Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

49% din populaţia judeţului consumă apă din surse necontrolate

Publicat

 

Dr. med. Ileana Văcaru

Direcţia de Sănătate Publică Alba avertizează populaţia să consume apă numai din locuri avizate. Potrivit instituţiei sanitare, în judeţul Alba, ca de altfel şi în restul ţării, circa 49% din populaţie consumă apă din surse necontrolate şi nu există o preocupare socială pentru calitatea apei.

Apa din fântâni conţine, de regulă, azotaţi, proveniţi de la îngrăşăminte, în cele mai multe cazuri nu se respectă perimetrul de protecţie faţă de haznale, grajduri de animale etc. O altă cauză de poluare o reprezintă inundaţiile, fenomen tot mai des întâlnit în contextul noilor schimbări climatice.

Doctorul medical Ileana Văcaru, coordonatorul programului de monitorizare a calităţii apei din Cadrul DSP Alba, a precizat că, în urma analizelor de apă efectuate la izvoarele din municipiul Alba Iulia, unul singur este sursă de apă potabilă (Izvorul Saturn din Bărăbanţ) şi doar pe timp de iarnă. Ileana Văcaru a mai precizat că oamenii au obiceiul de a rupe sau a şterge informaţiile scrise, de avertizare apă nepotabilă şi continuă să consume apă din surse neautorizate.

În ultimii ani, numărul îmbolnăvirilor posibil legate de transmiterea hidrică (intoxicatii cu nitrite, boli diareice, hepatita virala tip A, dizenterie) a scăzut, acest lucru nefiind datorat îmbunătăţirii calităţii apei, ci măsurilor educaţionale şi de informare legate de aceasta.

Astăzi, 22 martie, în întreaga lume se marchează Ziua Mondială a Apei. Sloganul acestui an fiind „Apă pentru oraşe: răspuns problemelor urbane” şi  are scopul de a evidenţia problemele acute ale gospodăririi durabile a aprovizionarii cu apă potabilă în oraşe şi a încuraja guvernele, organizaţiile, comunităţile şi indivizii să se angajeze activ în rezolvarea lor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax