Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

50 de milioane de euro alocate spitalelor, după incendiile din secțiile ATI. Finanțarea era blocată pe ”circuitul de avizare”

Publicat

Guvernul a urgentat alocarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii unităților sanitare. 50 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a îmbunătăți infrastructura de gaze medicinale și a rețelelor de electricitate, după ce două incendii izbucnite în două spitale din România care tratau pacienți Covid s-au soldat până acum cu 20 de morți.

Guvernul României a aprobat aprobat astăzi un Memorandum propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene împreună cu Ministerul Sănătății care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro, fonduri europene, pentru creșterea siguranței pacienților în spitale.

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: ZECE pacienți COVID, intubați la secția ATI, DECEDAȚI într-un incendiu la Spitalul Județean din Piatra Neamț

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, o Ordonanță de Urgență emisă în același scop a rămas „blocată pe circuitul de avizare”.

Memorandumul aprobat astăzi în guvern este, spun autoritățile, soluția necesară pentru demararea proiectului care va pune la dispoziția spitalelor fonduri semnificative care vor fi folosite pentru creșterea securității la incendiu.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: INCENDIU la Spitalul Matei Balș din Capitală. UPDATE: ȘAPTE persoane au decedat, prima victimă era călugăriță

„Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanța de Urgență pentru infrastructura de gaze medicinale și energie din spitale și am găsit o soluție eficientă. Am transformat Ordonanța în Memorandum, a fost deja adoptat și va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanțare de 50 milioane euro”, a spus Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Este o investiție în infrastructura spitalicească absolut necesară și urgentă pentru creșterea siguranței pacienților, care vine să repare investiții inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităților spitalicești pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România”, a declarat și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Banii vor putea fi folosiți inclusiv pentru modernizarea sistemelor de supraveghere și control a instalațiilor și a sistemelor de ventilație și climatizare a aerului precum și a altor investiții necesare pentru creșterea securității la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfășurarea actului medical terapeutic și din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I și II și suport Covid, din sistemul sanitar de stat.

CITEȘTE ȘI: Nereguli la spitale din Alba privind securitatea la incendii. Unele nu au stingătoare, altele instalații de avertizare. Raport

După aprobarea Memorandumului, va fi elaborat Ghidul pentru apelul de finanțare, în termen de aproximativ o săptămână, după care vor putea fi lansate finanțările, se arată în comunicatul MS.

Un incendiu a izbucnit în 14 noiembrie anul trecut în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț. Bilanțul deceselor a ajuns la 12. Incendiul de la Spitalul Matei Balș din București a izbucnit în dimineața zilei de 19 ianuarie. Tragedia s-a soldat până acum cu 8 morți.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate