Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

60 de ani de la moartea episcopului martir Ioan Bălan, beatificat de Papa Francisc la Blaj

Publicat

La 4 august 1959 înceta din viață Fericitul Episcop martir Ioan Bălan. Născut la Teiuş, la 11 februarie 1880, a studiat Teologia la Seminarul Central din Budapesta.

În 1903 a fost hirotonit preot. Şi-a continuat apoi studiile la Viena. A revenit la Blaj, iar în 1909 s-a mutat la Bucureşti, unde se cerea un confesor greco-catolic. În 1919 a revinit la Blaj, unde a fost numit Canonic Mitropolitan, iar în 1921 Rector al Academiei de Teologie Blaj. În 1929 a fost numit delegat în Comisia Vaticanului pentru redactarea Codului Canonic al Bisericilor Răsăritene.

În noiembrie 1936 a fost consacrat la Blaj ca şi Episcop al Lugojului, în urma numirii Episcopului Alexandru Nicolescu ca Mitropolit.

Refuzând trecerea la Ortodoxie, a împărtăşit soarta celorlalţi Episcopi greco-catolici, fiind arestat pe 28 octombrie 1948. A fost dus la mănăstirea ortodoxă de la Dragoslavele, apoi la Mănăstirea ortodoxă de la Căldăruşani (februarie 1949) şi de acolo la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei (mai 1950).

A fost mutat cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Curtea de Argeş (1955). În 1956 a fost transferat la Mănăstirea ortodoxă de Maici de la Ciorogârla (lângă Bucureşti), unde a rămas în izolare până la sfârşitul vieţii.

Îmbolnăvindu-se grav, a încetat din viaţă într-un spital din Bucureşti, în ziua de 4 august 1959. A fost înmormântat în cimitirul Belu catolic.

Nu a fost judecat şi nu a avut condamnare.

Pe 2 iunie 2019, Episcopul Ioan Bălan, împreună cu alți șase Episcopi martiri, au fost declarați Fericiți de către Papa Francisc la Blaj. 

Episcopul Ioan Bălan către preoți la instalarea în scaunul Lugojului:

Ocupându-mi astăzi scaunul de Episcop al diecezei de Dumnezeu păzite a Lugojului, gândul meu cel dintâi este la Voi, iubiții mei Frați (preoți) în Domnul, cărora antecesorii mei V-au încredințat grija sufletelor, ori V-au așezat în importantele oficii administrative. De la viața și activitatea Voastră depinde mântuirea sufletelor, răscumpărate „nu cu argint, sau cu aur, cari sunt pieritoare … ; ci cu scump sângele lui Cristos” (1 Pt 1,18-19).
(…)

Dorind ca Biserica noastră din aceste părți să fie cât se poate de tare, Vă adresez, îndată la începutul păstoririi mele, câteva cuvinte părintești, menite să contribue la îndrumarea vieții Voastre sufletești și a activității Voastre pastorale.
(…)

Cunoscute Vă sunt tuturora calitățile ce se pretind dela aceia cari se apropie de altarul Domnului. Vă reamintesc aici ce scrie în această privință Sfântul Pavel lui Tit: „Episcopul trebuie să fie fără prihană, ca un ispravnic al lui Dumnezeu; nefăcând pe plăcerea sa, nu iute, nemânios, nebețiv, nebătăuș, nepoftitor de agonisire spurcată, ci iubitor de străini, iubitor de bine, treaz la minte, drept, cuvios, înfrânat, ținându-se de cuvântul credincios al învățăturii, ca puternic să fie a îndemna întru învățătura cea sănătoasă, și pe cei ce grăiesc împotrivă a-i certa”  (Tit 1,7-9). Fiind Voi buni cunoscători ai Sfintelor Scripturi, știți că Pavel, și aici, ca și în alte locuri, sub cuvântul „episcop” vrea să cuprindă și pe preoți.
(…)

Aceste calități ni se cer, pentru că autoritatea ce ne-o dau sfintele canoane în fața lumii nu este suficientă: în fața ei este o singură autoritate, cea morală, care se bazează pe viața curată și harnică. Ni se mai cer aceste calități și pentru motivul că în mâinile noastre este încredințat însuși Fiul lui Dumnezeu, și „decât ce nu trebuie să fie mai curat cel ce se împărtășește din această jertfă? Decât ce rază solară nu trebuie să fie mai strălucită mâna care împarte această carne? Gura ce se umple de focul spiritual, limba ce se roșește de acest sânge care te umple de fiori”(Sf. Ioan Gură de Aur, In Matth., 82,5).

Durere, nu toți preoții își dau seama îndeajuns de aceste vorbe într-adevăr de aur, căci „grija veaculuì acestuia și înșelăciunea bogăției sugrumă”  (Mt 13,22) tot focul dragostei ce ar trebui să-l avem în suflete față de Fiul lui Dumnezeu, care s’a sălășluit în mijlocul nostru numai „pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire”. De aceea ni se potrivește și nouă vorba de mustrare ce a adresat-o sfântul Ioan Botezătorul iudeilor: „În mijlocul vostru stă pe care voi nu-l știți”(Io 1, 26). Deși ar trebui să-L cunoaștem cât se poate de bine, doar, când ne-a hirotonit, Episcopul ne-a pus în mână Sfânta Euharistie și ne-a legat de suflet să O păzim: „Primește încredințarea aceasta și o păzește până la venirea Domnului nostru Isus Hristos, când o va cere de la tine înapoi”(Rânduiala care se face la hirotonia preotului în Euhologiul de Blaj, 1913, p. 492). Ce durere trebuie să simtă Isus Hristos în bisericile în cari e lăsat singur zile și chiar săptamâni întregi, în un aer îmbâcsit și mucegăit, în o casă plină de păianjeni, fără nicio gardă de onoare!
(…)

Frații preoți căsătoriți să nu uite niciodată că oamenii cei dintâiu, pe cari sunt datori să-i ducă în fericirea cerească, sunt femeia și copiii lor. Vorba Sfântului Pavel: „Așa să ne socotească pe noi oamenii, ca pe niște slugi ale lui Cristos și ispravnici ai tainelor lui Dumnezeu” (1 Cor 4,1), sună și la preoteasă și la copiii preotului. Ei sunt chiar mai aproape de inima lui, pentru legăturile naturale; de aceea, mai ales că au cu ei contact mai des și mai intim, și folos sufletesc trebuie să tragă mai mult din viața sufletească și din activitatea pastorală a preotului. Căci lumea va judeca pe preot din felul cum își împlinește familia lui datorințele creștinești și practicele de pietate. Deci о grijă deosebită sunt datori să poarte Frații Preoți familiei lor, ca aceasta să exceleze în toate actele de pietate, mai ales în frecventarea regulată a bisericii și în primirea cât mai deasă a sfìntelor Sacramente. Iar soțiile lor să stea într-ajutor preotului…
(…)

O altă scădere, care se găsește mai rar, este lipsa de curaj la unii Frați. Lipsa de contact mai des cu autoritățile civile și militare, și viața liniștită ce o duce în sânul familìei sale, îl fac pe preot să nu îndrăznească îndeajuns când sunt în joc credința și drepturile Bisericii noastre. Astfel de lași dau nas la mulți obraznici și-și încarcă sufletul cu grele păcate. Să ne însemnăm bine vorbele Scripturii: „Nu ne-a dat nouă Dumnezeu spiritul temerii, ci al puterii și al dragostei și al chibzuinței. Deci nu te rușina de mărturisirea Domnului nostru” (2 Tim 1,7.8). Biserica românească unită cu Roma n-are decât titluri de glorie în istoria neamului. Activitatea ei de astăzi și legăturile prețioase ce le are cu centrul Bisericii Catolice sunt apreciate de toți oamenii de bine, și dacă ei nu fac parte din Biserica noastră. Avem deci tot dreptul să ne ridicăm fruntea; și, când va fi necesar, și glasul.

Nu vă turbure supărările și nedreptățile ce ni se fac. De când e lumea, n-a fost încă furtună după care să nu fi venit tìmp frumos. Și apoi însuși Mântuitorul ne spune: „În lume scârbă veți avea; ci îndrăzniți: eu am biruit lumea”  (Io. 16,33).
(publicat în „Sionul românesc”, 5 nov. 1936)

Articol publicat de e-comunio.ro

Corespondență de la
Dl. Emanuel Cosmovici,
membru al Postulaturii Cauzei pentru beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici

Sursă foto: www.egco.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică: zile fierbinți și o furtună. Prognoza meteo de weekend, 5-7 august, în localități din județ

Publicat

Vremea va fi caldă la finalul acestei săptămâni în județul Alba. Sunt anunțate maxime de până la 33 de grade, cu nopți tropicale.

Duminică, este anunțată furtună, izolat, în majoritatea zonelor din județ.

La munte, maximele vor varia între 22 de grade la Oașa și 25-26 de grade la Arieșeni.

Prognoza meteo în weekendul 5-7 august în localități din județ.

Prognoza meteo – vremea: Vineri, 5 august

 • Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; soare
 • Sebeș: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; soare
 • Șugag: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; soare
 • Oaşa: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit
 • Aiud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; soare
 • Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; soare
 • Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; însorit
 • Zlatna: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; soare
 • Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; predominant însorit
 • Câmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; predominant însorit
 • Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; predominant însorit
 • Cugir: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; soare

Prognoza meteo – vremea: Sâmbătă, 6 august

 • Alba Iulia: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; soare
 • Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; parțial însorit
 • Șugag: minime de 16 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
 • Oaşa: minime de 13 grade Celsius, maxime 22 grade Celsius; parțial însorit
 • Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; parțial însorit
 • Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; parțial însorit
 • Ocna Mureş: minime de 19 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit
 • Zlatna: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit
 • Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit
 • Câmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit
 • Arieşeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
 • Cugir: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; parțial însorit

Prognoza meteo – vremea: Duminică, 7 august

 • Alba Iulia: minime de 18 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o furtună
 • Sebeș: minime de 18 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o furtună
 • Șugag: minime de 16 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună
 • Oaşa: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună
 • Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; o furtună
 • Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; o furtună
 • Ocna Mureş: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; o furtună
 • Zlatna: minime de 18 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; o furtună
 • Abrud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; o furtună
 • Câmpeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; o furtună
 • Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună
 • Cugir: minime de 18 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o furtună

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Mașini cu defecțiuni tehnice, găsite în trafic la Abrud și Roșia Montană. Ce amenzi au dat polițiștii

Publicat

Poliţiştii din Abrud, împreună cu  RAR, au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere cauzate de starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculelor. În 4 ore au fost aplicate 20 amenzi.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 3 august, între orele 10.00 – 14.00, poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei Oraşului Abrud, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba, au organizat, pe raza localităților Abrud și Roșia Montană, o acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc, pe drumurile publice, autoturisme ce nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Cu această ocazie, au fost aplicate 20 sancţiuni contravenţionale, din care 12 pentru defecțiuni tehnice.

Totodată, pentru 6 dintre autovehiculele, identificate cu defecţiuni, au fost retrase certificatele de înmatriculare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Înmatriculările de mașini, în scădere în al doilea trimestru. Situația pe categorii de vehicule rutiere

Publicat

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 7,6% în trimestrul II din 2022 faţă de perioada similară din 2021. În aceeași perioadă, înmatriculările de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 11,9%, anunță INS.

Conform INS, în trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul II al anului 2021, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la categoria autobuze și microbuze cu 15,3% ṣi la categoria mopede ṣi motociclete cu 9,9% ṣi scădere la categoria autoturisme cu 8,3%.

În ceea ce privește înmatriculările de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la categoria mopede ṣi motociclete cu 16,2% ṣi la categoria autoturisme cu 10,4% ṣi scădere la categoria autobuze ṣi microbuze cu 23,0%.

În același trimestru al anului 2022, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 11,9% comparativ cu trimestrul II din anul 2021.

Au fost înregistrate scăderi la toate categoriile astfel: la categoria autotractoare cu 22,8%, la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 11,9% ṣi la categoria remorci ṣi semiremorci cu 8,3%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat scăderi la toate categoriile astfel: la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 22,9%, la categoria remorci semiremorci cu 14,2% ṣi la categoria autotractoare cu 3,5%.

Situația față de primul trimestru al anului

Faţă de trimestrul I 2022, în trimestrul II 2022, înmatriculările noi de vehicule rutiere noi au înregistrat creṣtere cu 7,1% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi cu 10,0% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

INS anunță că vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului II 2022, în proporție de 58,7%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 11,7%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 35,1%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,3% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 28,7% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 29,7%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 35,5%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 25,3% au fost clasificate în norma Non-Euro.

surse: Mediafax, Institutul Național de Statistică

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Femeie din Sâncel, prinsă la volanul unei mașini ce avea autorizația de circulație expirată de peste 1 an. S-a ales cu dosar penal

Publicat

O femeie din comuna Sâncel este cercetată penal după ce a condus o mașină ce avea autorizația de circulație expirată de peste un an. A fost oprită de polițiști, în Blaj.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 3 august, în jurul orei 12.42, polițiștii rutieri din Blaj au depistat o femeie de 31 de ani, din comuna Sâncel, în timp ce conducea, pe strada Inochentie Micu Clain din municipiu, un autoturism care avea autorizația provizorie de circulație expirată din luna aprilie 2021.

Față de conducătoarea auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax