eventualelor erori din dosare.

Proba scrisă din cadrul acestui concurs (titularizare) va avea loc în 29 iulie, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare în vigoare. Primele rezultate vor fi afişate în 4 august. Contestaţiile vor fi depuse în perioada 4 – 5 august, iar în 11 august vor fi afişate rezultatele finale.

În 13 august va avea loc repartizarea candidaţilor care au obţinut minim nota 7, iar în perioada 20 – 28 august se vor emite deciziile de repartizare pe post.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate