Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 41.000 de pensionari din Alba vor cotiza la CAS

Publicat

Directorul Casei Judeţene de Pensii Alba, Nicolae Nartea a oferit, miercuri, precizări privind modul de calcul la contribuţiile de asigurări de sănătate ale pensionarilor. Noile modificări aduse Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin dispoziţiile OUG 107/2010, introduse din ianuarie au stârnit o serie de reacţii în rândul celor 41.014 pensionari din Alba, ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei, fiecare şi care au aflat că, începând de acum, vor trebui să contribuie la CAS cu un procent de 5,5 % din pensia lunară.

Până la sfârşitul anului 2010, potrivit prevederilor Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul pensionarilor, contribuţia datorată de aceştia s-a aplicat la veniturile din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit, fiind calculată pentru diferenţa între cuantumul pensiei şi această limită. Pentru anul 2010, limita supusă impozitului pe venitul din pensii a fost de 1.000 lei.

Persoane exceptate de la plata contribuţiei către CAS

Ca urmare a nemulţumirilor pensionarilor, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale a oferit exemple concrete despre modul în care se vor aplica noile reglementări. Aceasta a atras atenţia asupra indemnizaţiilor care nu au caracter de pensie şi asupra cărora nu se reţine contribuţia de 5,5%. Astfel, o persoană care beneficiază de indemnizaţie reparatorie în calitate de soţie de erou martir, conform Legii 341/2004, în cuantum de 2.020 de lei şi pensie de 730 de lei nu datorează contribuţia de asigurări de sănătate. La polul opus se află persoana beneficiară de indemnizaţie reparatorie în calitate de soţie de erou martir, în cuantum de 2.020 de lei şi o pensie de 830 de lei. În această situaţie, persoana în cauză datorează contribuţia de asigurări de sănătate, numai asupra venitului din pensie, respectiv 46 de lei.

Directorul CJP Alba, Nicolae Nartea a explicat că sunt scutiţi de la plata contribuţiei la CAS şi pensionarii care primesc indemnizaţie socială în baza OUG nr 6/2009 şi în baza Legii 118/2010, pensionarii cu grad de invaliditate I care primesc indemnizaţie pentru însoţitor, persoanele care beneficiază de ajutorul lunar pentru soţul supravieţuitor, persoanele ce primesc pensii IOVR, persoanele ce beneficiază de indemnizaţia pentru activitatea de liber-profesionist şi pensionarii din sistemul public de pensii, membrii ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax