Connect with us
Publicitate

BLAJ

7 octombrie 1698: Ziua întemeierii Bisericii Române Unite cu Roma Greco – Catolice. Sinodul de la Alba Iulia

Publicat

7 octombrie 1698: Ziua întemeierii Bisericii Române Unite cu Roma. Este data la care s-a ținut Sinodul de la Alba Iulia.

Pe data de 7 octombrie 1698, la Sinodul de la Alba Iulia, a fost semnat actul care a marcat nașterea Bisericii Române Unite cu Roma.

Sinodul a adoptat formularea „Noi, Vlădica, Protopopii și Popii Băsericii Românești dăm știre tuturor că de bună voia noastră ne unim cu Băserica Romei și ne mărturisim mădulările cestei Băserici Sânte a Romei”.

Documentul, semnat de mitropolitul Atanasie Anghel și 38 de protopopi ortodocși din Ardeal, a consfințit unirea cu Biserica Romei, păstrând tradițiile și ritul Bisericii Răsăritului.

Decizia a avut un impact istoric major, o parte dintre credincioși intrând sub influența Romei.

Prin acest act, Biserica ortodoxă a românilor din Ardeal, trecută sub jurisdicția canonică a Sfântului Scaun, devine și își continuă existența sub numele de „Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică”.

Existența Bisericii Române Unite în Transilvania este legată și de extinderea influenței Casei de Habsburg în Transilvania și Partium începând cu mijlocul secolului al XVII-lea.

Eforturile Bisericii Catolice trebuie înțelese și în contextul în care aceasta pierduse, prin reforma protestantă din secolul al XVI-lea, aproximativ 40% dintre credincioși.

Începând cu secolul al XVII-lea au fost întreprinse intense eforturi de atragere la catolicism a unor credincioși reformați sau ortodocși.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate