Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

9-11 mai: Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, la Casa Memorială din Lancrăm. Vezi programul evenimentelor


Publicat

„Luna mai este superbă și este luna lui Blaga”. Acestea sunt cuvintele prin care directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, a vorbit despre Festivalul Internațional „Lucian Blaga” ce a ajuns în acest an la ediția cu numărul 33. Tema festivalului este „Opera lui Lucian Blaga în contextul valorilor culturale ale umanității”. Evenimentul a fost prezentat de directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, alături de directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, într-o conferință de presă la sediul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Lansări de carte, sesiuni de comunicări, recitaluri muzicale, un film documentar, o expoziție de pictură vernisată „sub cireș, lângă fântâna din curte”, sunt doar câteva dintre momentele ce se vor desfășura la Casa Memorială de la Lancrăm și ce compun programul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Un moment special va fi „In Memorian Gheorghe Maniu”, dedicat inițiatorului acestui festival, plecat dintre cei vii anul trecut.

Festivalul conține și o secțiune de concurs de creație literară și plastică, la care, până în prezent, s-au înscris 114 lucrări.

Anul acesta, sunt invitate aproximativ 30 de personalități din Cluj, Sibiu, Iași, Brașov, Târgu Mureș, București, dar și din Germania, Bulgaria, Cernăuți, Moldova, Spania, Albania, Ucraina. Iată câteva nume: Mircea M. Pop, Mihai Cimpoi, Valentin Vlad, Alexandru Surdu, Goerge Potra, Nicolae Mareș.

„Interesul nostru este să îl promovăm pe Blaga nu doar în țară, dar și în străinătate. Am avut o discuție cu reprezentanții Ambasadei Albaniei pentru promovarea lui Blaga acolo. În vară vom lansa un volum bilingv româno-albanez la Ambasada Albaniei din București, iar în toamnă vom lansa un volum complet în liba albaneză, la Tirana”, a explicat Constantin Șalapi, directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. (n. r. mama poetului, Ana Blaga, era de origine aromână)

Programul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” 2013:

Joi, 9 mai 2013

Lancrăm, Casa Memorială „Lucian Blaga”

Ora 10.00 Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”, Cărţi în Festival. Lansări şi prezentări de carte, Moderator: scriitorul Ion Mărginean

Ora 13.00  – Pauză

Ora 17.00  Sesiune de comunicări –  partea I:  Opera lui Lucian Blaga în contextul valorilor culturale ale umanităţii; Moderatori: Acad. Alexandru Surdu, Prof. univ. dr. Eugeniu Nistor

Ora 1900

Memoria muzicii: Lieduri şi poezie din lirica lui Lucian Blaga susţinute de:

Daniela Floroiau, Ioan Chiciudeanu şi Andrei Dragomir

 

Vineri, 10 mai 2013

Lancrăm, Casa Memorială „Lucian Blaga”

Ora 10.00 Sesiune de comunicări – partea a II-a: Opera lui Lucian Blaga în contextul valorilor culturale ale umanităţii; Moderatori: Acad. Alexandru Surdu, Prof. univ. dr. Eugeniu Nistor

Ora 13.00 – Pauză

Ora 17.00 Cărţi în Festival. Lansări şi prezentări de carte; Moderator: prof. Mioara Pop; Memoria peliculei – Pe urmele lui Lucian Blaga – film realizat de Centrul Cultural  „Lucian Blaga” Sebeş

 

Sâmbătă, 11 mai 2013

Lancrăm, Casa Memorială „Lucian Blaga”

Ora 10.00 Vernisajul expoziţiei de pictură Lumină şi culoare – Marieta Constantin

Biserica ortodoxă din Lancrăm

Ora 11.00  Slujbă de pomenire la mormântul poetului

Trepte de veşnicie. Depuneri de jerbe şi flori la statuia marelui cărturar Lucian Blaga

Ora 15.00  Alba Iulia, Parcul Lucian Blaga; Moment evocator: Lucian Blaga – un nume şi prenume pentru eternitate realizat cu sprijinul Fundaţei „Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritatea României” Alba Iulia

Ora 15.30 Alba Mall – Participarea invitaţilor Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” la Târgul de carte Alba –Transilvana

Ora 16.00 Memoria Cetăţii. Paşi prin istorie – vizitarea Cetăţii Alba Carolina

Lancrăm, Casa Memorială “Lucian Blaga”

Ora 18.00  Decernarea premiilor Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”; Recital de muzică şi poezie Pictând lumea în cuvinte susţinut de Diarmuid Johnson (Irlanda), Emilia Ivancu (România), Przemek Wawrzyniak (Polonia)

Închiderea celei de-a XXXIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” Sebeş – Lancrăm- Alba Iulia

Numele câștigătorilor care au trimis lucrări îl găsiți aiciȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

8 Comentarii

8 Comments

 1. Un fin observator

  vineri, 26.04.2013 at 22:13

  ACEIASI……ACEIASI…..ACEIASI..!

 2. cezar

  miercuri, 01.05.2013 at 16:17

  „Finul observator” – un mare frustrat sau un biet rătăcit prin…cultură???

 3. Onu - nu ONU

  duminică, 05.05.2013 at 20:23

  Pentru domnul Cezar!
  Stimate domn, nu v-ar placea sa fiti si dvs printre cei invitati? Nu ati vrea sa fiti printre oamenii noi despre care sa se vorbeasca – de bine, desigur! – in mediile literare? Sau preferati doar sa stati pe margine si sa comentati ce fac altii? Spiritul acesta critic al dvs nu face niciun bine. Nici macar dvs.

 4. cezar

  luni, 06.05.2013 at 15:22

  Nu, stimate domn Onu, nu am facut si nu vom face parte, dar am dedus din „fina dv. observație” ca dispretuiti personalitățile ce vor participa, chiar daca au mai fost. Ati putea dv. aduce alte personalități care, bineînțeles, au…atingere cu Blaga, nu simpli figuranti! Se pare ca asta doriti!!!

 5. Florina

  marți, 07.05.2013 at 01:26

  Unde putem gasi rezultatele concursului pentru elevi si profesori? Site-ul CCD Alba nu functioneaza. Va multumesc pentru raspuns!

 6. primavara

  miercuri, 08.05.2013 at 14:27

  Le gasiti aici
  w w w.ccdab.ro/actiuni%20in%20derulare/rezultate%20blaga%20nationala%202013.pdf

 7. Ioana

  miercuri, 08.05.2013 at 18:08

  Nu ar fi trebuit sa se afiseze numele castigatorilor/premiantilor care au trimis lucrari?

 8. Pingback: WEEKEND plin în ALBA! Aflați ce evenimente din județ nu trebuie să ratați: concerte, târguri, lansări de carte, festivaluri și expoziții | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Premierul Ludovic Orban: Organizarea alegerilor nu crește riscul de răspândire a virusului. ”Candidații să poarte măști”

Publicat

Organizarea alegerilor nu creşte riscul de infectare, iar ziua scrutinului va fi organizată în aşa fel încât toţi cetăţenii care se prezintă la vot să fie în siguranţă din punct de vedere sanitar, a declarat, vineri, la Suceava, premierul Ludovic Orban.

”Din punctul meu de vedere, şi nu numai al meu, ci punctul de vedere al multor specialişti, organizarea de alegeri nu creşte riscul de răspândire a virusului în condiţiile în care sunt respectate regulile stabilite de autorităţi.

Sunt reguli simple care presupun limitarea evenimentelor electorale la 20 de persoane în spaţiul închis şi la 50 de persoane în spaţiul deschis, cu respectarea regulilor de distanţare şi a celorlalte reguli de protecţie sanitară.

Candidaţii şi echipele de campanie au obligaţia să poarte măşti, să asigure transmiterea materialelor de asemenea natură încât să reducă riscul de infectare”, a spus Orban.

Potrivit premierului, organizarea scrutinului din 6 decembrie se va face în condiţii de siguranţă

”Organizarea zilei votului este pregătită de asemenea natură încât să nu existe riscuri suplimentare de transmitere a virusului. Democraţia înseamnă alegeri prin care cetăţenii hotărăsc cine să-i reprezinte în instituţiile publice”, a spus Ludovic Orban.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Alba Iulia cu simptome COVID-19 nu a putut fi testat din cauza unui protocol neînțeles de medicul de familie

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia care a rămas fără gust și miros, iar în urmă câteva zile a avut febră 38 de grade și frisoane, nu a putut fi testat pentru COVID-19, gratuit, la Spitalul Județean din Alba Iulia, din cauza unui protocol de lucru neînțeles sau neștiut de medicul său de familie, încheiat între medicii de familie din Alba Iulia și unitatea medicală. 

Tânărul a relatat pentru alba24.ro cum s-a plimbat pe străzi, vineri, 23 octombrie, între spital și medicul de familie și până la urmă a ajuns acasă fără a fi testat.

Între Spitalul Județean din Alba Iulia, Asociația Medicilor de Familie din municipiu și Colegiul Medicilor a fost încheiat un protocol comun de lucru pentru a stabili exact cum ajunge un pacient care se prezintă la medicul de familie cu simptome COVID-19 să fie testat la punctul de recoltare din curtea spitalului.

Procedura este una simplă și a fost comunicată medicii de familie, potrivit reprezentanților spitalului, prin Asociația Medicilor de Familie.

Ce s-a întâmplat mai exact

Potrivit tânărului, care a dorit să rămână anonim, duminică seara, 18 octombrie, a avut febră 38 de grade și frisoane.

Luni s-a prezentat la medicul de familie, care i-a dat un tratament pe bază de antibiotic și concediu medical.

Marți acesta a rămas fără gust și fără miros – simptom întâlnit foarte des la persoanele infectate cu COVID-19.

Acesta a stat acasă izolat și a sperat că tratamentul își va face efectul. Când a văzut că nu simte nici o schimbare, a sunat iar la medicul de familie, care l-a sfătuit să sune la 112 și să ceară o ambulanță.

Vineri, 23 octombrie, a sunat la 112, dar, nefiind confirmat pozitiv pentru coronavirus, dispeceratul l-a îndrumat să meargă de unul singur la punctul de recoltare al Spitalului Județean din Alba Iulia, situat în curtea unității medicale.

Ajuns la punctul de recoltare, i s-a comunicat că are nevoie de o trimitere de la medicul de familie pentru test COVID-19 ( gratuit) și Anexa2.

Tânărul s-a întors la medicul  de familie și i-a precizat că are nevoie de trimitere și de anexa respectivă. Însă medicul de familie nu ar fi știut ce trebuie să conțină anexa respectivă. Deși a dat mai multe telefoane la instituții în domeniu, nu s-a lămurit.

Între timp, tânărul  din Alba Iulia s-a întors acasă, unde vrea să stea în izolare pentru 14 zile. Apoi firma pentru care lucrează l-a programat contracost la un test pentru coronavirus peste 14 zile. Cert este că nu a putut fi testat, deși are simptome asemănătoare COVID-19.

Cum funcționează protocolul comun de lucru și ce este Anexa 2

Reprezentanții spitalului din Alba Iulia au făcut o serie de precizări legate de protocolul încheiat.

Protocolul a fost făcut pentru a gestiona cât mai bine persoanele care au simpome COVID-19 și se prezintă la medicul de familie. Până acum, medicii de familie îi trimiteau pe cei cu simptome la Unitatea de Primiri Urgențe, iar acolo exista riscul să se formeze aglomerație, iar oamenii să aștepte pentru o testare ore întregi.

Din acest motiv, a fost încheiat între spital, Asociația Medicilor și Colegiul Medicilor un protocol comun de lucru.

Ce trebuie să facă un medic de familie din Alba Iulia dacă are un pacient cu simptome COVID-19

Medicul de familie consultă pacientul și, dacă constată că are simptome asemănătoare COVID-19, îl programează pe acesta pentru testare la punctul de recoltare din curtea spitalului din Alba Iulia.

Mai exact, medicul emite un bilet de trimitere, apoi, la numărul de telefon pus la dispoziție de unitatea medicală, programează pacientul pentru testare.

Apoi descarcă, de pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Anexa 2 pe care o trimite completată pe o adresă de email pusă tot la dispoziție de spital.

Anexa 2 poate fi descărcată de AICI

După programare, îi comunică pacientului ziua și ora la care acesta a fost programat pentru testare.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Bărbat CONDAMNAT pentru jigniri și amenințări pe Facebook la adresa primarului din Blaj și a mai multor oficiali din volei

Publicat

Un bărbat care a adus în mod repetat jigniri, acuzații mincinoase și amenințări pe rețeaua de socializare Facebook la adresa primarului din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, președintelui FR Volei, Gheorghe Vișan, dar și unor sportivi, antrenori sau oficiali din voleiului românesc și internațional, a fost condamnat de Judecătoria Iași la plata unor despăgubiri în valoare de 90.000 de lei, daune morale. 

„ALEA JACTA EST! La Iași, justiția face dreptate și condamnă la despăgubiri persoana din spatele pseudonimului „Sorin Roman”, care postează pe grupul „Volei România”!

Judecătoria Iași a postat, pe portalul instanțelor de judecată, soluția pronunțată în dosarul civil nr. 34.872/245/2017, prin care numitul R. S., persoana care se ascude sub pseudonimul „Sorin Roman”, a fost condamnat, în primă instanță, la plata unor despăgubiri în valoare de 90.000 lei – daune morale, în favoarea reclamanților Vișan Gheorghe, Cardoș Horia și Rotar Gheorghe Valentin.

După aproape doi ani de proces, Judecătoria Iași a făcut dreptate, iar prin sentința pronunțată a arătat că nimeni nu poate profera jigniri, acuzații mincinoase sau amenințări pe o rețea de socializare, ascuzându-se în spatele unui pseudonim, fără ca aceste acțiuni să nu fie sancționate de instanța de judecată!

CSM Volei Alba Blaj salută acest succes în instanță, prin care a fost protejată onoarea și demnitatea reclamanților și a familiilor acestora, împotriva acțiunilor persoanei din spatele pseudonimului „Sorin Roman”, care prin postările sale în spațiul public, pe grupul „Volei România”, a crezut că i se permite orice, cu oricine și oricât! În același timp, această soluție a instanței este reparatorie pentru demnitatea murdărită a atâtor sportivi, antrenori sau oficiali din voleiului românesc și internațional, pe care personajul – „ Sorin Roman” – i-a „bălăcărit” constant în acești ani, fără a-i cunoaște sau a-i întâlni vreodată pe majoritatea dintre ei!

Judecătoria Iași a înțeles că demnitatea oamenilor, performanțele unui oraș și munca unui club nu pot fi călcate în picioare la nesfârșit, în numele unui pseudojurnalism sportiv sau a unei false libertăți de exprimare duse la extrem, de o persoană ascunsă în spatele unui pseudonim!

Această soluție este o mare victorie a onoarei și a valorilor umane împotriva tuturor acelora care cred că în România de azi li se permite orice!”, au scris reprezentanții Volei Alba Blaj, vineri, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focare noi de COVID la Spitalul Județean Alba, la IPJ și la Evidența Populației, apărute după testarea masivă a angajaților

Publicat

Trei noi focare au fost descoperite în Alba, în urma testării de joi. Este vorba despre mai multe persoane infectate la Inspectoratul Județean de Poliție Alba, la Spitalul Județean de Urgențe din Alba Iulia și la Serviciul de Evidență a Populației (SPCLEP) din cadrul Primăriei Alba Iulia. 

Potrivit unor surse Alba24, este vorba despre 7 persoane infectate din cadrul spitalului și alte 7 angajați ai Serviciului Public Local de Evidență a Persoanelor.

Un număr mare de cazuri s-a înregistrat și în rândul polițiștilor de la IPJ. Este vorba desre 13 cazuri, apărute după o testare masivă în rândul angajaților instituției.

Testarea continuă la instituție prin metoda pooling.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate