Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

9-11 octombrie: Tabăra de folclor „Artistul, între tradiție si actualitate”, la Şugag. Vezi programul


Publicat

În perioada 9-11 octombrie, la Şugag se desfăşoară tabăra „Artistul, între tradiție si actualitate”. Aceasta va reuni într-un singur loc 40 de artişti de folclor din România. Pe lângă activităţile din tabără, cei prezenţi vor putea lua parte la spectacolul-concurs ” Suflet de Român”. La concurs participă elevii care s-au făcut remarcaţi în cadrul programului-pilot “Folclor muzical transilvan”, iar spectacolul este susţinut de nume sonore ale muzicii populare: Ionuţ Fulea, Veta Biriş, Matilda Pascal Cojocăriţa, Petrică Mâţu Stoian, Viorica Macovei, Mariana Deac, dar şi Constantin Enceanu sau Alexandru Pugna.

În cadrul taberei “Artistul, între tradiţie şi actualitate”, va avea loc un simpozion la care vor participa 50 de artişti, lucrări tematice, dezbateri şi analize, dar şi un spectacol-concurs. Acesta este susţinut de elevi care au participat şi s-au făcut remarcaţi în cadrul proiectului-pilot ”Folclor muzical transilvan”, organizat de Uniunea Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România, în cadrul unor ore opţionale sub formă de “Ateliere de folclor”. Elevii provin de la şcoli din diferite localităţi din judeţul Alba. Concursul la care sunt aşteptaţi să participe 10 concurenţi se va desfăşura în Căminul Cultural Şugag, iar juriul va fi format din interpreţi de muzică populară. Câştigătorii vor fi premiaţi cu diplome şi bani.

În 9 octombrie, la Căminul Cultural Şugag, va fi un „regal” de muzică populară, în spectacolul „Suflet de român”, prezentat de Iuliana Tudor. Vor urca pe scenă nume cunoscute ale folclorului românesc, ca Veta Biriş, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ionuţ Fulea, Petrică Mâţu Stoian, Viorica Macovei, Mariana Deac, dar şi Constantin Enceanu sau Alexandru Pugna. Spectacolul începe de la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

 

Vă prezentăm programul taberei:

 

Marţi, 9 octombrie

Ora 13:00 sosirea participanţilor

Ora 13:30 cazarea participanţilor

Ora 14:30 masă prânz

Ora 15:30 program liber

Ora 18:00 participarea artistic a invitaţilor la un spectacol concurs în căminul cultural Şugag

Ora 21:00 cina

 

Miercuri, 10 octombrie

Ora 8:30 mic dejun

Ora 9:30 program liber

Ora 10:30-12:30 lucrări tematice „Artistul între tradiție si actualitate”

– Cuvânt de bun venit, primar Constantin Jinar

– Cuvânt de bun venit, preşedinte CJ Alba, Ion Dumitrel

– prezentare prof. drd. Teodora Zarnescu: “Pedagogul – importanţa în dezvoltarea noului interpret”

– prezentare prof. univ. dr. Ioan Bocşa

Ora 11:30 pauză cafea

– prezentare prof. Stelian Stoica: ”Dirijorul, punte între interpret şi orchestră”

– prezentare etnomuzicolog Elise Stan: ”Sentimentul patriotic manifestat prin tradiţie”

– prezentare, elev Michael Cetean: ”Felician Farcasu, model pentru interpretul de azi şi de mâine”

Ora 13:00 program liber

Ora 13:30 prânz

Ora 14:30 program liber

Ora 15:00-16:30 ședința foto

Ora 16:30 program liber

Ora 17:00-19:00 dezbateri, analize: „Condiţia artistului interpret de folclor în contextul actual”

Ora 19:00 program liber

Ora 20:00 cina festivă

Joi, 11 octombrie

Ora 9:00 mic dejun

Ora 11:00 plecarea invitaţilor.

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Biserica Ortodoxă i-a sărbători pe sfinții canonizați în 1955 în Catedrala Încoronării de la Alba Iulia

Publicat

Biserica Ortodoxă i-a pomenit miercuri, la Alba Iulia, în prezența arhiepiscopului Irineu, pe Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, pe Sfântul Mucenic Oprea și pe Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel. 

A fost un moment peste timp, pentru că Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea, recunoscuți ca fiind vajnici și neînfricați apărători ai dreptei credințe în secolul al XVIII-lea, au fost canonizați în urmă cu 65 de ani, la data de 21 octombrie 1955, la Alba Iulia.

Ceremonia solemnă a avut loc atunci la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în prezența a mii de credincioși, Dumnezeiasca Liturghie și rânduiala canonizării fiind oficiate de către un impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi, în fruntea căruia s-a aflat Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului.

În prezența a numeroase autorități ale statului, Mitropolitul Vasile a dat citire Tomosului Sinodal prin care se făcea cunoscută în mod oficial canonizarea Sfinților Mărturisitori Transilvăneni.

Astfel, de atunci și până în zilele noastre, data de 21 octombrie reprezintă pentru credincioșii de pe plaiurile Albei, și nu numai, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească, odată cu cinstirea solemnă a celor care, în vremuri de restriște, s-au jertfit pentru dreapta credință a românilor din Ardeal.

Sursă: Reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Se modernizează industria de apărare. Utilaje de peste 5 milioane de lei, la Fabrica de Arme din Cugir

Publicat

fabrica de arme cugir 2

Fabrica de Arme din Cugir cumpără utilaje în valoare de 5,3 milioane de lei, pentru modernizarea producției și creșterea productivității. 

În perioada 13 – 21 octombrie 2020, Compania Națională Romarm SA București – Filiala Societatea Fabrica de Arme Cugir SA a lasat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) mai multe licitații pentru achiziția de strunguri și echipamente de frezare, dar și a unui motostivuitor.

Valoarea totală estimată este de 5.300.000 de lei, fără TVA.

Echipamentele și utilajele sunt cuprinse în Planul de achiziții pe anul 2020 și sunt destinate înlocuirii parțiale a utilajelor existente și, pe această cale, modernizării producției și creșterii productivității. De asemenea, se urmărește reducerea rebuturilor și îmbunătățirea calității produselor.

Motostivuitoriul va fi destinat asigurării ritmicității producției, prin aprovizionarea cu diverse bunuri și semifabricate necesare în procesul de producție – toate acestea în condițiile existente și distanțele mari dintre magazii și Secția producție.

Lista utilajelor achiziționate:

– Strung CNC cu lineta fixă – 2 bucăți (valoare totală estimată: 650.000 de lei, fără TVA)

– Centru de prelucrare cu masă indexabilă în 4 axe – 1 bucată (valoare totală estimată: 1.000.000 de lei, fără TVA)

– Centru vertical de frezare în 4 axe – 1 bucată (valoare totală estimată: 500.000 de lei, fără TVA)

– Centru vertical de frezare în 3 axe – 6 bucăți (valoare totală estimată: 3.000.000 de lei, fără TVA)

– Motostivuitor – 1 bucată (valoare totală estimată: 150.000 de lei, fără TVA)

Reamintim faptul că în luna septembrie Fabrica de Arme Cugir SA a lansat o licitaţie pentru achiziţia unei linii de turnare a pieselor din oţel, în valoare de 1,34 milioane de lei, alcătuită din echipamente specializate si tehnologia aferentă acestora, pentru modernizarea fluxului tehnologic de turnare a pieselor cu modele usor fuzibile din Cadrul Turnătoriei de Precizie, folosind ceară de tip RAMONTA si vopsea refractară pe bază de silice coloidale si silicat de zirconiu. Procedura de licitație a fost însă anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis: Nu discutăm despre ”lockdown”, a închide țara nu este o soluție. Alegerile nu trebuie amânate

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară că nu se pune problema unui nou lockdown pentru România. 

Președintele a organizat o conferință de presă, la sfârșitul căreia a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. Întrebat despre numărul foarte mare de cazuri noi înregistrate zilnic (aproape 4900 miercuri), Klaus Iohannis a spus că ”a închide țara nu e o soluție”.

”Nu discutăm despre închiderea tuturor activităților, despre lockdown. Este nevoie să găsim un fel de a continua, cu toate că avem această pandemie.

În această abordare încadrăm și continuarea democrației în România. Trebuie să avem grijă să creștem numărul de locuri la ATI la spitalele Covid.

A închide țara nu e o soluție. Ce am face? Închidem țara 2 săptămâni, apoi iarăși o luăm de la zero. Trebuie să găsim un just echilibru.

Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum și dacă oamenii de știință reușesc să găsească un vaccin” a spus Iohannis.

În același context, președintele a insistat pe ideea organizării alegerilor parlamentare în decembrie, temă cu care de altfel și-a și început conferința.

”Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit. Ele trebuie să aibă loc la termen. E fundamental pentru modul în care vor gestiona pandemia,d ar și pentru perioada post-pandemie, pentru reconstrucție, să avem o majoritate parlamentară solidă pentru reforme absolut necesare dezvoltării României” a afirmat președintele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Declarații Klaus Iohannis, legate de alegerile parlamentare în plină pandemie de coronavirus

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă, miercuri, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

Acesta și-a început conferința de presă vorbind despre alegerile parlamentare.

Principalele declarații (în actualizare):

Mâine va fi ultima zi în care se pot depune candidaturile la parlamentare. Intrăm în linie dreaptă pentru alegerile din 6 decembrie.

Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică validă care să ne dea un nou legislativ legitimat prin vot

Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit. Ele trebuie să aibă loc la termen.

E fundamental pentru modul în care vor gestiona pandemia, dar și pentru perioada post-pandemie, pentru reconstrucție, să avem o majoritate parlamentară solidă pentru reforme absolut necesare dezvoltării României

Actuala majoritate PSD-istă e ilegitimă, nu mai reflectă voința reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică din martie, de când ne confruntăm cu epidemia? A pus umărul la rezolvarea crizei? Nu, dimpotrivă

Majoritatea PSD-istă a blocat legi necesare și a adoptat legi populiste.

Un lucru e cert: mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu au loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota legi organice, ci doar legi simple

Ar fi catastrofal pentru România într-o perioadă foarte gravă să nu avem parlament funcțional

Trebuie să facem tot posibilul pentru ca România să nu fie lăsată fără un legislativ legitim.

Actuala majoritate pesedistă este ilegitimă, nu mai reflectă voința reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică din martie, de când ne confruntăm cu epidemia? A pus umărul la rezolvarea crizei? Nu, dimpotrivă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate