Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

800 de milioane de euro de la UE pentru firmele din România lovite de criza coronavirusului. Cum pot obține banii

Publicat

Aproximativ 800 de milioane de euro au fost alocați, joi, de Comisia Europeană, pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Este vorba despre un sistem de sprijin care va lua forma unor împrumuturi subvenţionate şi a unor garanţii de stat pentru împrumuturi, acordarea banilor fiind aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat.

Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acţiona în numele statului român şi total independent de activităţile comerciale ale Eximbank.

Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depăşit 20 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) în 2019, precum şi întreprinderilor mari.

Măsurile vizează îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să îşi continue activităţile în timpul pandemiei de coronavirus şi după aceasta.

Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar. Mai precis, pentru ambele măsuri: scadenţa împrumuturilor este limitată la şase ani, valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce priveşte nevoile de lichidităţi ale beneficiarilor, împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant şi de investiţii şi autorităţile române au instituit garanţii pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanţatoare să menţină sau să amelioreze condiţiile împrumuturilor eligibile pentru garanţie.

Comisia a concluzionat că măsurile sunt necesare, adecvate şi proporţionale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în Cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax