Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Dosarul interceptărilor ilegale”: 43 de persoane trimise în judecată, într-un dosar de spionaj cu telefonul

pol

Publicat

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus trimiterea în judecată a 43 de inculpaţi,  pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, constând în realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice.

„În fapt, se reţine că inculpatul N.D. O. a deţinut, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă şi a discuţiilor ambientale.
Procurorii DIICOT au identificat 42 de inculpaţi, printre care un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri, care au achiziţionat de la inculpatul N. D. O. una dintre cele trei variante ale programului, compatibile cu dispozitivele ce folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile.
Inculpaţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane-ţintă şi au utilizat produsele software, realizând interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de către alte persoane.
Softul oferit de inculpat era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.
Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat al informaţiilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate şi transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul-ţintă.
Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale, iar varianta ProX asigura şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului-ţintă. În prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea/primirea unui apel telefonic.
Aplicaţia conferea utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, de natură să genereze implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri.
Procurorii DIICOT au trimis cauza, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Alba Iulia”.

Jurnalist din Alba, spionat prin telefon

Reamintim că, la începutul lunii iunie 2010, 36 de persoane din mai multe judeţe au fost aduse la audieri la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă. Printre cei audiaţi s-au aflat şi două persoane din Alba Iulia, jurnalistul Radu Ciobotea, ca parte vătămată, şi  Ioan Simu Hughiş Apăvăloaei, patronul firmei de cablu H.C.C. din Alba Iulia, pe numele acestuia din urmă existând şi propunerea de arestare preventivă. Procurorii de la DIICOT Alba, Hunedoara şi Iaşi au efectuat atunci 53 de percheziţii domiciliare în imobilele aparţinând învinuiţilor, printre care una şi în Alba Iulia, la locuinţa lui Ioan Simu. Potrivit DIICOT, învinuiţii au achiziţionat de la hunedoreanul N.D.O. aplicaţii pe care le-au instalat pe telefoanele-ţintă ale victimelor şi cu ajutorul unor aplicaţii software au făcut interceptări ilegale ale convorbirilor şi SMS-urilor. În general, se pare că aplicaţiile erau cumpărate şi folosite de soţii care îşi suspectau partenerul de viaţă de infidelitate şi de oameni de afaceri care nu aveau încredere în parteneri.

Chemat la audieri, jurnalistul Radu Ciobotea a aflat de la procurori că avea telefoanele ascultate.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia. Vom reveni cu amănunte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate