Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

3 iunie – Ziua naţională a bicicletei, proiect adoptat de Senat. Data coincide cu Ziua mondială a bicicletei

Publicat

O inițiativă legislativă adoptată recent de Senat prevede instituirea zilei de 3 iunie ca Ziua națională a bicicletei. Data coincide cu Ziua mondială a bicicletei, o sărbătoare relativ nouă care a început ca un eveniment organizat de Alianța Mondială a Ciclismului în anul 2018, fiind recunoscut de Organizația Națiunilor Unite (ONU). 

Potrivit inițiatorilor proiectului, ziua poate fi marcată de autoritățile publice, persoane fizice sau juridice, prin organizarea de manifestări educative, pentru informarea și conștientizarea beneficiilor oferite de mersul pe bicicletă. 

Un proiect de Lege privind instituirea zilei de 3 iunie ca Ziua naţională a bicicletei a ajuns în marți, 6 octombrie 2020, la Camera Deputaților, după ce a fost adoptat de Senat în data de 30 septembrie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la UDMR, încurajarea unor mijloace de transport alternative în principal pentru deplasarea în orașe, precum și utilizarea acestora ca vehicul cu rol recreativ și sportiv reprezintă o direcție importantă a politicilor publice de mediu privind reducerea poluării aerului, dezvoltării unei mai bune mobilități urbane, a sportului și a unui stil de viață sănătos.

„Autoritățile locale din România au început să facă pași serioși pentru încurajarea cetățenilor să folosească bicicleta sau alte mijloace de transport alternative cum ar fi trotinetele electrice sau skateboardurile electrice prin constituirea sau amenajarea pistelor pentru bicicliști. (…) 

În România, bicicletele au revenit în atenția publică abia în ultimii ani, vânzările ajungând anual la 380.000 de bucăți la o populație de 19,5 milioane de locuitori și autoritățile au inclus piste de bicicliști în diversele proiecte de infrastructură pe care le-au desfășurat”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, Ziua națională a bicicletei poate fi marcată de către autoritățile publice locale și centrale, de către societatea civilă, persoane fizice și juridice, prin organizarea și/sau participarea la programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau sportiv, consacrate informării și conștientizării beneficiilor oferite de mersul pe bicicletă.

„Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor prevăzute, în limita alocațiilor bugetare aprobate” , se mai precizează în proiect.

3 iunie – Ziua mondială a bicicletei

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare de la New York, prin care se sărbătoreşte la 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei, precizează https://ecf.com, site-ul Federaţiei Europene a Cicliştilor (ECF).

Rezoluţia a fost adoptată prin consens de 193 de state membre ale ONU. Prin Rezoluţie sunt invitate toate statele membre ale ONU şi părţile interesate să celebreze şi să promoveze conştientizarea unei Zile mondiale a bicicletei. Declaraţia încurajează statele membre să acorde o atenţie deosebită bicicletei în strategiile de dezvoltare şi să includă bicicleta în politicile şi programele internaţionale, regionale, naţionale şi subnaţionale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax