Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

80.000 de lei de la Consiliul Judeţean Alba pentru amenajarea şi dotarea unui Dispecerat ISU – Ambulanţă


Publicat

Consilierii judeţeni au pe masa de discuţii, în şedinţa de joi, aprobarea alocării sumei de 80.000 de lei, ce va fi folosită pentru reabilitarea şi dotarea spaţiilor destinate echipajelor care vor încadra autospecialele de terapie intensivă mobilă şi a unui Dispecerat integrat ISU – Ambulanţă. Această investiţie este necesară pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă şi în urgenţe medicale la nivelul judeţului Alba.

Proiectul este parte a Acordului de cooperare pentru aplicarea Proiectului de interes public judeţean „Creşterea eficienţei intervenţiilor medicale de urgenţă calificată în judeţul Alba”, încheiat între CJ Alba şi ISU „Unirea” Alba, în 12.07.2012.

Scopul acestuia este îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă şi în urgenţe medicale la nivelul judeţului Alba prin asigurarea unui transport medical asistat eficient, reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

Se asigură creşeterea capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie, eficientizarea dispecerizării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat prin realizarea dispeceratului integrat ISU – Ambulanţă, obiectiv ce va fi nou-înfiinţat în judeţul Alba, creşterea nivelului de protecţie a cetăţenilor din judeţul Alba, creşterea gradului de încredere a populaţiei în autorităţile locale şi cele profesioniste în domeniul asistenţei medicale de urgenţă, reflectat în sondajele publice.

Suma de 80.000 de lei va fi folosită pentru: acoperirea costului implementării Dispeceratului integrat ISU – Ambulanţă şi pentru operaţionalizarea autospecialei de terapie intensivă mobilă (TIM SMURD), derularea procedurii de achiziţie a bunurilor necesare implementării proiectului, îmbunătăţirea comunicării dintre factorii administraţiei publice locale şi reprezentanţii ISU Alba, prin realizarea unor întâlniri de dialog, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.

Echipajul TIM SMURD va fi format din subofiţeri cu pregătire paramedicală (absolvenţi ai cursurilor de prim-ajutor calificat), angajaţi ISU.

Dispeceratul va fi amenajat în clădirea ISU Alba, unde este nevoie de – refuncţionalizare şi amenajarea unor încăperi de sediu (compartimentări, amenajări interioare, reabilitare pardoseală, grup sanitar), reabilitarea instalaţiilor termice şi sanitare, mobilier, obiecte uz casnic (2 frigidere, 2 cuptoare cu microunde, 2 cafetiere, o maşină de spălat haine), reabilitarea instalaţiei de alimentare cu energie electrică, instalaţie de climatizare în sala serverelor, aparatură aer condiţionat (dispecerat, sala SMURD), dar şi laptop, calculator, 2 imprimante laser, elemente şi consumabile de reţea, TV LCD pentru încăperea SMURD, 2 monitoare TV LCD pentru dispecerat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Judeţului Alba va prezenta CJ Alba un raport privind activitatea desfăşurată în cadrul proiectului, până la 1 decembrie 2012.

În primele 6 luni ale anului 2012, ISU Alba a înregistrat 10.022 solicitări (apeluri 112, faţă de 6783 în aceeaşi perioadă a anului trecut), în medie 56 solicitări pe zi (faţă de 38, în semestrul I din 2011).

Serviciul de Ambulanţă Alba a primit 15.255 solicitări în primele şase luni ale anului, faţă de 14.307 solicitări în semestrul I din 2011, în condiţiile în care are doar două autospeciale de terapie mobilă intensivă. De anul acesta, ISU Alba  este dotat cu alte două astfel de autospeciale. Pe lângă contribuţia substanţială a CJ Alba, TIM SMURD beneficiază şi de 40.000 de lei de la Consiliul Local Alba Iulia, bani ce vor fi folosiţi pentru echipamente de protecţie.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zeci de persoane sancționate în Alba pentru că nu au respectat măsurile de protecție individuală. Acțiune la Alba Iulia

Publicat

Peste 2000 de persoane au fost verificate în județul Alba, ultimele 24 de ore și amendate peste 60, pentru nerespectarea normelor de protecție individuală. Alte două au fost sancționate pentru că au încălcat restricțiile de deplasare.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid-19.

Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat, 196 de polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 59 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 106 de mijloace de transport, din care 32 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.057 de persoane. De asemenea, au fost verificate 67 de  obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 66 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și două care nu a respectat restricțiile de deplasare.

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Alba Iulia, au fost legitimate 327 persoane, au fost verificate 100 de autovehicule și au fost aplicate 19 sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

”Recomandăm tuturor cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască și să nu se expună la riscuri. Acțiunile de control vor continua”, transmite IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO VIDEO INCENDIU la Aiud: O mașină a fost cuprinsă de flăcări, în zona Dealul Cocoșu

Publicat

O mașină a fost cuprinsă de flăcări marți, în jurul orei 16.00, în zona ”Dealul Cocoșu” din Aiud. 

Din imaginile surprinse de un cititor alba24.ro se poate vedea cum incendiul se manifestă la partea inferioară a automobilului. Potrivit acestuia, mai multe persoane au încercat să stingă focul cu câteva stingătoare.

Potrivit cititorilor alba24.ro, traficul în zonă este blocat pe ambele sensuri de mers.

La fața locului au intervenit pompierii din Aiud cu trei autospeciale. Potrivit reprezentanților ISU Alba, incendiul a izbucnit la compartimentul motor al automobilului. Din fericire nu s-au înregistrat victime.

știre în curs de actualizare.

sursă foto/video: cititori alba24.ro, ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii de clasa a XI-a învață dintr-un manual de Istorie că România nu este în Uniunea Europeană

Publicat

România nu este încă în Uniunea Europeană, conform unui manual de istorie de clasa a XI-a, a semnalat, marți, europarlamentarul Victor Negrescu. Acesta a anunțat că va înștiința Ministerul Educației.

”România nu este încă în Uniunea Europeană, conform manualelor de istorie după care învață copiii noștri. Am primit recent o imagine de la un elev de clasa a XI-a, profil real, cu extrasele din manual din care aflăm că România urmează să adere la UE precum și alte informații neactualizate despre UE.

Am comandat manualul, am constatat că este inclus încă în programa școlară 2020-2021 (https://www.edu.ro/manuale-scolare) și am decis că solicit public Ministerului Educației să revizuiască rapid manualele aprobate pentru folosirea în învățământul preuniversitar. Propun cu această ocazie rectificarea rapidă a tuturor referințelor despre UE din manuale și introducerea unui curs opțional despre cetățenie care să includă în detaliu aspectele ce țin de drepturile, oportunitățile și obligațiile noastre în plan european.

Un document concret va ajunge în cel mai scurt timp la Ministerul Educației și mă angajez, ca împreună cu colegii mei din zona universitară și toți cei interesați, să începem să realizăm un suport de curs și un program de educație despre UE adaptat copiilor din ziua de astăzi”, a scris Negrescu pe Facebook.

Vezi și Când se termină semestrul și câte zile de școală mai au elevii. Structura anului școlar 2020-2021 cu detalii despre examene

În manualul amintit se arată că „în prezent, Uniunea Europeană este formată din 25 de state iar alte țări, printre care și România, sunt în curs de aderare”. Potrivit acestuia, este vorba de un manual al Editurii Niculescu ABC, folosit încă la clasă.

România a aderat la Uniunea Europeană pe 1 ianuarie 2007.

Prima ediție a manualului respectiv a fost publicată în 2006.

„Am înțeles ulterior că sunt mai multe manuale care întâmpină problema asta, în cazul de față vorbim despre „Istorie – Manual pentru clasa a XI-a”, editura Niculescu ABC. Este un manual scris mai de mult și republicat, dar este în continuare aprobat și folosit de minister. Nu este vorba de o editură sau alta, se pare că este o constantă faptul că aderarea la Uniunea Europeană nu este încă realizată pentru anumite manuale distribuite în școli și aici trebuie o rectificare. Măcar aceste informații ar trebui să fie la zi, într-adevăr profesorii fac eforturi de a le explica copiilor, dar în același timp și ceea ce este scris e oportun să fie actualizat”, a explicat pentru HotNews.ro Victor Negrescu, europarlamentar PSD, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European.

El a precizat că va trimite o scrisoare către ministerul Educației în acest sens și că va propune înființarea unei materii opționale de studiu al cetățeniei europene.

surse: hotnews.ro, Facebook (Victor Negrescu)

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Spitalul Municipal Aiud va prelua de miercuri pacienții confirmați COVID-19. Ce se întâmplă cu cazurile non-Covid

Publicat

spital aiud

Spitalul Municipal din Aiud va prelua începând de miercuri, 27 ianuarie, pacienții confirmați COVID-19 pe mai multe specialități, au anunțat miercuri reprezentanții Primăriei.

Potrivit reprezentanților administrației locale, unitatea medicală va prelua de mieruri pacienții confirmați COVID-19 pe următoarele specialități:

 • Medicină internă;
 • Gastroenterologie;
 • Cardiologie;
 • Chirurgie generală;
 • Traumatologie – Ortopedie;
 • Urologie;
 • Obst-Ginecologie;
 • Neonatologie;
 • Psihiatrie.

Pentru pacienții cu afecțiuni non-COVID-19 vor rămâne funcționale (zone verzi) următoarele:

 • Compartimentul Primiri Urgențe – 24/24h;
 • Ambulatoriul integrat de specialitate (policlinica) – program normal;
 • Compartimentul de pediatrie – va funcționa în regim pavilionar.

Laboratorul de imagistică și radiologie, precum și Laboratorul de analize medicale vor fi disponibile pentru pacienții cu toate tipurile de patologii.

Pentru pacienții non-COVID-19 a fost încheiat un protocol de colaborare între Spitalul Municipal Aiud și unități sanitare similare din județ. Astfel:

 • Spitalul Județean de Urgență Alba va prelua cazurile non-COVID-19 specifice secțiilor de: gastroenterologie, cardiologie, neurologie, chirurgie, ortopedie, psihiatrie, pediatrie, precum și toate cazurile de pacienți critici;
 • Spitalul Municipal Blaj va prelua cazuistica non-COVID-19 specifică secției obstetrică ginecologie și boli interne;
 • Spitalul Municipal Sebeș va prelua cazuistica non-COVID-19 specifică secției de neurologie și psihiatrie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate