Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

40 de milioane lei nerambursabili pentru „creșterea competitivității economice”: Vezi ce firme din Alba se dezvoltă cu bani europeni


Publicat

50 de firme din Regiunea Centru, dintre care 15 din județul Alba își vor dezvolta afacerile cu fonduri de la ADR Centru, în valoare totală de 40 milioane lei. Este vorba despre fonduri nerambursabile ce acoperă 60% din valoarea totală a proiectelor depuse de antreprenori, care vor fi folosite pentru achiziționarea de utilaje, echipamente tehnice sau software, în domenii industriale.

În această săptămână, vor fi încheiate cele 50 de contracte de finanțare, iar primele 14 au fost semnate joi, la sediul ADR Centru, de către directorul Simion Crețu și antreprenori. Printre firmele care vor primi sprijin nerambursabil se găsește și SC Albani Furniture SRL, deținută de consilierul local liberal Simone Albani.

Acestea sunt firmele din Alba care au primit fonduri nerambursabile pentru „creșterea competitivității economice”:

SC Maria Production SRL, care produce mobilă, a primit 1.018.380,33 lei, din valoarea totală a proiectului, de 1.793.150,43 lei, pentru „achiziționarea a 13 mijloace fixe – utilaje și echipamente necesare pentru modernizarea fluzului tehnologic”.

SC Lantic SRL, cu domeniul de activitate în fabricarea de hârtie, carton ondulat, ambalaje din hârtie și carton, colectarea deșeurilor nepericuloase, recuperarea materialelor reciclabile sortate, a primit un ajutor nerambursabil de 721.284,55 lei din valoarea totală a proiectului, de 1.287.624,06 lei, pentru „achiziționarea a trei echipamente noi”.

SC Oțeluri și Debitări SRL, cu domeniul de activitate în operațiuni de mecanică generală prin așchiere pe strung, freză, mașini de găurit, a primit ajutor nerambursabil în valoare de 826.729,58 din valoarea totală de 1.467.431,08 lei, pentru „achiziționarea a 4 utilaje (strung cu comandă numerică, și scule antrenate, freză, centru de prelucrare cu electroeroziune)”.

SC Salv Metal SRL, cu domeniul de activitate în mecanică generală și prelucrări mecanice prin așchiere, a primit 971.286,58 lei din valoarea totală a proiectului, de 1.820.945,45 lei, pentru „achiziționarea a 16 utilaje de producție noi și achiziționarea de echipamente și programe informatice”.

SC Marinex SRL ce efectuează lucrări de construcții de clădiri rezidențiale și nerezidențiale a primit suma de 673.217,73 lei din valoarea totală a proiectului de 1.193.957,14 lei, pentru „achiziționarea a 15 utilaje și echipamente de producție”.

SC Antel SRL, cu domeniul de activitate în furnizarea ded servicii de tipografie, serigrafie și producție publicitară a primit 978.874,3 lei, din valoarea totală a proiectului, de 1.742.167,21 lei, pentru „achiziționarea unui echipament de lăcuire selectivă UV performant și o aplicație software”.

SC Albani Furniture SRL, firmă ce realizează tapițerii pentru mobilă a primit un ajutor nerambursabil de 391.456,7 lei din totalul de 696.197 lei, pentru „achiziționarea de noi echipamente”.

SC Cupaje Prod SRL, ce produce componente de motoare, a primit 450.414,45 lei din valoarea totală a proiectului, de 796.563,45 lei, pentru achiziționarea de noi echipamente și a unui soft.

SC Rosticlar SRL, ce activează în domeniul prelucrării sticlei, a primit 788.913,09 lei, din valoarea totală a proiectului, de 1.401.223,19 lei, pentru achiziționarea de noi echipamente.

SC Gini Style SRL din Cugir, ce activează în domeniul industriei textile, a primit 184.000,5 lei din valoarea totală a proiectului, de 324.163,76 lei, pentru achiziționarea de noi echipamente.

SC Monolit Junior SRL, ce efectuează lucrări de vopsitorie, zugrăveli și montări de geamuri, a primit 978.289,14 lei din valoarea totală a proiectului, de 1.732.969,61 lei, pentru achiziționarea unor echipamente tehnologice performante.

SC Nova Grup SRL, ce are ca domeniu de activitate producția industrială, a primit 1.031.387,84 lei, din valoarea totală a proiectului, de 2.131.232,34 lei, pentru achiziționarea de noi echipamente și software specializat.

SC Valger SRL, ce produce paleți, a primit 229.903,7 lei din valoarea totală a proiectului de 488.276,62 lei, pentru „linia de producție paleți”.

SC Iuly Cugir SRL, ce face lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, a primit 840.129,05 lei, din valoarea totală a proiectului, de 1.488.228,61 lei, pentru „achiziționarea de noi echipamente”.

SC Energo Impex SRL, ce are activitate în domeniul construcțiilor de instalații electrice de medie și joasă tensiune, a primit 734.708,68 lei din valoarea totală a proiectului, de 1.301.483,95 lei, pentru „achiziționarea a două echipamente specifice”.

Vedeți mai jos comunicatul trimis de ADR Centru:

Cu fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 40 milioane lei ADR Centru susține dezvoltarea firmelor din Regiunea Centru

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE) a demarat procesul de contractare a proiectelor finanțate în cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de producție inovativ și eco-eficient. La sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate într-o săptămână 50 contracte prin care circa 79,8 milioane lei vor fi investite pentru dezvoltarea firme din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Fonduri nerambursabile în valoare de peste 40 milioane lei sunt alocate prin aceste contracte semnate la sediul ADR Centru din Alba Iulia, pe cel de-al patrulea apel de proiecte în cadrul Operațiunii 1.1.1. A2 – Sprijin financiar în valoare de până la 1.065.000 lei acordat pentru investiții pentru IMM.

ADR Centru a finalizat etapa de evaluare a conformității administrative și eligibilității pentru 201 cereri de finanțare preluate de la AM POS CCE, care au locul de implementare în celelalte regiuni ale țării, 171 de cereri fiind declarate conforme în aceasta etapă. Până acum a fost derulată etapa de evaluare tehnico–financiară pentru cele 171 proiecte, realizată cu experți independenți, aflați sub contract cu Ministerul Fondurilor Europene.

Firmele din Regiunea Centru au depus 313 proiecte, din care 133 cereri de finanțare sunt în diferite stadii de evaluare în cadrul apelului de proiecte menționat, repartizate celorlalte ADR-uri pentru procesul de evaluare. Pentru proiectele care au fost admise în urma verificării conformității administrative și eligibilității și care au obținut minim 60 de puncte în urma evaluării tehnice și financiare urmează semnarea contractelor de finanțare și apoi derularea investițiilor prevăzute.

La ADR Centru au fost semnate, începând cu data de 4 septembrie 2013, 50 contracte de finanțare, pentru proiecte a căror valoare totală cumulată este de 79.798.364,9 lei, din care sprijinul nerambursabil solicitat este de 40.161.991,14 lei. Firmele care au semnat contractele de finanțare a proiectelor de investiții în echipamente și tehnologie își vor achiziționa echipamente pentru prelucrări mecanice, prelucrarea lemnului, prelucrarea maselor plastice, construcții, industrie ușoară și tipografii, sau vor realiza construcția de hale și dotarea acestora cu echipamente specifice pentru diferite domenii de activitate.

”Pentru ca accesul firmelor românești la capital să nu rămână limitat și pentru ca sectorul IMM să poată depăși efectele crizei, este nevoie de infuzii serioase de fonduri în infrastructura de producție și tehnologie. Firmele noastre pot concura pe piață doar dacă se pot adapta rapid, prin inovare, la nevoile acesteia. Dezvoltarea IMM, prin achiziția de noi echipamente și tehnologii, prin diversificarea gamei de produse și creșterea calității acestora, stimulează competitivitatea firmelor și accelerează schimburile comerciale. Axa Prioritară 1 a POS CCE, în cadrul căreia ADR Centru are rolul de Organism Intermediar la nivel regional, concentrează eforturile de sprijinire a sectorului productiv al întreprinderilor mici și mijlocii. Ne implicăm activ în revigorarea mediului de afaceri și generarea întreprinderi inovative, care să creeze locuri de muncă în beneficiul cetățenilor. De aceea, după semnarea contractelor de finanțare, vom sprijin permanent beneficiarii de fonduri să-și realizeze cât mai repede și mai bine proiectele. Astfel, Agenția rămâne fidelă misiunii sale de a susține procesul de dezvoltare economică a Regiunii Centru, în beneficiul tuturor locuitorilor săi”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru, în cadrul evenimentului de semnare a contractelor de finanțare pe programul destinat dezvoltării competitivității economice.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

ANAF a publicat ”lista rușinii”, cu firmele care au datorii la stat în al doilea trimestru al anului 2020

Publicat

sediul ANAF Alba

Agentia Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent lista cu firmele care nu și-au platit obligațiile fiscale în al doilea trimestru al anului 2020.

ANAF publică trimestrial lista cu persoanele juridice aflate în evidență cu obligatii fiscale restante, peste 100.000 de lei, cunoscută și ca “lista rușinii”. Nu sunt incluse și persoanele fizice, măsura fiind aplicată din aprilie 2019.

AICI, lista cu firmele înregistrate cu datorii.

Obligatiile fiscale pentru al doilea trimestru din 2020 sunt aferente perioadei aprilie – iunie 2020. Lista datornicilor este reglementată de OMFP 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistreaza obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații.

Potrivit ANAF, ”obligațiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicării sunt cele notificate, existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate până la data publicării. Nu fac obiectul publicării obligațiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere”.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba și alte județe până duminică. Averse, descărcări electrice, grindină, vânt puternic

Publicat

Meteorologii au actualizat, sâmbătă dimineața, atenționările de vreme rea pentru acest weekend, în județul Alba și alte zone din țară. Este Cod Portocaliu de furtuni, până duminică dimineața, în Alba și alte 10 județe.

COD PORTOCALIU: de sâmbătă, 15 august, ora 12.00 până duminică, 16 august, ora 6.00, în sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali, vor fi averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Cantitățile de apă vor depăși 30-40 l/mp și, pe arii restrânse, 50-70 l/mp.

COD GALBEN: de sâmbătă, 15 august, ora 10.00 până duminică, 16 august, ora 10.00

În cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20-25 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp.

INFORMARE METEOROLOGICĂ: duminică, 16 august, între orele 10.00 și 23.00

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării, dar îndeosebi în jumătatea de vest.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe suprafețe mici 40-50 l/mp.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Starea de alertă, prelungită până după începutul școlii, în septembrie. Structura anului școlar 2020-2021

Publicat

Starea de alertă este prelungită în România cu încă 30 de zile, începând cu 16 august până în 15 septembrie, adică după începutul noului an școlar.

Anul școlar începe pe 1 septembrie, dar cursurile pentru elevi încep pe 14 septembrie. Ambele momente vor fi în interiorul stării de alertă. În perioada 31 august-13 septembrie se analizează decizia privind scenariile aplicate pentru deschiderea școlilor, scrie edupedu.ro.

Vezi și Din 16 august se prelungește STAREA DE ALERTĂ. Reguli privind purtarea măștii sanitare, lăcașuri de cult, carantina și izolarea

Structura anului școlar 2020-2021:

Noul an școlar începe în 14 septembrie 2020 şi se încheie pe 18 iunie 2021, are 34 de săptămâni şi 167 de zile. Este împărţit în două semestre şi patru vacanţe pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă, Este dintre cei mai scurți ani școlari din ultima perioadă.

Semestrul I: 14 septembrie 2020 – 29 ianuarie 2021 (17 săptămâni)

Cursuri: luni, 14 septembrie 2020 – marți, 22 decembrie 2020

Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020

Vacanța de iarnă:  miercuri, 23 decembrie 2020 – duminică, 10 ianuarie 2020

Cursuri: luni, 11 ianuarie 2021 – vineri, 29 ianuarie 2021

Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea: 8 februarie 2021 – 18 iunie 2021 (17 săptămâni)

Cursuri: luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021

Vacanţa de primăvară 1: vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021

Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri: luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021

Vacanță de primăvară 2: vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021

Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri: luni, 10 mai 2021 – vineri, 18 iunie 2021

Vacanţa de vară:  sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Reguli de călătorie: 24 de țări din Europa au restricții pentru români. Carantină, la întoarcerea în țară din alte 41 de state

Publicat

Românii care vor să plece în concediu în Europa trebuie să știe că un număr mare de state au impus restricții pentru cetățenii care vin din țara noastră, din cauza creșterii alarmenate a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus. Situația este actualizată  pe site-ul Ministerului de Externe  cu privire la condițiile de călătorie spre destinația țările respective.

Condiții de călătorie în Europa. Până în data de 12 august 24 de țări au impus restricții de călătorie pentru români

Lista țărilor europene care impun restricții și reguli pentru călătorii români poate fi consultată pe linkurile de mai jos:

Austria

Belgia

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

În data de 14 august 2020, autoritățile belgiene au modificat condițiile de călătorie pentru persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România, după cum urmează:

Încă 14 judeţe din România, inclusiv Capitala, au fost incluse, de vineri, de autorităţile belgiene, în zona roşie privind riscul de infectare cu noul COVID-19, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Începând de vineri, în zona roşie sunt incluse Bucureşti-Ilfov şi judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

MAE reaminteşte că în zona roşie erau incluse, din data de 1 august, judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea.

„Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roşie trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecţiei cu COVID-19. Testul este efectuat de autorităţile belgiene, la sosirea în această ţară. Călătorii sunt rugaţi să contacteze medicul curant, respectiv un medic de familie, care dispune testarea. Conform informaţiilor comunicate de autorităţile belgiene, măsura autoizolării şi testarea sunt în competenţa autorităţilor regionale”, au transmis, vineri, oficialii MAE.

Celelalte judeţe ale României – Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş – rămân incluse în zona portocalie.

Cetățeni români care intră pe teritoriul Regatului Belgiei vor trebui să prezinte un test PCR negativ și vor sta în autoizolare.

Condiții de intrare in Belgia

Bosnia și Herțegovina

Cehia

Condiții de intrare în Cehia

Cipru

Danemarca

Estonia

Elveția

Federația Rusă

Finlanda

UPDATE 11 august: Orice persoană ce vine dintr-o „ţară cu risc” şi ajunge în Finlanda va trebui să se supună izolării de 14 zile sau riscă amendă sau o pedeapsă de trei luni de închisoare, au anunţat luni mai mulţi miniştri, în cadrul luptei împotriva coronavirusului, informează marţi France Presse.

Până acum, această ţară recomanda doar autoizolarea de două săptămâni, fără a impune sancţiuni celor care încălcau dispoziţiile.

Nou-veniţii vor fi de asemenea supuşi testelor obligatorii, a adăugat ministrul sănătăţii Krista Kiuru, adăugând că măsurile vor intra în vigoare „cât mai curând posibil”.

Această decizie intervine ca urmare a sosirii pasagerilor pe cale aeriană din ţări din Estul Europei sau din Balcani, testaţi pozitiv sau care au refuzat să fie testaţi la sosire.

Germania

Germania – Condiții de călătorie   

Harta: 17 județe din România marcate de Germania ca ”zone de risc”. Testul COVID-19 este obligatoriu la intrarea în țară

Grecia

Irlanda

Islanda

Italia

Letonia

Principatul Liechtenstein

Lituania

Muntenegru

Norvegia

Olanda

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat măsuri suplimentare adoptate de Olanda în ceea privește condițiile de intrare în Regatul Țărilor de Jos, adoptate în contextul evoluției pandemiei de COVID-19. Noile condiții vizează persoanele care intră pe teritoriul olandez, venind din zonele de risc ridicat (zona roșie și zona portocalie).

România continuă să fie inclusă în zona portocalie, pentru care se recomandă evitarea călătoriilor cu excepția celor strict necesare.

Persoanelor care se deplasează/revin din state incluse în zona portocalie, așadar inclusiv cetățenilor care se deplasează din România, autoritățile olandeze le recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Persoanelor care vin din zonele de risc li se vor colecta datele de contact. De asemenea, autoritățile olandeze vor efectua controale pentru a verifica respectarea măsurii de autoizolare.

Pe aeroportul Schiphol (Amsterdam) va fi operaționalizat un centru de testare pentru infecția cu SARS-COV-2. Toți cetățenii care revin din zonele de risc vor putea fi testați, în mod gratuit, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice infecției cu SARS-COV-2. Indiferent de rezultatul testării sau de efectuarea acesteia, rămâne valabilă recomandarea fermă privind autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Măsuri similare vor fi implementate și pe aeroporturile din Eindhoven și Rotterdam.

Regatul Țărilor de Jos

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Republica Moldova

Slovacia

Serbia

14 august 2020: Cetăţenii străini care sosesc în Serbia din mai multe ţări vecine, respectiv România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia de Nord, vor trebui să prezinte un test negativ pentru coronavirus, au anunţat vineri autorităţile de la Belgrad, transmite agenţia DPA.

Sovenia

Ucraina

Ungaria

UPDATE: Ghiduri de călătorie

Ghiduri călătorie pentru turiști

            Grecia

            Bulgaria

           Croația

           Turcia

       

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în situații dificile să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află ( www.mae.ro/romanian-missions ) sau să apeleze numărul de telefon 00 40 21 431 20 59 pentru notificarea prezenței în statele în care se află la acest moment și comunicarea datelor de contact.

Cine intră în carantină la întoarcerea acasă

Pentru românii care se întorc acasă din străinătate INSP actualizează pe site-ul propriu Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune automat carantina de 14 zile.

”Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din țările/zonele cu risc epidemiologic ridicat și au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni români, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l). Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități”, precizează INSP.

Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Lista este valabilă începând din 11 august și cuprinde 41 de țări în cazul cărora se aplică măsura carantinării timp de 14 zile, la revenirea în România.

Începând cu 11 august, ora 00:00, Spania a intrat pe lista galbenă a României, potrivit INSP – Lista State cu risc epidemiologic ridicat 10.08.2020 ceea ce înseamnă că zborurile comerciale dintre cele două țări vor fi suspendate și, totodată, toți cei ce călătoresc din Spania spre România vor intra în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

UPDATE: COMITETUL NAŢIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

HOTĂRÂRE nr. 39 din 10.08.2020

Art.1 Se aprobă eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările / zonele de risc epidemiologic ridicat.

Art.2Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările / zonele de risc epidemiologic ridicatse adoptă prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza situației emise de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică, luând în considerare toate implicațiile asupra domeniului sănătății publice.

Art.3Pentru adoptarea HotărâriiComitetului Național pentru Situații de Urgență prevăzută la art.2se analizeazătoate implicațiilesocio-economice generate de instituirea măsurii carantinei,formulate de autoritățile administrației publice centrale, potrivit domeniului de competență.Art.4Propunerea de instituire a carantinei în condițiile prevăzute la art.2 poate fi adoptată doar pentru zone / regiuni administrative ale țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Lista țărilor din „zona galbenă”:

Africa de Sud

Argentina

Armenia

Aruba

Bahamas

Bahrain

Bolivia

Bosnia si Herțegovina

Brazilia

Capul Verde

Chile

Columbia

Costa Rica

El Salvador

Egipt   

Guineea Ecuatoriala

Honduras

Insulele Feroe

Insulele Turks si Caicos

Insulele Virgine ale Statelor Unite

Irak

Israel

Kazahstan

Kârgâzstan

Kosovo

Kuweit

Luxemburg

Macedonia de Nord

Maldive

Moldova

Muntenegru

Oman

Palestina

Panama

Peru

Puerto Rico

Qatar

Republica Dominicana

Sint Maarten

Spania

Statele Unite ale Americii

Surinam

Atenționări de călătorie – Europa – COVID-19

Albania
 

Austria
 

Belgia
 

Bosnia şi Herţegovina
 

Bulgaria
 

Cehia
 

Cipru
 

Croația
 

Danemarca
 

Elveţia
 

Estonia
 

Federația Rusă
 

Finlanda
 

Franța
 

Germania
 

Grecia
 

Irlanda
 

Islanda
 

Italia
 

Letonia
 

Liechtenstein
 

Lituania
 

Luxemburg
 

Macedonia de Nord
 

Malta
 

Muntenegru
 

Norvegia
 

Polonia
 

Portugalia
 

Regatul Ţărilor de Jos
 

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
 

Republica Moldova
 

Serbia
 

Slovacia
 

Slovenia
 

Spania
 

Suedia
 

Turcia
 

Ucraina
 

Ungaria

INSP precizează că măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din aceste țări.

Este vorba de cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin
HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l).

”Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care
locuiesc la aceeași adresă”, conform sursei citate.

Pentru cei care călătoresc pe teritoriul României este recomandat să fie informați despre Lista județelor în care masca de protecție este obligatorie și în spațiile deschise

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate