Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

35 de primari din Apuseni vor referendum privind proiectul minier de la Roșia Montană. Acesta ar urma să aibă loc în 9 decembrie


Publicat

Primarii din 35 de localități din zona Munților Apuseni vor referendum privind proiectul minier de exploatare a resurselor de aur și argint de la Roșia Montană. Data la care acesta ar urma să aibă loc este 9 decembrie și ar coincide cu cea a alegerilor parlamentare, asta în cazul în care propunerea va primi aprobarea consilierilor județeni.

Memoriul redactat de cei 35 de primari a fost adus la cunoștința liderilor grupurilor politice din Consiliul Județean în ședința de, joi, de către președinta Comisiei Juridice, însă forul nu s-a putut pronunța într-un timp atât de scurt asupra propunerii. Consilierii nu au fost, în principiu, de acord cu data de 9 decembrie, deoarece au declarat că este foarte apropiată de data la care va avea loc viitoarea ședință de CJ, dar au decis că se vor reîntâlni pentru a discuta subiectul.

Comisia administraţie publică locală, juridică şi de ordine publică formulează prezentul punct de vedere juridic privind legalitatea demersului înaintat Consiliului Judeţean Alba de către primarii celor 35 de localităţi din Munţii Apuseni, aparţinând judeţului Alba.

Primarii localităţilor Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Cîmpeni, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Râmetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna solicită iniţierea unui referendum local, în cele 35 de localităţi pe care aceştia le reprezintă, în vederea aflării părerii locuitorilor acestei zone, privind proiectul minier de exploatare a resurselor de aur şi de argint din zona Munţilor Apuseni.

Conform Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin cap. I, art. 2, alin. (2) şi (3) dar şi prin cap. III, art. 13, alin.(1), <Problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local.> Potrivit alin. (2), <..în cazul referendumului la nivel judeţean, acesta se poate desfăşura în toate comunele şi oraşele din judeţ ori numai în unele dintre acestea, care sunt direct interesate>, în speţă, localităţile mai-sus menţionate.

Potrivit art. 14. Alin. (1) din Legea 3/2000, <Problema se supune referendumului local, (…) la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni.>

Data propusă pentru organizarea referendumului pentru consultarea cetăţenilor este 9 decembrie 2012, dată care ar coincide cu data alegerilor parlamentare.

Această comasare a alegerilor parlamentare cu referendumul local asupra proiectului minier, răspunde caracterului deosebit de urgent şi necesar al consultării publice, dar conferă şi reducerea la minim a costurilor generate de referendum, temeiul legal al acestei propuneri fiind art. 15. Alin. (1) din Legea 3/2000 <În situaţia în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfăşurat pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, (…) organizarea şi desfăşurarea referendumului se realizează potrivit Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului> şi alin. (2) <(…) ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii.>

Întrebarea adresată prin referendum cetăţenilor localităţilor mai-sus menţionate ar putea fi:

<Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni prin demararea proiectului minier realizat de către titularii licenţelor de exploatare a minereurilor din zonă ?>, întrebare la care, potrivit art. 14, alin. (2), <Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ- teritoriale respective>.

Întrucât petenţii sunt îndreptăţiţi din punct de vedere legal să solicite organizarea unui referendum local, privind probleme de interes deosebit din unităţile administrativ- teritoriale, în speţă dezvoltarea sau nu a proiectului minier de exploatare a resurselor de aur şi de argint din zona Munţilor Apuseni, recomandăm iniţierea unui proiect de Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se stabilească organizarea referendumului local”.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

9 Comentarii

9 Comments

 1. Calin

  vineri, 19.10.2012 at 10:17

  Asa este si normal, ca oamenii sa decida ce se intampla la ei acasa, iar motii sunt mineri din tata in fiu, se pricep cel mai bine sa faca minerit si, mai important, stiu foarte bine ce inseamna cu adevarat mineritul. De aceea ei cer de ani de zile pornirea mineritului, insa pana acum au fost ignorati de autoritati.

 2. laur

  vineri, 19.10.2012 at 11:59

  sa se faca acest referendum! doar unul din 5 moti din Alba are un loc de munca, iar politicienii nu fac absolut nimic in aceasta privinta, in conditiile in care tot ce ar trebui sa faca ar fi sa dea drumul proiectului de la Rosia

 3. cristi

  vineri, 19.10.2012 at 14:29

  cum poti sa intrebi populatia daca este sau nu de acord cu un proiect ILEGAL??!! vad aici lipsa celui mai elementar BUN SIMT! Daca ar fi fost un proiect corect pentru moti, ar fi demarat acum 10 ani! INSA oricat de mult sunt CORUPTI politicienii nostri nu au putut da inca avizul unui astfel de proiect mizerabil, bazat pe MINCIUNA, CORUPTIE si MANIPULARE!
  Oameni buni, treziti-va! pe actionarii RMGC nu-i intereseaza DELOC de voi, de mediu si de patrimoniul Rosiei Montane!! Ei vor vrea doar profit MAXIM!! Acum va mint si va amagesc pana primesc AVIZUL FINAL! Apoi la revedere locuri de munca si beneficii!

  • laur

   vineri, 19.10.2012 at 16:30

   mda… de unde ai scos ca e un proiect ilegal? tribunalele le-au dat mereu dreptate tocmai pentru ca au facut totul perfect legal. insa politicienii de la noi nu au chef sa munceasca, sa chiar faca ceva util pentru tara asta, de aia amana avizarea proiectului de 6 ani. pe politicieni nu ii intereseaza, au demonstrat asta de nenumarate ori, in schimb cei de la RMGC au investit in comunitatea din Rosia Montana mult mai mult decat a facut oricine, in patrimoniu au investit mai mult decat investeste statul in toata tara iar pt mediu au dat drumul deja unei statii-pilot de epurare a apelor. asta e realitatea.

 4. Dumi

  luni, 22.10.2012 at 12:38

  prin acest referendum, oamenii din Apuseni vor avea in sfarsit ocazia sa decida ce se intampla la ei acasa, sa nu mai fie tot zgomotul produs de ONG-uri din colturi indepartate sau mai stiu eu cine

 5. Pingback: “Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?” În 9 decembrie cetățenii dunt așteptați la REFERENDUM | Alba24

 6. Pingback: Acţiunile “Gabriel Resources” au scăzut uşor după creşterea majoră de vineri, la bursa din Toronto. Fluctuaţia coincide cu publicarea unui comunicat despre referendumul din Apuseni | Alba24

 7. Pingback: Acţiunile “Gabriel Resources” au scăzut uşor după creşterea majoră de vineri, la bursa din Toronto. Fluctuaţia coincide cu un comunicat despre referendumul din Apuseni | Alba24

 8. Pingback: JOI la Tribunalul Alba: Desemnarea prin tragere la sorți a președinților birourilor electorale cu ocazia Referendumului pentru repornirea mineritului | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Sesiune online la universitatea din Alba Iulia. Reîntoarcerea în format fizic la cursuri depinde de evoluția pandemiei de COVID

Publicat

universitate

Sesiunea de examene din luna ianuarie 2021, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, se va desfășura online.

Deja profesorii au trimis studenților materia pentru examenele ce se vor desfășura pe platforma online pe care s-au desfășurat și cursurile, de la începutul pandemiei de COVID-19.

Încă nu există informații clare în ceea ce privește revenirea la cursuri în format fizic a studenților la universitatea din Cetatea Alba Carolina.

Însă, până la începutul semestrului al doilea, la nivel instituțional se va lua o decizie în acest sens.

În primul rând, decizia ține de evoluția pandemiei la nivelul județului Alba. Dacă aceasta va fi pe un trend descendent, studenții s-ar putea reîntoarce la cursuri în format fizic.

De asemenea, mai există și varianta hibrid: o parte din studenți să meargă la cursuri, iar o altă parte să studieze de acasă.

Dacă situația cazurilor la nivelul județului nu va fi pe un trend descendent, cursurile ar putea rămâne în format online.

Potrivit reprezentanților Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, până la începerea semestrului al doilea, la nivel instituțional se va lua o decizie în ceea ce privește formatul în care studenții vor lua parte la cursuri.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Campania de vaccinare anti-COVID la Aiud, faza a doua. Prima persoană imunizată, o femeie de 62 de ani

Publicat

Prima persoană vaccinată anti-COVID la Aiud, în a doua fază a campaniei naționale, a fost o femeie de 62 de ani. Luni, la Aiud, mai sunt programate 60 de persoane.

”Astăzi a început la Aiud cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Primul aiudean vaccinat în cadrul celei de-a doua etape a fost doamna D. Edita în vârstă de 62 de ani, iar astăzi mai sunt programate 60 de persoane”, a anunțat Primăria Aiud.

Vezi și VIDEO: A început vaccinarea anti COVID a populației din Alba Iulia: O femeie de 88 de ani, prima persoană vaccinată

Centrul de vaccinare de la Aiud a fost organizat în sala de sport de pe strada Tribun Tudoran și funcționează în baza autorizației sanitare primite din partea Direcției de Sănătate Publică Alba.

sursă foto: Primăria Municipiului Aiud (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Cum treci râul Arieș cu un Duster, iarna, cu apa până la faruri. Experimentul unui albaiulian

Publicat

Un albaiulian s-a încumetat recent să treacă râul Arieș cu mașina, prin apă, în condiții de iarnă și cu gheață ”la mal”. Și pentru că are încredere în Dacia Duster pe care o are și în îndemânarea sa la volan, experimentul nu i-a pus mari probleme.

Imaginile transmise de cititorul Alba24 sunt din zona Gârda de Sus, spre satul Snide (69 de locuitori). Oamenii pot trece Arieșul pe acolo doar pe jos, pe o pune suspendată, lată de doar de o jumătate de metru, dacă nu au vreun vehicul motorizat cu garda la sol mai mare și puțin curaj.

Dusterul s-a descurcat destul de bine prin apa rece ca gheața ce îi ajungea până la faruri, după cum ne-a spus cititorul Alba24.

”Este cea mai cinstită  mașină pe care am dat banii vreodată. Nu promite mai mult decât oferă. Sunt foarte mulțumit”, spune albaiulianul despre Dusterul diesel de 1,5 și 110 cp, 4×4.

Imaginile sunt din ianuarie 2020, însă și anul acesta albaiulianul a testat Dusterul, în condiții similare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

InfoTrafic: Restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș – Deva până miercuri. Tronsoanele vizate

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, de astăzi, 18 ianuarie, până miercuri, 20 ianuarie, se vor efectua lucrări de reparații la partea carosabilă după pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș – Deva.

Tronsonul km 255+800 – 259: restricționate prima sau a doua bandă, în funcție de lucrare, pe sensul de deplasare Sibiu – Sebeș, pe raza localității Cristian, jud. Sibiu, în vederea efectuării de lucrări reparații carosabil.

La km 356, sensul de deplasare Deva – Sibiu, în zona Simeria,  județul Hunedoara,  restricționate banda de urgență si prima bandă, pentru lucrări reparație rost dilatație.

Poliția recomandă conducătorilor auto să manifeste prudență la volan, să se asigure şi să semnalizeze înainte de schimbarea direcției de deplasare și să crească distanța de siguranță între vehicule.

sursă: politiaromana.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate