Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România, în top state europene cu cea mai mare diferenţă salarială dintre oamenii de rând şi demnitari

Publicat

ponta-iohannisPotrivit unui raport între salariile primilor demnitari din mai multe țări europene și salariile medii pe economie din respectivele țări, România se plasează de departe pe primul loc.

După triplarea salariilor înalțiilor demnitari, România a intrat în top state europene cu cea mai mare diferenţă salarială dintre oamenii de prim-rang şi cetăţeanul de rând. Aproape nouă salarii medii pe economie intră lunar în conturile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale premierului Victor Ponta. Salariile a 48 de demnitari – printre care preşedintele, premierul, miniştrii, şefii Parlamentului sau şefi de servicii secrete, s-au majorat semnificativ începând de la 1 august, prin Ordonanţa de Guvern 14 din 2015.

Discrepanța dintre veniturile elitei și ale cetățeanului de rând a fost analizată de către adevărul.ro

Astfel, președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi preşedinţii camerelor Parlamentului, bugetarii cu cele mai mari salarii, au ajuns să câştige într-o lună 21.540 de lei, adică 4.895 de euro. În apărarea lor, demnitarii au invocat faptul că fostul nivel al salarizării pentru cei mai importanţi oameni în stat, de aproximativ 1.500 de euro, era unul dintre cele mai mici din Europa.

„Este nevoie ca decidenţii din Guvern să fie plătiţi la nivelul Uniunii Europene, că aici ne raportăm, să avem oameni competenţi şi să luptăm şi să nu avem oameni corupţi“, a precizat vicepremierul Gabriel Oprea, iar argumentul său a fost preluat şi de ceilalţi beneficiari ai ordonanţei.

Un alt argument ce ar putea fi luat în calcul este măsura în care salariile demnitarilor sunt corelate cu capacitatea economică a ţării pe care o conduc de a genera prosperitate pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru elite. Iar unul dintre indicatorii care măsoară această capacitate este salariul mediu pe economie, o cifră generată statistic şi care reflectă salariile reale din toate domeniile economice, atât din mediul privat, cât şi cel public.

Pornind de la aceasta, adevărul.ro a calculat raportul dintre salariile brute celor mai proeminenţi demnitari (premier sau preşedinte) şi salariul mediu brut pe economie, la nivelul mai multor ţări europene.

Salariul mediu brut pe economie brut în România, raportat de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru luna mai, este de 2.500 de lei, adică de 563 de euro. Până la 1 august, salariile preşedintelui şi premierului erau aproximativ de tre ori mai mari decât salariul mediu brut pe economie. După majorarea indemnizaţiilor, primii oameni din stat vor câştiga într-o lună 8,7 salarii medii pe economie, raportul faţă de salariul mediu pe economie fiind astfel, de departe, cel mai mare din Uniunea Europeană.

Bulgaria, o ţară aproximativ egală cu România la capitolul sărăcie, are şi ea un indice destul de ridicat şi se plasează pe locul secund: preşedintele bulgar câştigă lunar 2.950 de euro, iar premierul 2.280 euro, însemnând 6,8 şi respective 5,2 salarii medii pe economie.

Locul al III-lea este ocupat de Ungaria, unde premierul Viktor Orban câştigă 4.910 euro, echivalentul a 6,2 salarii medii pe economie.

Grecia, o ţară aflată în colaps financiar, nu stă rău din punctual de vedere al demnitarilor. Premierul Tsipras are un venit lunar de 7.123 de euro, adică 5,6 salarii medii pe economie.

Nici state dezvoltate, precum Germania, Franţa sau Marea Britanie nu reuşesc să atingă „performanţa“ înregistrată de România.

În Franţa, preşedintele şi premierul au, din 2012, salariile reduse cu 30%. Astfel, în loc de 21.194 de euro brut, ei câştigă acum 14.836 de euro pe lună, echivalentul a 5,9 salarii medii pe economie.

În Germania, cancelarul Angela Merkel câştigă 18.000 de euro pe lună, raportul dintre înalţii demnitari şi cetăţenii germani fiind de 5,1.

În Marea Britanie, premierul David Cameron încasează lunar 16.870 de euro, ce reprezintă 5,6 salarii medii.

Preşedinţii sau premierii altor state din regiune obţin venituri mai mari în comparaţie cu cetăţenii săi, însă raportul nu este mai mare de 1 la 5 în nicio altă ţară din Europa Centrală şi de Sud-Est.

La coada clasamentului se află Spania şi Norvegia, state europene cu cea mai mică diferenţă salarială dintre înalţii demnitari şi cetăţenii săi. Premierul Spaniei şi al Norvegiei câştigă într-o lună echivalentul a aproximativ trei salarii medii.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax