Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

31 mai: Ziua Mondială fără Tutun

tigara scumpire tutun tabac

Publicat

31 mai: Ziua Mondială fără Tutun este un eveniment organizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și sărbătorit anual la această dată.

Aceasta zi este dedicată conștientizării efectelor nocive ale tutunului asupra sănătății și promovării măsurilor pentru reducerea consumului de tutun.

Ziua Mondială fără Tutun are ca scop să atragă atenția asupra riscurilor asociate consumului de tutun și să pledeze pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun.

A fost creată de statele membre ale OMS în 1987. Prima Zi Mondială fără Tutun a fost sărbătorită în 1988, sub sloganul „Dependența de tutun sau sănătatea: alegeți sănătatea”.

Fiecare an are o temă specifică pentru a adresa diferite aspecte ale consumului de tutun. De exemplu, în 2023, tema a fost „Cultivați alimente, nu tutun”, subliniind impactul negativ al cultivării tutunului asupra mediului și promovând alternative agricole.

Fumatul este o cauză majoră de boli cardiovasculare, cancer și boli respiratorii.

OMS estimează că fumatul cauzează moartea a peste 8 milioane de oameni anual la nivel global.

OMS promovează Convenția-cadru pentru controlul tutunului (FCTC), care include măsuri precum creșterea taxelor pe tutun, interzicerea publicității și promovării tutunului, asigurarea de avertismente grafice pe pachetele de țigări și sprijinirea programelor de renunțare la fumat.

În această zi, organizațiile guvernamentale și non-guvernamentale desfășoară diverse activități, cum ar fi campanii de conștientizare publică, evenimente educaționale, conferințe și activități de advocacy pentru promovarea unui stil de viață fără tutun.

Ziua Mondială fără Tutun este o oportunitate importantă de a reflecta asupra impactului negativ al tutunului și de a lua măsuri pentru a proteja sănătatea publică prin reducerea consumului de tutun.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax