Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

8 ianuarie 1849-Masacrul de la Aiud: Cum i-au folosit austriecii pe români, pentru stinge revoluția maghiară din Transilvania

Publicat

În fiecare an, la data de 8 ianuarie, la Aiud se comemorează oamenii care au fost uciși la 1849. Este unul dintre cele mai controversate momente ale Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania.

Este momentul în care românii au intrat în oraș l-au disturs și jefuit. Sursele istorice vorbesc despre sute de civili maghiari care au fost uciși. Se estimează undeva între 600 și 1000 de morți.

Contextul istoric

Contexul în care s-a produs masacrul este legat și de imperiul austriac. Atunci, austriecii care doreau să înăbușe Revoluția Maghiară. Drept urmare  le-au dat românilor din Transilvania permisiunea de a se înarma pentru a-i forța pe unguri să intre într-un război pe mai multe fronturi.

Românii au atacat mai multe orașe maghiare, dar Aiudul era apărat de armată. Însă la începutul anului 1849, orașul a rămas fără protecție.

A fost momentul la care  s-a a ordonat atacarea și  distrugerea orașului. Atacul ar fi avut scop de a împiedica armata maghiară să-l folosească ca bază pentru asediul Alba Iuliei, încredințând executarea ordinului prefectului Ioan Axente Sever.

Momentul atacului

În data de 8 ianuarie aproape 10.000 de insurgenți români din tabăra lui Axente Sever au invadat orașul, provocând crime și distrugeri.

Acestora li s-au alăturat mai târziu și taberele prefecților Simion Prodan și Ioan Buteanu și prădători din satele din împrejurimi.

Locuitorii unguri au fost uciși cu cruzime, mulți după ore de tortură; orașul a fost incendiat, clădirile distruse, bisericile profanate; colegiul reformat a fost jefuit, biblioteca, muzeul și arhivele au fost devastate, iar obiectele de valoare au fost furate.

Majoritatea morților au fost aruncați în varnița de lângă cetate, unde se află un monument ridicat în 1904 în memoria victimelor. Axente Sever a fost găsit nevinovat de austrieci și decorat de mai multe ori. Aiudul și-a revenit din dezastru abia în anii 1890.

Lângă Cetatea Aiudului a fost ridicat un monument care aduce aminte de masacrul comis în prima saptamana a aului 1849.

sursă foto: wikipedia.org.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax