Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

8 noiembrie: Sfinţii Arhangheli MIHAIL şi GAVRIIL. Tradiţii şi superstiţii despre sărbătoarea îngerilor


Publicat

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriţi de creştinii ortodocşi pe 8 noiembrie. Cunoscuţi drept conducătorii oştilor de îngeri, aceştia sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Sunt reprezentaţi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Se spune că fac trecerea de la venerarea sfinţilor şi a moaştelor la cultul îngerilor.

Citește și MESAJE de Sfinţii Arhangheli MIHAIL și GAVRIL 2020. Felicitări și urări pentru oameni dragi. Colegi, rude, prieteni

Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil datează din secolul al V-lea. La început, a fost o simplă aniversare a sfinţirii unei biserici a Sfântului Mihail, aceasta fiind ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Cu timpul, acest praznic a ajuns să se adreseze şi Sfântului Gavriil, ca apoi să devină sărbătoarea închinată tuturor Sfinţilor Ingeri.

Sfântul Arhanghel Mihai înseamnă în limba ebraică, „Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care „striga”: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Cine este ca Dumnezeu?” – şi asa s-a întocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune şi călăuzirea lui Lot şi a familiei acestuia la ieşirea din Sodoma, precum şi protecţia specială a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam şi îl eliberează din închisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.

Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârşitul lumii, va lupta cu diavolul şi despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.

Sfântul Arhanghel Gavriil înseamnă în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu”. Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim şi Anei, că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus, Gavriil a rostit cel dintâi numele lui Isus Hristos şi l-a înştiinţat pe Zaharia de naşterea fiului lui, Înaintemergatorului, Ioan Botezătorul, a vestit păstorilor că în Bethelem s-a născut Mesia. Sfântul Gavriil ocroteşte fecioarele, mamele şi pruncii şi duce rugăciunile la Dumnezeu.

Arhanghelii din calendarul bisericesc ortodox sunt conducătorii cetelor de îngeri și sunt reprezentați cu aripi și purtând săbii, ca simbol al biruinței asupra răului. Mai mult decât atât, ei sunt călăuzele sufletelor celor adormiți în drumul lor spre Rai.

VEZI și Urează LA MULȚI ANI celor care au numele Sfinţilor Arhangheli MIHAIL și GAVRIL. MESAJE pentru cei dragi

Obiceiuri, legende, superstiţii

Conform tradiţiei, în ajunul sărbătorii se oficiază slujba de priveghere, seara, la care sunt prezenţi ierarhul locului şi credincioşii. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, fiind însoţită de litie, acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, citirea moliftelor, miezonoptica, psaltirea şi alte citiri şi cântări

În această zi, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi, după care preotul se dezbracă de veşmintele preoteşti şi le pune peste credincioşi, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale.

În folclorul religios românesc, dintre cei doi arhangheli, mai venerat este Mihail. Se spune că el poartă cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este hărăzit să mai trăiască, fiind şi un stăpânitor al văzduhului, alături de proorocul Ilie.

De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morții.

În ceea ce-l privește pe Arhanghelul Mihail, acesta, se spune că poartă cheile Raiului, este un vrednic luptător împotriva diavolului și veghează la căpătâiul celor bolnavi. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor, în partea dreaptă. Se crede că în stânga stă diavolul, gata să însface sufletul celui care trece în neființă, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia. Încăperea, se spune că se umple de sânge, motiv pentru care totul trebuie spălat și curățat în camera respectivă. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască, atunci Mihai stă la picioarele lor.

Pentru ca atât Sfântul Mihail, cât și Sfântul Gavriil sunt văzuți ca păzitori ai oamenilor de la naștere până la moarte, în credința populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viața de Apoi. Aceasta, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinți participă și la Judecata de Apoi.

Totodată, Arhanghelii sunt considerați în regiunile de munte drept ocrotitori ai oilor, așa ca în această zi, se face o turtă din făină de porumb, simbol al fertilității. Dacă turta cade cu fața în sus, atunci ciobanii vor avea parte de miei, dacă ea cade cu fața în jos, atunci înseamnă că oile vor fi sterpe.

În sâmbăta dinaintea zilei Sfinților Mihail și Gavriil se fac praznice pentru pomenirea morților, iar finii merg la nași cu colaci. Ziua de 8 noiembrie mai este numită „Năpustitul areților” sau „Vara Arhanghelilor„ care ține doar o zi.

De unde vine prima denumire? De la obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii 9areții cu oile în această zi; berbecii se ”năpustesc” asupra oilor pentru împerechere și, de aici numele de „năpustitul areților”. Pe lângă „Vara Arhanghelilor” mai sunt încă 3-4 zile mai călduroase, între 8 noiembrie și 25 decembrie, denumite ”vara iernii”.

În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui și a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceștia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soției lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger pe pământ, dintr-odată; Arhanghelui Mihail o ține și dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obișnuiască oamenii cu el.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Vasile Dâncu, variantele de premier dacă PSD câștigă alegerile. Anunțul lui Marcel Ciolacu

Publicat

Președintele Marcel Ciolacu a declarat duminică seară că PSD are mai multe variante de premier, în cazul în care partidul va câștiga alegerile. 

”Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Vasile Dâncu și mulți alții sunt potriviți”, a spus Ciolacu într-o emisiune electorală la Antena 3.

Șeful PSD a mai spus că ministrul Sănătății într-un guvern PSD va fi Alexandru Rafila, iar ministrul Educației va fi Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Propunerea pentru Ministerul Finanțelor va fi Cristian Socol, autorul programului de guvernare al lui Liviu Dragnea.

Cristian Socol este unul dintre artizanii programului de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile parlamentare în 2016, program bazat pe creșterea masivă a deficitului bugetar, peste limita stabilită în tratatul UE. Dragnea a crescut cheltuieile cu pensiile și salariile bugetarilor, încercând să cumpere bunăvoința publică înaintea atacului la justiție.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 23-29 noiembrie. Câteva zile cu ceață, frig noaptea. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Publicat

toamna ceata

Vremea se încălzește ușor săptămâna viitoare în județul Alba și vor fi condiții de ceață.

Însă va fi în continuare frig noaptea, cu temperaturi negative.

Valorile maxime vor fi între 4 și 9 grade Celsius în zonele mai joase.

La munte, temperaturile maxime vor fi între 1 și 3 grade la Oașa, mai cald în weekend, respectiv de 2-6 grade la Arieșeni.

Vă prezentăm condiții meteo în săptămâna 23-29 noiembrie, în localități din județul Alba:

Luni, 23 noiembrie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de -5 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; nori și soare

Aiud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de -1 grad Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori joși și ceață

Cugir: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori și soare

Marți, 24 noiembrie

Alba Iulia: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori joși și ceață

Sebeș: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori joși și ceață

Șugag: minime de -6 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de -7 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; nori joși și ceață

Aiud: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori joși și ceață

Blaj: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori joși și ceață

Ocna Mureş: minime de -4 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori joși și ceață

Zlatna: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori joși și ceață

Abrud: minime de -5 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori joși și ceață

Cîmpeni: minime de -5 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori joși și ceață

Arieşeni: minime de -7 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori joși și ceață

Cugir: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori joși și ceață

Miercuri, 25 noiembrie

Alba Iulia: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori joși și ceață

Sebeș: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori joși și ceață

Șugag: minime de -5 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori joși și ceață

Oaşa: minime de -5 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori joși și ceață

Aiud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori joși și ceață

Blaj: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori joși și ceață

Ocna Mureş: minime de -4 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori joși și ceață

Zlatna: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; nori joși și ceață

Abrud: minime de -4 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; nori joși și ceață

Cîmpeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; nori joși și ceață

Arieşeni: minime de -6 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori joși și ceață

Cugir: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori joși și ceață

Joi, 26 noiembrie

Alba Iulia: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de -5 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de -5 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de -4 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de -3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de -3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de -6 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parțial însorit

Vineri, 27 noiembrie

Alba Iulia: minime de -3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; însorit

Sebeș: minime de -3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; soare

Șugag: minime de -5 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; însorit

Oaşa: minime de -6 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de -4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; soare

Blaj: minime de -4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; soare

Ocna Mureş: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; soare

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; însorit

Abrud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; însorit

Cîmpeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; însorit

Arieşeni: minime de -5 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; predominant însorit

Cugir: minime de -3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; soare

Sâmbătă, 28 noiembrie

Alba Iulia: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; soare

Sebeș: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; soare

Șugag: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; însorit

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; soare

Blaj: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; soare

Ocna Mureş: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; soare

Zlatna: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant însorit

Cîmpeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant însorit

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant însorit

Cugir: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; soare

Duminică, 29 noiembrie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; înnorare accentuată

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; înnorare accentuată

Șugag: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; noros

Oaşa: minime de 1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorare accentuată

Blaj: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorare accentuată

Ocna Mureş: minime de -1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant noros

Zlatna: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant noros

Abrud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; înnorare accentuată

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cartea de aur a serbărilor Unirii, expusă la Muzeul din Alba Iulia. A fost realizată în 1929, pe banii principesei Cantacuzino

Publicat

Sala Unirii din Alba Iulia va găzdui luni, 23 noiembrie 2020, ora 17.00, vernisajul unui nou exponat al Memoriei Unirii. Este vorba despre Cartea de aur a serbărilor Unirii, una dintre cele importante piese aflate în patrimoniul muzeului albaiulian.

Cartea, realizată în stilul art nouveau, din dorința și pe cheltuiala principesei Alexandrina Cantacuzino, a fost donată muzeului în anul 1929, cu ocazia  Serbărilor Unirii ce s-au desfășurat la Alba Iulia la 20 mai 1929.

În proiectul inițial cartea trebuia să conțină semnăturile tuturor personalităților implicate în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Povestea ei va fi spusă tot sub forma unei lecții vii de istorie, susținută de istoricul Tudor Roșu, care îl va interpreta pe căpitanul Florian Medrea, comandantul gărzilor naționale ce au garantat siguranța orașului Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

Vernisajul va putea fi vizionată pe pagina de facebook  a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Un bărbat din Abrud și-a pus la dispoziție casa părintească pentru o mamă cu două fetițe care trăiau într-o magazie de lemne

Publicat

Mobilizare la Abrud pentru o mamă singură care trăia cu cele două fetițe ale ei într-o magazie de lemne, la marginea orașului. Fetițele au 6 și 7 ani. Oamenii din oraș au arătat încă o dată că funcționează ca o comunitate atunci când cineva are nevoie de ajutor. 

Învățătoarea Liliana Mursa a fost cea care s-a implicat și a făcut mai multe apeluri publice pe contul ei de Facebook, pentru ajutorarea acestei familii.

Constantin Sicoe, un bărbat din oraș, a fost cel care le-a pus acestora la dispoziție casa sa părintească, unde vor putea petrece iarna în condiții decente.

”Când suflete bune se aduna, atunci se întamplă lucruri cu adevarat frumoase. Doamna Lili Mursa a fost cea care a făcut cunoscută povestea acestei familii și a cerut ajutor.

A fost suficient imboldul acesta pentru un suflet ca cel al prietenului meu Costinel să reacționeze și să puna la dispoziție casa lui parintească, iar aceasta familie să aibă un acoperiș deasupra capului.

Noi ne mobilizăm să amenajăm această casă și să o transformăm într-un cămin călduros și primitor, unde acești copii minunați să poată să trăiască așa cum este normal. De data acesta, Moș Crăciun a apărut cu mai multe chipuri, dar e clar că există” au postat pe contul lor de Facebook mai mulți locuitori din Abrud, printre care și primarul Cristian Albu.

Contactat de Alba24, acesta a spus că învățătoarea copiilor s-a ocupat de ei și că la primavară se va încerca construirea unei case pentru această familie, prin efortul comunității locale și al administrației publice.

”Casa în care s-au mutat are nevoie de un pic de igienizare, dar nu plouă în ea, are sobă și curent electric. Învățătoarea le-a făcut rost de o tableta și copiii pot participa la ore online” a declarat primarul.

Între timp, părinții unor elevi ai învățătoarei s-au mobilizat și au zugrăvit noua casă.

”Daniela și Anais, fetițele din povestea mea, dorm din seara aceasta liniștite. Mulțumesc lui Dumneze și celor care s-au implicat să schimbe destine!” a scris pe contul ei de Facebook, Liliana Mursă.

Femeia și fetele au însă nevoie de ajutor în continuare, având în vedere că urmează perioada de iarnă. Cine dorește să le ajute, se poate adresa primăriei din Abrud pentru detalii.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate